Ofrena de la Diada esglaonada i tancada al públic al monument de Rafael Casanova a Tarragona

L'alcalde, Pau Ricomà, reivindica la "resistència col·lectiva" davant la pandèmia i dirimir les diferències a les urnes

Un representant d'una entitat dirigint-se a dipositar l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova a Tarragona. ACN

Comitives de les administracions i entitats ordenades de forma esglaonada, protagonitzades per grups reduïts de persones equipades amb mascaretes i sense públic al voltant. La pandèmia de la covid-19 ha capgirat l’habitual imatge de l’ofrena floral de la Diada de l’Onze de Setembre al monument de Rafael Casanova a Tarragona.

L’alcalde de la ciutat, el republicà Pau Ricomà, ha emprat bona part del seu discurs a recordar que, històricament, les celebracions de la Diada s’han pogut viure molts pocs anys “amb absoluta normalitat”. Ricomà ha recordat els presos i exiliats independentistes per reclamar, en un context de “resistència col·lectiva” davant la crisi del coronavirus, que les diferències polítiques es dirimeixin “només a les urnes”.

L’ofrena floral vora el mar, tocant el fortí de la Reina, ha estat aquest 2020 pensada i organitzada en els paràmetres que imposen les mesures de seguretat contra la pandèmia. Gairebé de forma sincronitzada, i després del parlament de Ricomà, han passat de forma successiva representants de diferents administracions i entitats de la ciutat i el territori.

Com és habitual, la comitiva de l’Ajuntament ha encapçalat la desfilada. L’han seguit entitats econòmiques, sindicals, partits polítics, entitats culturals i, finalment, les esportives. Ofrenes en grups de dos persones i, ocasionalment, tres o quatre, com a màxim.

De forma anecdòtica, la rigidesa en el compliment dels horaris previstos, així com també un lleuger avançament que s’ha arribat a acumular, ha jugat en contra dels representants d’algunes entitats, que no es trobaven al lloc de sortida just en el moment que eren cridats pel sistema de megafonia. Una situació que s’ha resolt amb una petita aturada a l’equador de l’acte així com també amb l’actuació de la Banda Municipal de Tarragona, que ha interpretat la Santa Espina i el Cant dels Segadors.

En el seu discurs, l’alcalde de Tarragona ha reconegut l’excepcionalitat de les condicions en les quals se celebra enguany la Diada, en plena pandèmia de la covid-19. “Però han estat pocs els anys que hem pogut commemorar l’Onze de Setembre amb normalitat”, ha apuntat, després de recordar que, històricament, les celebracions han estat prohibides o reprimides. No només per les condicions sanitàries. “Enguany, per tercer successiu, la viurem amb presos i exiliats polítics. Presos als quals es neguen els beneficis penitenciaris legalment previstos”, ha apuntat.

És dins del context de “resistència col·lectiva” a les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia, ha apuntat, on ha reivindicat “la canalització de les discrepàncies, el dret d’opinar diferent, que només a les urnes es puguin dirimir les diferències de criteri i que l’exercici lliure i democràtic de qualsevol opció política que busqui el bé legítim i comú de la societat sigui respectat”.

Al mateix temps, Ricomà ha lloat la diversitat de la societat més enllà d’orígens, llengües i creences. En aquest sentit, ha apel·lat a la necessitat que aquesta societat es manifesti de forma “unida, resistent i solidària, madura i responsable, capça de donar la mà a l’altre” davant els reptes que obren una “època difícil”, amb moltes persones que, no només pateixen la malaltia, sinó que ara mateix no tenen “perspectives laborals” o no veuen “un horitzó d’esperança”.

“Commemorem aquest Onze de Setembre com un exercici de persistència col·lectiva i reivindicació dels millors atributs de la nostra societat. Començant pel compromís de fer millor nació, Catalunya, que cada dia construïm entre tots, parlem la llengua que parlem, haguem vingut d’on haguem vingut i tinguem creences que tinguem”, ha tancat l’alcalde.