Demanen l’anul·lació dels expedients de depuració a funcionaris tarragonins durant el franquisme

230 treballadors municipals van ser expedientats sota la repressió franquista. Això va suposar inhabilitacions, suspensions de feina i sou o sancions de diferents tipus

El grup municipal d’ERC-MES-MDC impulsa una moció per demanar a l’Ajuntament de Tarragona que anul·li els expedients de depuració a funcionaris tarragonins durant el franquisme. L’objectiu d’aquesta moció és “rescabalar la memòria i la dignitat de tots els funcionaris depurats. L’Ajuntament de Tarragona es dignifica amb accions com aquesta”, ha explicat el portaveu de la formació, Pau Ricomà.

230 treballadors municipals van ser expedientats sota la repressió franquista. Això va suposar inhabilitacions, suspensions de feina i sou o sancions de diferents tipus, com per exemple, la prohibició d’exercir càrrecs de comandament. La depuració dels funcionaris va sorgir al Ple de l’Ajuntament de Tarragona del dia 20 de gener de 1939 -cinc dies després de l’entrada de l’exèrcit franquista a Tarragona-. Aquest plenari va acordar -seguint ordres governatives- que tots els treballadors municipals havien de complimentar una declaració jurada en la qual havien de respondre preguntes. “Es preguntava als treballadors els partits polítics o organitzacions sindicals a les quals van pertànyer, les associacions i amistats que freqüentaven, i fins i tot, el nom de persones que poguessin acreditar l’adhesió del funcionari en qüestió al <Glorioso Movimiento Nacional>”, ha explicat el portaveu de la formació.

D’aquests 230 funcionaris expedientats, un 36& dels afectats van ser confirmats en el càrrec sense sanció, 42 van ser expulsats de la feina i 104 van patir diferents sancions. Amb les declaracions jurades dels funcionaris municipals, el Gestor Instrucotr Municipal inicià expedients de depuració de 230 funcionaris. “Aquests expedients es completaven amb els perceptius informes sobre la conducta política i social de l’afectat per: la Sección de Investigación de l’Ajuntament de Tarragona; la Jefatura de Polícia, Jefe 1º de la Guardia Civil i la Jefatura de Investigación e Información de FET y de las JONS”, ha explicat Ricomà.

“L’escarni a funcionaris -treballadors honrats i justos, mai se’ls va tipificar cap delicte- per qüestió ideològica és un instrument utilitzat de forma recurrent per les dictadures per estendre la por a la resta de la ciutadania. Malauradament, la història forja paral·lelismes.  Això va passar al 39, succeeix a Turquia i també passa al nostre país, Catalunya”, lamenta Ricomà. Segons el portaveu, “els treballadors públics, com els mestres, reben denúncies i jo em pregunto si pot haver-hi quelcom més retorçat que uns pares i unes mares denunciïn a la persona que té cura de l’ensenyament del seu fill”, ha reblat.

Pau Ricomà ha explicat que aquesta acció suposarà “la memòria i la dignitat dels treballadors de l’Ajuntament de Tarragona depurats pel franquisme l’any 39”. Segons Ricomà, “el procés de depuracions dels funcionaris va ser un procés molt ràpid, emprat com a instrument de por perquè el funcionari és una persona respectada per la societat i el fet de ser degradada, de ser menystinguda públicament i de ser privada de la seva feina és un exemple claríssim per estendre la por a la resta de la ciutadania”. Segons Ricomà, “aquesta por no calia perquè la ciutat ja patia des de mesos bombardejos i segur que el cor dels tarragonins i les tarragonines, la por ja se’ls hi havia instal·lat”.

ERC-MES-MDC presentarà la moció per l’anul·lació dels expedients franquistes a funcionaris de l’Ajuntament de Tarragona el plenari del proper 26 de febrer. “Confiem tenir el suport de tota la resta de grups polítics”, ha conclòs Ricomà.