Laia Estrada: “Celebrem que el retrat de Felip VI hagi deixat de presidir el saló de plens de l’Ajuntament”

Laia Estrada a les escales de l'Ajuntament. Foto: Kiko

Pregunta obligada…en quin punt es troben les negociacions amb ERC i ECP?

Vam aconseguir fer la reunió a tres bandes la setmana passada i en aquesta primera trobada el que vam fer és mirar les possibilitats d’encaix, de si és possible modificar el cartipàs i incorporar els acords de la CUP, sense entrar a debatre pròpiament els punts. Ara estem a l’espera que tant En Comú Podem com Esquerra Republicana tinguin les seves pròpies deliberacions per tal de veure si és possible començar a treballar amb base amb el que són els projectes programàtics. De cara a la setmana del 15 de juliol ens vam emplaçar a tornar-nos a trobar, en cas que les dues formacions estiguin d’acord en començar a parlar de projecte i amb una proposta que ens haurien de portar que fos el resultat de la fusió dels punts que els hi hem proposat i dels que ells tenen a l’acord. El que hem deixat clar que és que davant d’un govern que ja està articulat volem incorporar-nos tan aviat com es pugui.

Amb quines regidories se sentirien més còmodes?

El que diem és que si la CUP ha de formar part del govern ens agradaria portar àrees relacionades amb campanyes que hem treballat com a formació política. No ens ho mirem d’acord amb la formació acadèmica que té l’Eva o que tinc jo, sinó d’acord amb les campanyes que ha fet la nostra formació, perquè nosaltres sempre expliquem que malgrat a l’Ajuntament siguem dues, al darrere també hi és tota l’assemblea. Les campanyes que esmento són les relacionades amb l’habitatge, amb els pressupostos participatius, amb la defensa de l’Anella verda, la municipalització del servei de la brossa, etc.

Han  renunciat a la sobrerepresentació a les empreses municipals. Per quin motiu?

No estem al govern i entenem que hi hagi sobrerepresentacions que garanteixin la governabilitat i el fet que es traslladin les línies polítiques de l’Ajuntament amb les empreses municipals però nosaltres que no estem al govern no tenim per què estar sobrerepresentades. Vam dir des d’un principi que no volíem cadires i en això ens remetem. Tots els pactes seran legítims i el nostre ha de ser d’acord amb acords programàtics i polítics i no al repartiment de cadires.

Entre altres coses es comprometen a garantir una transformació real i sòlida a Tarragona. Com ho farien?

Estiguem a l’oposició o al govern el nostre paper és garantir una transformació real i sòlida. Ho farem fiscalitzant perquè no es malbarati ni un cèntim, moltes empreses no compleixen amb els seus contractes i presten un mal servei. D’altra banda volem vetllar perquè hi hagi una política transparent que lluiti contra la corrupció i no l’amagui o miri cap a un altra banda. L’Ajuntament com a institució ha d’actuar de forma que es depurin responsabilitats. Tenim casos molts enquistats com el del Jaume I, però també podríem parlar amb el que passa amb les empreses municipals com és el cas dels aparcaments, transports o ESPIMSA Mateix. Una altra qüestió és l’habitatge, els grans tenidors i bancs han de deixar d’acumular pisos buits que només fan que la ciutat es deteriori i vulneren el dret a l’habitatge, o el fet que el patrimoni es mantingui en un estat digne, no només pensat en l’ús turístic sinó en el que és la mateixa preservació i l’ús d’aquests espais en clau pedagògica. En definitiva, volem trencar amb la lògica que es prenguin decisions partidistes com va ser el cas dels Jocs del Mediterrani.

Si entren a formar part del govern, quina és la primera acció que durien a terme?

Primer s’han de complir les 5 condicions que vam ficar per donar suport a la investidura: modificar el POUM per preservar l’Anella Verda, revisar el contracte de la brossa, fer un estudi independent de la qualitat de l’aire, sancionar els bancs amb pisos buits i augmentar els pressupostos participatius. Primer tenim aquestes tasques pendents, a partir d’aquí ens agradaria modificar sous, estudiar la internalització d’altres serveis com per exemple les relacions amb les tasques de cura, com l’atenció domiciliaria o la neteja d’edificis públics, és molt important també garantir la preservació de l’Anella verda, entre d’altres.

El retrat de Felip VI ha deixat de presidir el saló de plens de l’Ajuntament de Tarragona. És una de les mesures que van proposar al nou govern i ho han complert.

Hem fet una piulada celebrant que ja no teníem aquell quadre enorme que ens recorda sistemàticament que som súbdits de la monarquia espanyola i de l’estat espanyol i ho celebrem. Pensem que algú pot considerar que es tracta de gesticulació frívola però no ho és.