Dídac Nadal reclama dignificar la Casa de la Festa i restaurar els Gegants Moros Originals

El portaveu del Grup Municipal de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, reclama a l’equip de govern la dignificació de la Casa de la festa i la restauració i posterior exposició dels Gegants Moros Originals i dels Primers Negritos.

“La Casa de la Festa ha d’esdevenir un veritable referent a la ciutat que permeti, entre altres objectius, la bona conservació i exposició dels elements del patrimoni festiu de la ciutat”, ha manifestat Nadal, que ha recordat que, “des que es va inaugurar, l’equipament no ha deixat de patir problemes d’humitats i filtracions que estan posant en perill l’adequada conservació dels elements del Seguici Popular”. En aquest sentit, el portaveu de Junts per Tarragona demana que el pressupost municipal de l’any vinent “disposi d’una partida destinada a les obres de millora i les actuacions necessàries per dignificar la Casa de la Festa”.

Entre els elements festius que actualment hi ha a la Casa de la Festa es troben els Gegants Moros Originals i els Primers Negritos. “Fa anys que aquestes dues parelles de gegants, d’un gran valor artístic i històric, es troben en un estat lamentable: resten darrere d’unes cortines, sense mans, desvestits i amb les perruques mig trencades”, ha explicat Nadal, que reclama “la restauració urgent i la posterior exposició dels primers Negritos i dels Gegants Moros Originals a la Casa de la Festa”.

Els primers Negritos daten d’entre el 1856 i el 1859; i els Gegants Moros Originals es van realitzar l’any 1851. L’escultor Bernat Verderol va ser el creador d’aquestes dues parelles de gegants. Els Gegants Moros Originals es van fer per encàrrec de l’Ajuntament de Tarragona i durant gairebé 140 anys van representar la ciutat. Des de, aproximadament, l’any 1985 tant els primers Negritos com els Gegants Moros Originals van estar a l’Antic Ajuntament i, posteriorment, es podien veure al Pati Jaume I de l’actual Palau Municipal. Des que es va obrir la Casa de la Festa, resten darrere d’unes cortines.

“Malauradament, aquestes dues parelles de gegants no són els únics elements del patrimoni festiu que estan patint les males condicions en què es troba la Casa de la Festa”, ha manifestat el portaveu de Junts per Tarragona que, en la mateixa línia, sol·licita que “el pressupost municipal disposi d’una partida anual adreçada a la dignificació i conservació dels elements festius”.

Nadal ha recordat que “tot i que en els darrers anys hem reclamat en nombroses ocasions totes aquestes actuacions i que fins i tot s’han aprovat en sessió plenària, l’estat de la Casa de la Festa i dels elements festius segueix sent lamentable”. El Grup Municipal de Junts per Tarragona portarà la qüestió, en forma de moció, al pròxim plenari municipal previst pel dilluns 30 de setembre.