Xavier Espina: “Un dels problemes que tenim és que les noves generacions agafin el relleu”

President de la Coral Nova Unió de Vila-seca

Xavier Espina, president de la Coral Nova Unió de Vila-seca. Foto: Julio Collado

Quines actuacions fareu aquest Nadal?

El passat dissabte 14 de desembre vam cantar al Pessebre de la Pineda. Farem el tradicional concert del dia de Sant Esteve, que aquest any serà el 48è. Normalment  amb l’Orquestra Händel fèiem peces clàssiques i misses més relacionades amb el Nadal, però aquest any serà bastant diferent. Farem un poema escrit pel director de l’orquestra al que li ha posat música un noi jove del Liceu de Barcelona. A més, també cantarem les tradicionals nadales de sempre.

Quant temps i quanta feina de preparació hi ha darrere del concert de Sant Esteve?

Des de l’11 de setembre fins al 26 de desembre, perquè el dia de Sant Esteve també assagem, fem dos assajos a la setmana d’una hora i mitja cadascun. És a dir que assagem unes tres hores a la setmana durant unes 15 setmanes. A més, assagem diverses vegades amb l’orquestra. És una mica complex perquè som uns 40 els que cantem a la Coral més uns 50 músics de l’orquestra.

La Coral Nova Unió té molts anys d’història.

Es va començar pel concert de Sant Esteve del 1972, així que farem 50 anys d’aquí un parell d’anys. Encara hi ha gent que segueix a la Coral des d’aleshores, tot i que són poquets. D’altres han marxat o han desaparegut, perquè són molts anys.  De fet, sorgim de la Coral la Unió que hi havia a Vila-seca des de principis del segle passat. En aquella època les corals només eren d’homes i l’any 1972 ja vam començar a ser mixta.

Quin és el secret perquè duri tant?

Em penso que el secret és la coneixença entre la gent, tot i que ara no és tan gran com fa 30 o 40 anys. Aleshores tothom era d’aquí del poble i ara hi ha gent de pobles del voltant com Reus, Tarragona, Els Pallaresos, Riudoms, Cambrils o Salou. Hi ha molt bon ambient i ens agrada molt la música.

Les noves generacions van agafant el relleu?

Aquest és un dels problemes que tenim. Ara fa poc que ha entrat gent de mitjana edat i vol portar gent jove, però els que fa molts anys que portem a la coral sabem que és molt difícil. Això ja no va amb la gent jove. Una de les coses que ara pretenem, aprofitant que farem 50 anys, és que gent que cantava amb nosaltres torni a cantar pel 50è aniversari. Però encara que ja hagin cantat serà difícil perquè l’època no ens acompanya i això sembla una cosa del segle XIX o principis del segle XX.

Corals hi ha a tot arreu, però ja són diferents. Entenc que, si ara tingués 20 o 25 anys, no me n’aniria a cantar a una coral de gent que té 60 o 70 anys. Però em penso que s’equivoquen perquè s’ho passarien bé igual. De fet, alguna vegada han vingut joves i s’han trobat molt a gust amb nosaltres, però han hagut d’acabar marxant perquè s’han casat i han tingut fills o aquestes coses. Hi ha l’afinitat de què ens agrada la música i cantar.

Per acabar, que fareu després de les actuacions de Nadal?

Després de Nadal, cantarem a la missa de la Festa Major i al dia següent a la missa de la Festa Major de la Canonja, que fa molts anys que hi anem. A partir d’aleshores canviem de repertori, el director busca noves peces i tornem a començar fins al mes de juny quan fem el concert de cloenda del curs. Encara no sabem que cantarem fins que el director no esculli.