Javier Villamayor, Conseller Comissionat dels Jocs Mediterranis 2018: “L’Anella Mediterrània està recosint Bonavista, Campclar i els barris de Ponent”

Quin és l’estat de les obres dels Jocs Mediterranis 2018?
En el cas de les obres a l’Anella Mediterrània tenim en execució 4 grans projectes. El primer és la urbanització de l’Anella, finançada per l’Ajuntament, que estarà enllestida al maig. L’altra gran obra dintre de l’Anella és el Palau d’Esports, finançada íntegrament per la Generalitat, i que es preveu estigui enllestida al final d’aquest any.

A la ciutat hi ha dues grans instal·lacions, el palau Sant Jordi, que està composat per una residència universitària i, conjuntament, les instal·lacions d’entrenament dels esportistes durant la competició. I la reforma del camp del Nàstic, tant interior com exterior, inclosos els accessos i els vestidors.

Un cop acabades, quin serà el següent pas per preparar els Jocs?
Les proves test. Cadascuna de les instal·lacions ha de tenir una prova esportiva important, com per exemple en el cas de l’Anella serà la Vuelta a España.

Per tant, la gran protagonista dels darrers dies és l’Anella Mediterrània…
L’Anella Mediterrània es va fonamentar sobre el que s’anomenava el barri de l’Esperança. El projecte que va ser implantat durant la dècada dels 70 i començament dels 80. En l’imaginari col·lectiu ja no existeix, les noves generacions no coneixen el que era aquest barri. L’Anella Mediterrània està recosint tota la zona de Bonavista, Campclar i els barris de Ponent. Per tant, la intervenció urbanística que té l’Anella Mediterrània té una càrrega simbòlica brutal. Es tracta d’un intent per reparar l’antic barri de l’Esperança.

Tornarem a veure la paradeta dels Jocs al final de la Rambla Nova?
Evidentment. Hi hauran més d’una parada. Sempre que hi hagi una prova test a les instal·lacions també hi haurà una parada amb marxandatge. D’igual manera, els comerços que vulguin vendre marxandatge dels Jocs també ho podran fer.

Canviant de tema, ja teniu present com serà la cerimònia inaugural?
Aquest és el secret millor guardat. Hi ha un guió artístic, que compon el relat i la història, i, a banda està l’execució, qui ho retransmetrà o quant durarà. Hem de ser molt cautelosos, ja que no volem desvelar cap secret sobre què veurem aquell dia.

Ara que ja s’ha assegurat dintre dels pressupostos estatals una partida per als Jocs. Com es troben les relacions amb el govern Central?
Sempre hem parlat d’una aportació proporcional per part de totes les entitats participants. Finalment, l’estat farà una aportació de més de 15 milions d’euros, per tant, ara es pot dir que el Govern Central ha fet la seva feina. Serà el primer contribuïdor net.

Creieu que el pressupost que us han donat és suficient per a assegurar la realització dels Jocs de manera òptima?
Els 12’5 milions d’euros assegurats per part de l’estat asseguren els Jocs. Ho hem assolit, el mapa d’infraestructures ja és visible. En el marc de les instal·lacions, des del comissionat organitzador, hem aconseguit el nostre nivell màxim per poder fer els millors Jocs. S’han esvaït els dubtes sobre el Palau d’Esports o la piscina, que fa un any hi eren.

– Creu que la gent encara es mostra reticent als Jocs?
Al principi, abans de veure les obres, com ara les de l’Anella, hi ha una certa incredulitat o apatia. Un cop visitades les obres la gent s’enganxa al projecte de seguida. Ningú m’ha criticat l’Anella després de veure-la.

Aixecar 80 milions d’euros per un projecte ara és titànic. És heroic per una ciutat com Tarragona. Si el vent bufa a favor, i ara es nota un vent a favor, ens ajuda.

Com us ha afectat l’ajornament dels Jocs?
Ha estat un mal menor per poder fer els millors Jocs del Mediterrani de la història. El regust dels Jocs que ha de tenir el conjunt de la ciutadania encara està per veure’s.

Els voluntaris són una peça central dels Jocs. Com valora la seva implicació?
Actualment són 6.230 voluntaris. En aquest sentit hi ha tres coses a destacar: hi ha un bon grapat que no són de la ciutat ni del territori; els cursos que oferim als Jocs serveixen per a millorar els perfils dels voluntaris en l’àmbit laboral; i a futur, un dels llegats dels Jocs serà que els voluntaris continuaran com a tal per a altres esdeveniments d’entitats sense ànim de lucre.