Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Peris es mostra obert a recuperar la gestió del Plaseqcat

Els alcaldes de Tarragona, Reus, Perafort, la Pobla de Mafumet i el Morell acorden fer un "front comú" per aconseguir-ho

Pla mitjà del delegat del Govern a Tarragona, Òscar Perís, en l’atenció feta l’ACN per valorar la posada en marxa de la variant de Vandellòs al corredor del mediterrani. ACN.
El delegat del Govern al Camp de Tarragona, Òscar Peris, s’ha mostrat obert a que el territori recuperi la gestió del Plaseqcat, sempre que les conclusions de la taula que el Govern ha iniciat aquest dilluns per analitzar l’aplicació del sistema d’emergències arran de l’explosió d’IQOXE, ho recomani. En declaracions a l’ACN, Peris ha afirmat que el Camp de Tarragona “està preparat” per recuperar la gestió del servei. Paral·lelament, els alcaldes de Tarragona, Reus, Perafort, la Pobla de Mafumet i el Morell han acordat fer un “front comú” perquè la competència retorni a la demarcació, després que fa més de deu anys passés a mans de la conselleria d’Interior.
Per Peris, els ciutadans de la demarcació són “els més interessats” en millorar el sistema d’emergències per la proximitat amb la indústria química. A més, afirma que el territori està preparat tant a nivell de mitjans humans com d’infraestructures, amb l’edifici del 112 situat a Reus.

A banda, aquest dilluns al matí diferents alcaldes de la zona s’han reunit amb els representants de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), en una trobada promoguda per l’entitat. “Hem acordat fer un front comú per reclamar que la gestió de les emergències torni al territori”, ha manifestat Ricomà a través d’un comunicat.

Fins el 2007 hi havia el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta) i aleshores es va decidir integrar-lo dins el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat). Per l’alcalde tarragoní “és un error” ja que “ningú coneix millor el que passa aquí que la gent del territori”. De fet, quan les emergències químiques es gestionaven des de Tarragona, la responsabilitat queia en el delegat del Govern, posició que a dia d’avui ocupa Peris. Ara, en canvi, és a mans de la conselleria d’Interior.

En una línia similar s’ha manifestat, en declaracions a l’ACN, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer. “S’ha de millorar tot el tema de comunicació i protocols de seguretat”, ha incidit, i ha instat a fer una “revisió dels protocols, que han d’anar a buscar l’excel·lència”. Pellicer fins i tot ha anat més enllà i ha reclamat més inversions en infraestructures, especialment ferroviàries, perquè troba que són “bàsiques” per “garantir la seguretat al màxim nivell”.

D’altra banda, Ricomà ha apuntat que “tots els alcaldes” presents a la trobada han coincidit que “les sirenes s’haurien d’haver activat des del minut u, preventivament”. Tot i això, la nit del sinistre, el batlle va avalar les explicacions del conseller d’Interior, Miquel Buch, que va defensar la no activació.

Pellicer també ha posat el focus en el fet que els alcaldes propers a la indústria química estiguin alertats des del primer moment de la situació. Una situació que la setmana passada no es va produir, tal com van denunciar alguns, com el batlle de Vila-seca Pere Segura, o el del Morell, Eloi Calbet.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Alerta per una possible crescuda de barrancs provinents del Port

Notícia següent

20 concerts donen forma a la nova temporada de primavera de l’Auditori Josep Carreras

Notícies relacionades