Pere Segura: “La Festa Major de Sant Antoni es construeix de petits detalls”

Avatar photo

Entrevista al regidor de Cultura de l'Ajuntament de Vila-seca

Pere Segura, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vila-seca. Foto: cedida

-Ja està tot a punt per a la Festa Major de Sant Antoni?
Sempre queda alguna cosa, però en principi està tot a punt. Penseu que comencem a preparar la Festa Major des de set o vuit mesos abans. És cert que hi ha moments amb més intensitat perquè portem a la vegada més activitats a part de la festa, però és l’acció que ens requereix més temps. Per exemple, portar grups de música com els que portem, o els treballes amb molta anterioritat o no els tens perquè no tenen dates disponibles.

Pel que fa al tema d’infraestructures, també s’han de començar a treballar amb temps. L’any passat vam canviar el concepte d’embalat a tota la vila per tal de fer un ambient més fantàstic o que doni més joc com ho fa una carpa de circ. Llavors per accions com aquestes, també necessitem un temps més llarg perquè no són coses que es puguin fer d’un dia per l’altre. Per això, jo sempre compto que, des de les primeres idees fins a la festa, al voltant d’uns set o vuit mesos.

-Parlant de la carpa de circ que vau incorporar l’any passat, quina va ser l’acollida?
L’any passat vam introduir aquest circ dels somnis per recordar la part més infantil que tenim tots perquè fer les activitats en una carpa de circ té un toc màgic. Però intentar sorprendre i fer coses noves, implica el risc d’equivocar-se. Jo sóc més partidari d’assumir riscos per aportar coses diferents. L’any passat hi va haver molt de vent i això va fer que es presentessin algunes mancances com que la carpa no era d’entarimat. Llavors fer un canvi sempre genera crítiques, la qüestió és intentar que a l’any següent aquelles crítiques que consideris que tenien un raonament sòlid al darrere intentis modificar-les i arreglar les mancances que es presentaven.

-Les novetats són un punt essencial?
Sí, sempre tenim novetats perquè la programació en si de la festa cada any és diferent. Nosaltres treballem amb diversos eixos com són música, cultura i tradició; per això, sempre hi ha canvis en la programació. Personalment, crec que tenim unes festes majors molt completes perquè intentem abastar totes les franges d’edat i una variació d’activitats molt amplia. En aquests 4 anys que porto de regidor, he canviat la festa dels joves i els espais, s’han introduït nous models i s’han potenciat els actes de tradició i de cultura catalana com la Nit del foc. Realitzem canvis constants i potser aquest últim any és el que menys canvis estem realitzant perquè s’ha d’asseure el model que hem implantat per trobar els matisos.

-Seguint amb les novetats, quines destaquen per aquesta Festa Major?
Encara que com a novetat com a tal, enguany tenim la presentació del cavall alat, un element nou que és un símbol de ciutat fet per Antoni Mas. Al mateix acte de presentació venen a acollir-lo l’Àguila de Tarragona i el Lleó de Reus, que no surten mai de les seves respectives ciutats. Llavors veure a Vila-seca figures que mai havien assistit a cap acte de presentació, és un honor. A més, participaran tots els nens de les escoles del municipi.

-Per què el nou element del Seguici Popular és un cavall alat?
Nosaltres tenim una gran relació amb el món del cavall, des de la Vila-seca agrícola que els utilitzàvem com a eina per treballar la terra fins a les curses de cavalls, que ens han servit per projectar-nos a Catalunya. Actualment, la cursa de Sant Antoni (el Tradicional Cós de Sant Antoni) és l’única de cavalls federada que hi ha a tot Catalunya. També el mateix dia dels Reis Mags, fem una cavalcada i repartim els regals casa per casa amb cavalls; i això tampoc passa a cap altra ciutat de Catalunya. Llavors, com podeu veure, tenim una connexió amb el cavall molt especial; i el fet de fer-ho com un element mitològic és diferent i li aporta màgia.

-El Tradicional Cós de Sant Antoni del qual parlava, quina història té?
És una cursa més que centenària, datada des d’aproximadament l’any 1800. Compleix amb la normativa professional i és oficial, el que significa que els cavalls que venen a córrer a Vila-seca són de competició i els premis arriben als 15 o 20.000 euros. Per tant, no estem parlant d’una qüestió menor i ve molta gent, més d’unes 10.000 persones s’ajunten al Parc de la Torre d’en Dolça. Òbviament, és un acte gratuït i obert a tota la població.

-Quines altres activitats tradicionals destaquen?
En tenim moltes com la Nit del foc, el Correfoc, la Trobada Gegantera, la diada dels Xiquets de Vila-seca o el Seguici Popular. En aquests últims 4 anys, hem potenciat aquest seguici com un element diferencial i de pertinença. Avui en dia, tenim un Seguici Popular que cada cop està creixent més perquè estem seguint un criteri perquè nosaltres no teníem la tradició litúrgica religiosa com altres municipis com Tarragona o Reus. Per aquesta raó, els nostres elements del seguici han de ser singulars.

-Un altre element diferenciador de la Festa Major és la utilització de la moneda pròpia, el soldó…
Al final, la Festa Major i la ciutat de Vila-seca es construeixen de petits detalls. La importància recau en com acull la gent els elements diferenciadors i com els projecta cap enfora. Qualsevol festa major introdueix elements que la simbolitzen i que la fan cada vegada més pròpia. Per tant, introduir la utilització d’una nova moneda provoca que per alguns sigui un inconvenient però, per uns altres, pot arribar a ser un joc. A més, introdueixes el concepte del soldó que és una pedra calcària tova que els romans utilitzaven per fer fortificacions i a Vila-seca tenim edificis d’aquesta pedra com la Torre d’en Dolça, el celler i el castell. Per tant, el soldó tenia valor i es podria descanviar a l’edat mitjana i a l’època dels romans. Fa 3 o 4 anys vam transformar-lo en el concepte de moneda perquè crec que és un element divertit: és una moneda que té valor en aquest espai de la Festa Major, però no té cap valor fora.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Cup de Sitges convoca una concentració sota el lema “No hi ha lloc pel feixisme”

Notícia següent

Josep M. Vallès: “L’Oficina d’Habitatge pretén trobar habitatges de lloguer a uns preus assequibles”

Notícies relacionades