Ajornat el cessament de Laia Estrada, portaveu de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona

El ple ha estat marcat per reivindicacions en suport a la portaveu de la CUP i la petició de la dimissió de Ballesteros per part dels manifestants

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha deixat damunt la taula del ple el punt que pretenia cessar la regidora de la CUP de Tarragona, Laia Estrada, donant al grup municipal 15 dies per presentar al·legacions i portar la documentació necessària.

Aquest dilluns, dia 26, s’ha celebrat el plenari municipal de febrer de l’Ajuntament de Tarragona. Ja des dels inicis del ple –que ha començat a les nou del matí- s’ha vist un reforçament de la Guàrdia Urbana.  Un ple que des de la CUP ja l’havien qualificat des de la setmana passada de “no normal” perquè l’alcaldia havia fet públic en l’ordre del dia que se cessaria a la consellera de la CUP, Laia Estrada, per “trobar-se en una causa d’incompatibilitat que comporta el cessament “, segons un informe jurídic de l’Ajuntament que troba incompatible que la consellera Estrada exerceixi aquest càrrec com a tal mentre hi ha la sentència que recull que Laia Estrada estigui condemnada a tres mesos de presó pel cas Berhska. La formació anticapitalista ja havia afirmat amb anterioritat que es tractava de <vendetta política> perquè “la CUP havia denunciat casos de corrupció de l’Ajuntament”.

Un ple envoltat de polèmica i tensió

El ple ha estat envoltat de polèmica i tensió. Desenes de persones han vingut a mostrar el seu suport a Laia Estrada, a les portes de la sala de plens, i han expressat el seu rebuig perquè Estrada sigui cessada com a regidora. Els manifestants han demanat a crits la dimissió de Ballesteros, acompanyats de pancartes on s’hi podia llegir “Fora la Màfia”. Mentre el ple concorria, els cupaires han continuat manifestant-se i Laia Estrada s’ha aixecat de la seva cadira per rebre personalment les mostres de suport. Envoltada de militants i simpatitzants de la CUP, Estrada s’ha adreçat als mitjans de comunicació –a les portes de l’Ajuntament- per afirmar que arribaran fins al final en la qüestió que troben que “és greu i injusta”. Tot i això, la formació ha qualificat que el què ha passat aquest dilluns “és una victòria” i que ha demostrat “la manca de valentia de l’equip de govern” i que el govern municipal demostra que té dubtes sobre si l’ha de cessar o no. Tot i això, la CUP ha tornat a reiterar que aquest informe del secretari general de l’Ajuntament no és més que “una interpretació incorrecta” i que “la resolució judicial no ho recull”.

Per la seva banda, la portaveu de l’equip de govern, Begoña Floria ha afirmat que la decisió de deixar la qüestió del cessament de Laia Estrada ha estat per part dels serveis jurídics del consistori “perquè es pugui estudiar”, tot i  que aquests consideren que “la proposta d’inhabilitació és la correcta”. Tot i això, Floria ha titllat de “lamentable” la forma en què ha acabat el plenari i l’ha qualificat “de complex i complicat”, però que no tolera el fet “que es digui mentider a un funcionari municipal, crec que no contribueix en el bon clima democràtic de la ciutat”.  En aquestes declaracions, Floria es referia en el moment en un dels moments de tensió viscuts al ple en què Jordi Martí (CUP) ha criticat al secretari municipal de l’Ajuntament de Tarragona, Joan Anton, el qual li ha dit públicament que “deixés de prendre el pèl” perquè la CUP havia demanat la retirada del punt, cosa que el govern ha rebutjat. Ballesteros li ha demanat que ho retirés, però Martí s’hi ha negat i fins i tot, li ha tornat a repetir perquè constés en acta.