Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Pau Ricomà (ERC) és investit alcalde de Tarragona

El socialista Josep Fèlix Ballesteros passa a l’oposició després de dotze anys a l’alcaldia

Pau Ricomà, amb la vara d’alcalde de Tarragona. Foto: ACN.

El republicà Pau Ricomà ha estat investit alcalde de Tarragona per majoria absoluta amb els catorze vots dels regidors d’ERC, Junts per Tarragona, En Comú Podem i la CUP. Durant el ple de constitució de l’Ajuntament que s’ha fet aquest dissabte al migdia, els republicans han posat a fi a dotze anys d’alcaldia socialista i han enviat Josep Fèlix Ballesteros a l’oposició. En el seu parlament institucional, Ricomà ha estès la mà a la resta de forces per cercar espais de trobada i per impulsar la transformació de la ciutat. A més, el nou alcalde ha tingut un record pels “presos polítics i exiliats”, i ha apel·lat a resoldre els conflictes polítics per la via política.

Després de 80 anys, Tarragona torna a tenir un alcalde republicà. Pau Ricomà s’ha convertit aquest dissabte en batlle de la ciutat gràcies al suport dels regidors de Junts per Tarragona i la CUP, i dels dos d’En Comú Podem -el seu nou soci de govern-. L’elecció de Ricomà s’ha produït cap a tres quarts d’una del migdia després d’una votació a mà alçada i no secreta, com han decidit per majoria absoluta els quatre partits que havien pactat la investidura del republicà.

La resta de grups han presentat els seus caps de llista com a candidats a l’alcaldia: Josep Fèlix Ballesteros pel PSC, Rubén Viñuales per Cs i José Luis Martín pel PP, els quals només han rebut els vots dels seus regidors. Per tant, Ricomà ha estat investit amb catorze vots. L’alcalde ha promès el càrrec “per imperatiu legal” i amb la voluntat de “seguir lluitant per l’alliberament de les preses i presos polítics catalans, i pel retorn dels exiliats”.

Després de la proclamació, que s’ha fet entre crits de “Tarragona, republicana!” al saló de plens, el batlle sortint, Josep Fèlix Ballesteros, s’ha apropat a Pau Ricomà per felicitar-lo. Posteriorment, els dos regidors que han conformat la mesa d’edat li han imposat la medalla i li han lliurat el bastó com a tribut a l’alcaldia de Tarragona. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i diversos diputats al Parlament i al Congrés han assistit a l’acte.

Mà estesa a la resta de grupsEn el seu primer discurs institucional, Ricomà ha estès la mà a la resta de grups -tant als que l’han votat com als que no, ha emfasitzat- per trobar “espais de treball compartit”. “Tarragona és de tothom i de ningú alhora i, més enllà de les discrepàncies ideològiques, tots hem de tenir la nostra part de protagonisme en la transformació de Tarragona”, ha manifestat.

L’alcalde republicà ha subratllat que Tarragona ha estat i és una ciutat d’acollida i diversa, i ha destacat el paper de la llengua catalana com “el màxim element de cohesió i el facilitador de l’ascensor social que ens ha de permetre fer de la nostre terra, una terra d’oportunitats i d’integració”.

Ricomà ha cridat a aplicar els valors republicans de de la honestedat, la participació, la transparència, la justícia social, la cohesió i el respecte a la diversitat. A més, ha advertit que s’enfrontaran “al masclisme amb el feminisme; al racisme amb el respecte; a la homofòbia amb la defensa de la llibertat sexual de totes les persones; al maltractament dels animals amb els seus drets; a la censura i la repressió amb la llibertat de creença, d’opinió i d’expressió”.

En clau nacional, l’alcalde ha demanat defensar “les vies polítiques per resoldre els
problemes polítics” i ha reivindicat el dret dels pobles a decidir el seu futur. “No és de justícia que hagi presos polítics per les seves actuacions representant el poble”, ha reblat. El nou batlle ha acabat el seu discurs amb un “Visca Tarragona i Visca Catalunya” i, per primera vegada, ha sortit al balcó principal de l’Ajuntament. Allà ha saludat les persones que s’han aplegat a la plaça de la Font, on també s’ha comptat amb la presència d’una xaranga amb els seus membres vestits de color groc.

