Óscar Sánchez, alcalde de Constantí: “El foment de l’ocupació és la nostra prioritat des del minut zero”

Óscar Sánchez, alcalde de Constantí. Foto Cedida

Gairebé 4 anys des que va ocupar el càrrec d’alcalde de Constantí. Quin balanç fa d’aquest mandat?
Faig un balanç molt positiu perquè quan vam entrar vam trobar un Ajuntament paralitzat. Constantí estava, en termes generals, oblidat, degradat i deixat. No es feia cap obra de millora, les activitats eren molt pobres i faltava actitud de l’Ajuntament vers la ciutadania. Ara, nosaltres hem fet aquest impuls d’estabilitat i d’oferir una major implicació a la gent. Això es concreta en centenars de petites i grans actuacions.

Un dels principals objectius que es va fixar quan va arribar a l’alcaldia de Constantí va ser la creació d’ocupació. Creu que l’ha assolit?

Sí. De fet, quan vam entrar a governar Constantí, a principis del 2015 hi havia un atur de 700 persones i actualment, en desembre de 2018, hi ha hagut un atur de 533 persones. És una rebaixa important que, ja que a Constantí hem arribat a tenir 800 persones a l’atur l’any 2013.

Com s’ha potenciat aquesta reducció de persones a l’atur?

Apostant per la formació dels aturats i la promoció del nostre polígon, que ha vingut acompanyat de fortes inversions. Al poble, s’han instaurat els supermercats Consum i al polígon s’han produït grans inversions, amb exemples com el magatzem logístic d’Amazon, un magatzem d’Ikea, la instal·lació de Baumer –una empresa alemanya d’etiquetatge industrial- i,  recentment, també s’ha obert una nau de Correos Express. A banda, estem treballant en un pla parcial al polígon, amb una superfície de 162.000 m2  que permetrà crear inversió i ocupació.

D’altra banda, també hem realitzat els Plans d’Ocupació Rotatoris, cada 6 mesos, que l’anterior govern prometia sempre, però no ho feien. Nosaltres vam arribar i vam posar fil a l’agulla. Més de 150 constantinencs s’han beneficiat d’aquests plans.

També s’ha potenciat la borsa de treball municipal i hem multiplicat per tres les partides econòmiques del pressupost referents a les ajudes a nous emprenedors. Totes aquestes polítiques fa que disminueixi l’atur del 21% que hi havia el 2015, al 16% que hi ha actualment. Queda molt per fer encara, perquè ens agradaria que hi hagués menys treball precari i més treball de qualitat, però això ens indica que anem pel bon camí. El foment de l’ocupació és la nostra prioritat des del minut 0.

Heu governat amb un pacte amb la formació política Units pel Canvi (UPC). Com ho valora?

Ho valorem bé perquè aquesta ha estat un mandat molt estable, enfront de la política a nivell català i d’Espanya, que ha estat moguda. Ha estat un mandat d’implicació i d’estar al costat de la gent.

És a dir, ho repetiria.

Sí. Estem satisfets i contents perquè així ens ho fan arribar també els ciutadans. Els veïns sempre ens comenten que ha estat tot un canvi en la gestió municipal.

Com ha canviat Constantí aquests 4 anys del seu mandat?

L’esforç inversor és el millor indicador de la feina feta i un termòmetre de la gestió municipal. En el mandat anterior, la inversió per habitant era de 70 euros, mentre que actualment, la inversió per habitant ha passat a ser de 149 euros, és a dir, més del doble. Tot això, sense endeutar l’Ajuntament, perquè no devem ni 1 euro als bancs, i reduint impostos. L’anterior mandat, amb el tripartit de CiU, ERC i ICV, es va pujar l’IBI residencial, mentre que nosaltres l’hem reduït i l’hem incrementat a grans empreses i als bancs. Així aconseguim que cap família hagi de pagar més pels seus impostos.

Ara posant la mirada al futur, es torna a presentar com alcaldable pel PSC a les eleccions municipals de 2019. És optimista?

Sí perquè així ens ho traslladen els veïns i veïnes, que ens fan arribar que hem fet molt bona feina. A més, hem plantat cara a problemes grossos de Constantí, com el contracte de l’aigua i el contracte de la brossa. El tema de l’aigua el tenim molt avançat i amb la brossa estem fent una licitació per millorar aquests dos contractes que té l’Ajuntament i que no s’havien tocat des de l’any 1989.

En què continuarà treballant si és reelegit com alcalde?

En mantenir i treballar encara més el foment de l’ocupació i les noves inversions. Tenim un pla de millora de places i carrers, i continuaríem treballant en aquest sentit, com també en la modernització dels serveis municipals i la seva transparència. Aquest seria un qualificatiu bastant significatiu: estem modernitzant Constantí, ja que venim d’un període de paràlisi i ara estem en una bona direcció.

Deixant de banda el tema electoral, estem a tocar de la Festa Major d’Hivern. Quines activitats destaca?

La nostra Festa Major d’hivern la fem en honor al nostre patró Sant Sebastià. És una festa que queda molt a prop del calendari de festes nadalenques, però el nostre poble s’aboca a la celebració d’aquesta Festa Major d’Hivern amb el desig d’encetar un any nou amb una perspectiva potent pròpia d’un poble que té coses a celebrar i reptes importants a realitzar. Aquesta festa segueix la tradició de les festes d’abans amb el solemne Ofici de Festa Major, la tradicional benedicció de les coques de Sant Sebastià que s’ofereix als feligresos que assisteixen –diu la tradició que aquesta coca cura el mal de gola-. També amb elements més moderns i actuals, amb el Ball de Tarda, el concert de l’orquestra, un espectacle de teatre amb el monologuista Javi Sancho , la recuperació de la Trobada Gegantera i una primera trobada dels Diables Infantils de la comarca del Tarragonès. És una Festa Major engrescadora, amb actes importants, per a tothom i que propicia el contacte i la convivència entre veïns.

 Quin és el seu desig per aquesta?

Que tothom pogués celebrar i viure amb plena consciència que som un poble que està avançant i s’està modernitzant, com també que hem d’anar tots a una.