Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Pilar Roig i Àlex Savé: “Del Saloufest ja ens n’hem d’oblidar perquè ha passat a la història”

Presidenta i secretari de l'Associació de veïns Salou Est

Fa un any es va crear l’Associació de Veïns Salou Est. Amb quin objectiu?

PILAR: L’objectiu és que tenim una sèrie de problemes al barri que agrupem a l’associació per lluitar-los davant de tots els organismes i defensar que nosaltres som un barri, que necessitem uns serveis i arreglar algunes coses que no funcionen.

ÀLEX: Aquí tenim la sort que Salou s’està convertint en una ciutat. Fins ara estàvem acostumats que Salou era un poblet, però ara som una gran ciutat i això fa que el que era la zona turística i estava una mica apartat s’està convertint en un barri. Per això necessitem infraestructures, transports, guarderies, escoles, un mercat o policia. Aleshores el que fa l’associació és agrupar una sèrie de comunitats de propietaris i particulars per intentar tindre veu i vot en alguns llocs per poder decidir com volem el futur del nostre barri.

Quanta gent aglutina?

PILAR: En aquest moment encara no hem demanat a ningú que s’associï i som uns 10 edificis i uns 1.000 habitatges. Som uns 1.000 socis aproximadament. Nosaltres som el 17% dels veïns censats a Salou. Després tenim una sèrie de segones residències, però no són gent que només ve 15 dies de vacances, sinó que venen aquí i s’estan un mes, dos mesos o sis mesos sense estar censats a Salou.

L’entorn del carrer Carles Buigas és la principal zona turística del municipi. Com afecta els veïns de la zona?

PILAR: El turisme afecta positivament i negativament. Majoritàriament és en positiu perquè hi ha molta gent que pot llogar els apartaments, el comerç viu d’aquest turisme i gràcies ell l’Ajuntament ens ha fet infraestructures que han convertit la nostra zona en la més maca de tot Salou. També afecta negativament perquè una part del turisme, que és turisme jove, aproximadament d’un milió davant els altres vuit milions que tenim aquí, s’arrossega del Saloufest i és turisme de borratxera i aquesta és la part negativa del turisme. Nosaltres des de les comunitats estem demanant als veïns que lloguen els apartaments que, si us plau, els lloguen a famílies, que no els lloguin a aquest grup de deu nois de 23 anys. I en alguns llocs s’està aconseguint. Anem a veure si hi participem tots, també els touroperadors haurien de fer alguna cosa al respecte.

ÀLEX: Sí que és cert que la tendència per part de l’Ajuntament, i aquí compta amb el suport de l’associació, és que anem a buscar un tipus de turisme més familiar i turisme esportiu. Això pot ser que aquesta tendència a poc a poc va canviant i en definitiva guanyem tots. El turista està en unes instal·lacions correctes i els veïns que hi vivim tot l’any podem descansar. L’objectiu és conviure.

La cancel·lació del Saloufest va millorar la situació?

ÀLEX: Molt. Al Saloufest l’hem de començar a oblidar, no sé per què tothom es recorda d’això i no dels altres turistes que venen amb nens durant 15 dies i que és la gran majoria. Hauríem de començar a parlar de què Salou té un turisme molt bo i d’alta qualitat. Del Saloufest ja ens n’hem d’oblidar perquè ha passat a la història.

La videovigilància del carrer Carles Buigas funciona?

ÀLEX: Pensem que la videovigilància és poca, creiem que hi ha altres carres de la zona que també haurien d’estar vigilats. Entenem que és imprescindible. Per nosaltres és una seguretat, tot i que a vegades és poc efectiva perquè en certes ocasions a vegades es trafica, tothom ho sap i no s’actua amb la intensitat que requereix. L’important és que l’ordenança municipal que tenim s’apliqui. Com més càmeres millor, tant de bo tot Salou estigués amb càmeres.

Més enllà del conflicte amb el turisme, quines mancances té el barri?

PILAR: De fet no ens podem considerar com a barri, perquè un barri necessita un mercat, uns metges, unes escoles i uns serveis que nosaltres no tenim. Per tant, s’ha d’organitzar i muntar les estructures necessàries per ser un barri. Si volem anar a comprar peix o una agulla de cosir hem d’anar a l’altra punta del poble a uns dos quilòmetres. Això no pot ser. Tenim uns 600 nens menors de 14 anys, es necessita una guarderia. Tenim una població flotant de turistes i els propis que som allà que podem necessitar una pediatra i hem d’anar a l’altra punta. Per qualsevol cosa hem d’anar a l’altra punta de Salou. I no tenim un autobús urbà, així que o vas en cotxe, en taxi o a peu amb tota la solejada. Després hi ha trams que estan una mica abandonats en el sentit que s’han de canviar voreres perquè les arrels les han abonyegat, en el tema de la neteja i les escombraries també s’hi ha de ficar mà, però això és una cosa que ens hi hem de posar tots perquè hi ha un servei però també incivisme.

Quina és la seva relació amb l’Ajuntament?

ÀLEX: Molt bona. Tenim comunicació amb l’Ajuntament i entenen que podem ser bons interlocutors i que podem treballar en equip.

PILAR: Ens faciliten que puguem tindre unes reunions periòdiques per poder parlar amb ells i línia directa per poder-los dir el que passa. Ens faciliten un espai perquè puguem fer reunions i assemblees.

I amb el teixit empresarial i d’oci nocturn?

PILAR: Mantenim contacte, però el nostre són els veïns. Nosaltres ens hem constituït com associació veïnal i entenem que nosaltres ens devem als nostres veïns. Ens relacionarem amb tothom, però l’associació de comerciants o l’associació d’hostalers tindran els seus objectius i cadascú farà la seva tasca. Però hi haurà un moment que ens haurem d’ajuntar tots per donar l’opinió de les coses del barri també.

Quines propostes de millora tenen pel futur del barri?

PILAR: En aquests moments estem amb el tema de la neteja perquè a l’hivern està totalment abandonat. Volem veure també si trobem algun encaix en el tema dels sorolls nocturns perquè les discoteques poden estar millor o pitjor insonoritzades però els nois van d’una discoteca a l’altre cridant i hi ha unes ordenances municipals però no es compleixen i no se’ls multa. En seguretat estem en contacte continuadament amb la Policia Local i els Mossos d’Esquadra i els facilitem l’entrada a les comunitats perquè facin les accions que hagin de fer.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Incendi a la Vall de l’Arrabassada

Notícia següent

El CIMIR obre l’exposició “Set mirades per redescobrir Reus”

Notícies relacionades