Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

La lluita de la República catalana des dels carrers de Tarragona

Avatar photo

Són els CDR, el moviment ciutadà per defensar la llibertat i la república de Catalunya

La lluita de la República catalana continua, i així ho mostren alguns ciutadans i ciutadanes de Catalunya que continuen reafirmant i creient amb el procés. Han estat i són dies de mobilitzacions, de concentracions i manifestacions pacífiques per demanar llibertat als empresonats i exemplificar el rebuig a la condemna dels presidents d’Òmnium Cultural i ANC, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i dels vuit consellers: Oriol Junqueras, Jordi Turull, Meritxell Borràs, Josep Rull, Carles Mundó, Dolors Bassa, Joaquim Forn i Raül Romeva.

Algunes d’aquestes reivindicacions són per part dels CDR, els Comitès de la Defensa de la República, unes organitzacions de ciutadans i ciutadanes que porten com a leitmotiv “Som República”. En l’actualitat, existeixen més de 170 CDR repartits per tot el territori català i es caracteritzen per la seva acció assembleària i per la seva mobilització als carrers catalans: vestint els fanals, passos de vianants i altres elements del mobiliari urbà amb llaços grocs, el símbol que s’utilitza com a mostra de suport als polítics catalans des del passat 16 d’octubre, dia en què la jutgessa Carmen Lamela va decretar presó provisional per als Jordis.

LlaçGroc

Imatge dels llaços que han aparegut al pas de vianants a l’Avinguda Maria Cristina de Tarragona. Fotografia de Daniel Martínez Jorba.

El moviment ciutadà dels CDR arriba a Tarragona

Primer neix el CDR Tarragona i després, l’organització volia obrir-se a més gent i que arribés a més persones: llavors, és quan decideixen dividir-se i comença a néixer el CDR de la Part Baixa, el CDR de Tarragona Centre, el CDR de la Part Alta, el CDR de l’Eixample, el CDR de Joan XXIII, i ara sorgeix el CDR de Sant Pere i Sant Pau. A més, d’aquí a uns dies, també s’originaran els futurs CDR de Ponent i el CDR de Llevant.

Des de CDR Tarragona expliquen que les organitzacions són “democràtiques i esglaonades” i que “el més sobirà són les assemblees de CDRs de barris perquè és on es decideix tot, des de la base i després la informació que es decideix als CDR dels barris tarragonins arriba fins al CDR Tarragona. D’aquí, passa a l’àmbit territorial i després, nacional”, apunten. Tot i això, un dels membres del CDR Tarragona, Marc Mestre, conclou que també són “independents i transparents, quan fem una mobilització, ens coordinem amb ANC i Òmnium Cultural” i a més, afegeix que “hi participen diversos colors polítics, no importen les militàncies”.

Els comitès de la república van néixer a partir del referèndum 1 d’octubre i  ho van fer com a organitzacions ciutadanes per tal de defensar les urnes i assegurar el vot als col·legis. Mestre també apunta que a Tarragona, els CDR van néixer el dia 20 de setembre quan hi van haver les primeres detencions i les primeres entrades a les impremtes de Catalunya, i les seves actuacions van ser acampar a l’IES Tarragona, a l’IES Martí i Franquès i en altres col·legis de la zona.

Marc Mestre explica que durant el temps de la votació van defensar les urnes i ell, per exemple, va ser una víctima de l’agressió policial a l’IES Tarragona, tot i que referma que “víctimes ho som totes”. Per altra banda, Mestre explica que després que la població votés amb males condicions, els CDR s’empoderen perquè s’apliquin fidelment els resultats del referèndum i per tant, continuen la seva mobilització. Volen manifestar el seu rebuig davant de l’article 155 i la convocatòria d’eleccions que se celebraran el proper 21-D i perquè no s’han aplicat els resultats de l’1-O. “Volem ensenyar que hi ha una voluntat ciutadana que vol que s’apliquin els resultats de l’1-O i que s’aturi aquesta barbàrie judicial i política,  i que es deixin en llibertat totes les preses polítiques”, destaca Mestre.

Els Comitès de Defensa de la República a Tarragona actuen principalment sobre tres eixos o lemes: “fora les forces d’ocupació, defensa de la república i llibertat de les preses polítiques”, explica Mestre. A més, el portaveu del CDR Tarragona explica que ha nascut un altre eix, el de l’educació, ja que creuen que “els professors i professores estan molt perseguides perquè se les acusa d’adoctrinament”.

Convocatòria avui, a les 18:15h durant l’Encesa de Llums de Nadal

Es comuniquen mitjançant les xarxes socials on hi són molt actius: Twitter, Facebook i Telegram i així fan arribar les seves convocatòries  per donar a conèixer les properes assemblees, mobilitzacions… I escoltar i donar veu a propostes. La propera convocatòria porta com a títol  “Per Nadal us volem a casa!”.

Es farà avui 24 de novembre en l’escenari de la popular Encesa de Llums de Nadal. El Comitè de Defensa de la República de l’Eixample de Tarragona organitza una concentració davant l’estàtua dels despullats, a les 18:15h. Segons Mestre, la convocatòria rau en què es vol mostrar rebuig davant “la persecució i el tancament de presos, però també per les persones imputades amb citacions judicials. No hi ha res a celebrar. Volem protestar contra l’alcalde Ballesteros perquè no ha estat a l’altura de les circumstàncies”.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

A presó un home i una dona per robar a persones d’edat avançada quan sortien de treure diners del banc

Notícia següent

Un detingut a Barcelona per celebrar la mort de Maza i amenaçar Millo a través de les xarxes socials

Notícies relacionades