Durs retrets de l’oposició
Els grups municipals han tingut l’oportunitat d’explicar el seu vot d’investidura i l’oposició no ha estalviat crítiques al nou govern d’ERC i En Comú Podem. Un dels més contundents ha estat el portaveu de Cs, Rubén Viñuales, qui ha avisat que no vol “que es parli de banderes amb els problemes que té la ciutat” i ha recordat que Tarragona “no és independentista”. “Li votarem les bones idees i li demano que tingui caràcter, que no depengui de Barcelona i que pensi només en Tarragona perquè, sinó, ens trobarà”, l’ha advertit. A més, Viñuales ha insistit que la cupaire Laia Estrada serà “l’alcaldessa a l’ombra”.

En la mateixa línia, la portaveu del PP, Elisa Vedrina, ha lamentat que “el pacte entre independentistes i populistes trenca una llarga trajectòria de governs de moderació”. Per la seva banda, la portaveu del PSC -el principal partit de l’oposició-, Sandra Ramos, ha defensat el llegat dels socialistes durant els seus mandats i que han tingut “el diàleg, la convivència i la justícia social com a principals banderes”. A més, ha afirmat que Ballesteros “és el millor alcalde que pot tenir la ciutat” més enllà “d’argúcies i complicades combinacions, de pactes sorprenents i campanyes negatives”.

Per la seva banda, el portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, ha dit que estaran al costat del govern “perquè els seus èxits són els èxits de la ciutat”, però ha demanat a Ricomà que no “caigui en cap dels errors de fons de l’anterior govern”. “Estarem fiscalitzant des de l’oposició que tot això sigui així”, ha sentenciat Nadal.

La CUP ha justificat la investidura de Ricomà perquè els republicans s’han compromès amb els cinc punts “de mínims” que demanaven els anticapitalistes, i perquè “calia fer fora a qui ha estat malgovernant Tarragona durant dotze anys”. “Avui celebrem que comencem a fer fora la màfia”, ha etzibat Estrada, parafrasejant el lema de la samarreta que duien els membres de la CUP. A més, la cupaire ha afirmat que no els “tremolarà el pols” per entrar al govern.

De la seva banda, la portaveu d’En Comú Podem, Carla Aguilar, ha titllat la jornada d’històrica i ha justificat que el pacte permetrà “un canvi real en la manera de fer política i que és necessari i esperançador”. La portaveu dels comuns ha garantit que faran possible que es governi d’una altra manera i que hi hagi una igualtat d’oportunitats.

Fórmules diverses per jurar o prometre el càrrec
Durant la presa de possessió, els regidors d’ERC i de Junts per Tarragona han assumit les seves obligacions amb la Constitució “per imperatiu legal” i s’han compromès a treballar “per una república catalana, per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, i per una ciutat socialment més justa, econòmicament pròspera i territorialment equilibrada”. L’esment als presos i exiliats ha arrencat els crits de “Llibertat presos polítics” de diverses persones que han seguit la sessió tant des de dins com des de fora del saló de plens.

Per la seva banda, els dos regidors d’En Comú Podem han inclòs a la fórmula que volen “una ciutat més feminista”, mentre que les dues regidores de la CUP també han promès “per imperatiu legal”, amb el compromís “de servir al poble tarragoní sense renunciar mai als principis republicans, ni a la independència, ni a la reunificació dels Països Catalans”.

Nomenament dels tinents d’alcalde i cartipàs
Després de sortir al balcó consistorial, Ricomà ha signat el nomenament dels tinents d’alcalde al despatx d’alcaldia, on han rebut el corresponent bastó. Tot seguit, s’ha celebrat un ple extraordinari i urgent per tal d’aprovar el cartipàs -basat en sis grans àrees de treball- i les dedicacions dels regidors.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Pere Granados revalida el títol d’alcalde de Salou quatre anys més

Notícia següent

Canvi històric: Miquel Pueyo, investit nou alcalde de Lleida

Notícies relacionades