Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Gustavo Cuadrado, director executiu/gerent de la Fundació Tarragona Smart Region: “La Fundació és un gran aparador del territori a Europa”

Avatar photo
Gustavo Cuadrado, fins ara gerent de la Fundació Tarragona Smart Region. Foto: J.C.

Gustavo Cuadrado, 43 anys, tarragoní. Actualment és el director executiu/gerent de la Fundació Tarragona Smart Region

Llicenciat en ADE , Màster en Màrqueting per ESADE i Premi Water Hydrant Award pel  MIT en Lideratge en innovació.

Què és la Fundació Tarragona Smart Region?

La Fundació Tarragona Smart Region neix a conseqüència i complement dels Jocs Mediterranis 2018 i la necessitat d’impulsar el concepte de les Smart Cities al territori. És l’objectiu comú de diversos actors com els ajuntaments de Tarragona i Reus de transformar la ciutat a partir d’aspectes com la reactivació econòmica, la internacionalització i posicionament global de la marca Tarragona i la incorporació del coneixement i la tecnologia a la gestió i a la presa de decisions, entre d’altres. Per tal de fer-ho possible hem treballat la realitat de les Smart Cities i la difusió de les ODS de l’ONU, realitzant propostes de nous projectes i intercanviant informacions entre els tècnics dels diferents ajuntaments del territori.

El concepte de ‘smart’ ha estat criticat en diverses ocasions per part de la ciutadania. A què creu que és degut?

Als inicis el concepte d’smart va estar liderat per les empreses tecnològiques i la ciutadania interpretava que tot allò eren elements tecnològics que adquirien els ajuntaments però que no tenien uns resultats. Afortunadament aquest pensament ha canviat i ara el ciutadà està al centre de tot per tal que vegi a curt o mitjà termini el impacte sobre el seu benestar.

En més d’una ocasió ha destacat el gran potencial que té la regió per explotar l’aspecte tecnològic. Amb quines accions ho explotaria?

Existeix una doble vessant. Per una banda està el grup de treball de la regió del coneixement que lidera la Diputació de Tarragona juntament amb la Universitat Rovira i Virgili. Nosaltres som una Fundació que fem una feina més d’aterratge en aquest sentit. Creiem que és el territori qui ha de decidir cap a on vol anar. D’altra banda hi ha elements de mobilitat o d’Smart Heritage sobre patrimoni que hem anat treballant i posant en comú amb els tècnics de diversos ajuntaments per tal d’avançar. També hem impulsat temes com l’aplicació que s’utilitza a Reus i Cambrils en tema de mobilitat per tal que es faci també a Tarragona, estem en molts organismes que intenten fer un canvi cultural per tal que els tècnics es coneguin i ofereixin projectes a la Fundació i aquesta els impulsi.

Expliqui’ns una mica quins són els projectes estratègics?

Actualment hi ha dos projectes estratègics. Hem creat una mena de plataforma oberta on pugui participar la gent per poder decidir quins són els projectes executius que es volen impulsar des de la Fundació, on els protagonistes són els tècnics, la ciutadania i altres empreses i administracions que per circumstàncies jurídiques els hi costa entrar a un Patronat. També estem treballant amb elements de cocreació entre diversos municipis i en impulsar projectes de mobilitat.  Volem que el ciutadà tingui retorn dels serveis dels municipis. No hem d’obligar que la Fundació és un gran aparador del territori a Europa i hem d’estar a l’alçada.

Va rebre el premi Water Hydrant Award del MIT en lideratge d’innovació. Ens podria explicar que representa aquest reconeixement?

El MIT va reconèixer el projecte de la Fundació i la manera en el qual s’estava donant a terme. Moltes vegades pensem que aquest tipus de coses passen una mica desapercebudes però crec que la Fundació és un element del qual la ciutadania i els  ajuntaments que hi participen es poden sentir orgullosos.

Creu que el nostre territori destaca per la innovació?

Crec que el territori destaca per la innovació i sobretot destaca perquè és conscient de la falta d’aquesta i de lideratge en aquest sentit. Crec que la indústria química  i els tècnics de l’ajuntament treballen molt bé la innovació. La Universitat té grups de recerca que treballen molt aquest concepte i el Port de Tarragona disposa d’un equip que treballa aquest aspecte per tal d’esdevenir un gran líder en innovació.

Més informació ⬇⬇:

www.gustavocuadrado.com

www.tarragonasmart.cat

                        Escolta l’entrevista sencera AQUÍ

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Poesia d’arrel a les Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc de Tortosa

Notícia següent

Anna M. Bofarull, cineasta, guionista i productora tarragonina: “M’implico molt en temes que tenen un fort vincle social”

Notícies relacionades