Ramón Figuerola: “Volem fer entendre a les colles que a més de la Rua també hi ha altres actes”

Ramón Figuerola, president de la Comissió del Carnaval de Vila-seca. JULIO COLLADO

Ja està tot a punt per al Carnaval?

Gairebé està tot a punt.

Quant de temps i feina de preparació hi ha al darrere?

Nosaltres portem des d’octubre fent la programació, mirant proveïdors, clients i artistes que s’han de contractar pels diferents esdeveniments.

Quanta gent i colles hi participaran?

Participaran 21 colles, dins les quals hi ha 3 comparses que van sense carrossa i que ja fa un parell d’anys que també els deixem participar. En total serem unes 1.750 persones.

Des que la Comissió es va fer càrrec de gestió del Carnaval s’intenta innovar cada any. Quines novetats destacades hi haurà aquest 2020?

Enguany hem consolidat el vermut carnavalero que vam fer l’any passat per primera vegada. En aquest vermut cada colla que vulgui participar fa una tapa que costa 1,50 euros i aquests diners són per ells perquè puguin fer la seva disfressa o la seva carrossa. El primer any vam optar de donar la barra de l’esdeveniment a Sosciathlon i la recaptació es va donar a una entitat benèfica. Aquest any han tornat a portar ells el bar i hem vist l’èxit d’assistència. Calculem que hauran passat unes 2.000 persones i, després de l’any passat, les colles ho estan demanant. Intentem que la gent vagin disfressada i les colles decorin la seva carpa. Aquest any hi han participat fent una tapa 12 colles.

De totes aquestes innovacions que han fet els últims anys, quina està més consolidada o de quina estan més orgullosos?

De la que més orgullosos estem és la Rua de Carnaval perquè és la festa que tothom espera amb candeletes i que les colles fa temps que estan preparant. Per la nostra part, el que volem és fer entendre a les colles participants que a més de la Rua també hi ha l’arribada del Carnestoltes, l’enterrament de la sardina i més actes.

L’eix principal del Carnaval és la Rua de dissabte. Com serà?

Aquest any canviem el recorregut i el fem per carrers més amples, perquè abans passàvem per carrers més estrets i teníem un problema de seguretat per als participants i els espectadors. La concentració serà al mateix lloc, retallarem per dos carrers més grans i quan arribem a la plaça dels Països Catalans, en lloc de pujar pel carrer Verge de la Pineda per anar cap a l’avinguda Francesc Macià, anirem pel carrer de la Riera. Així, per un tema de seguretat, si passés alguna cosa tindrem alguna escapatòria. Per part de la Comissió de Carnaval volem que ens ho passem bé, que gaudim tots, però sobretot que hi hagi molta seguretat i no passi res.

Més enllà de la Rua, quins actes heu preparat?

Divendres hi haurà el Concurs de Cartells de Carnaval. Al setembre enviem cartes a les escoles demanant col·laboració i demanem una imatge relacionada amb el Carnaval. Després és un jurat, format per persones que es dediquen a la fotografia i el disseny, el que decideix els tres primers premis. Aquests premis consten d’un determinat valor en material escolar, tant per als nens guanyadors com per a les seves escoles. Aquesta és una altra iniciativa que ja s’ha consolidat i les escoles esperen cada any. De fet, aquest any ha estat la primera vegada que hi han participat totes.

El mateix divendres també fem la Festa Infantil a les 16.30 hores quan els nens surten del col·legi. Hi haurà minidisco, animació infantil i la Comissió els convida a berenar. Enguany també fem una recaptació d’aliments i productes d’higiene per als voluntaris del Banc d’Aliments de Vila-seca. A continuació d’això, cap a les set de la tarda, fem l’arribada de Carnestoltes. Enguany, en solidaritat amb el tema LGTBI i el feminisme, des de la Comissió hem volgut fer que sigui una reina Carnestoltes i un concubí. Després farem el seguici amb la Txaranga fins a la plaça de l’Església, on farem el discurs i es lliurà la clau a Carnestoltes, que serà l’amo del poble aquells dies.

Dissabte hi haurà la Rua que tothom està esperant i a la nit el ball al Pavelló Municipal d’Esports, que serà obert a tothom. Abans el diumenge també fèiem la batalla de plomes, però no hi anava gent i vam preferir suspendre-ho i destinar els diners que hi gastàvem a la dotació de premis del Concurs de Cartells.

Per acabar, quin tipus de Carnaval diria que té Vila-seca?

No puc dir que sigui un Carnaval com el de Tarragona, perquè allà és de lluïment, però és veritat que aquí les carrosses i la gent cada any volen lluir-se més. Estem parlant que és un Carnaval molt treballat per la gent de les colles i moltes d’elles es fan les seves pròpies disfresses o les compren i se les arreglen. Veient que hi participen prop de 1.800 persones, podem dir que és un Carnaval digne d’una població com Vila-seca.

Crec que s’està consolidant amb molta participació i les colles estan conscienciades que tenen molta seguretat. L’Ajuntament va marcar una normativa i hi ha moltes pautes a seguir com que s’han de portar extintors i no es pot transportar gasolina. Pel que fa al tema de l’alcohol, intentem que no hi hagi ampolles de vidres dins les carrosses. Nosaltres som aliens a allò que ve de fora, però dins del que podem hem d’intentar controlar-lo. Per part de la Comissió del Carnaval fem tot el que podem i estem oberts a suggeriments de tothom.