Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Isabel Vilaseca: “La continuïtat del grup és una de les nostres pors constants”

Avatar photo

Entrevista a una voluntària d'Enginyeria Sense Fronteres de la província de Tarragona

L’Isabel Vilaseca fent de voluntària a l’Equador. Foto: cedida

Isabel Vilaseca fa 6 anys que es voluntària a l’entitat del grup de Tarragona i va entrar centrant-se en les activitats que es duen a terme al Nord fent xerrades, tallers i accions d’incidència política, entre d’altres. A finals del 2016 va marxar durant dos mesos a Francisco d’Orellana (ciutat de l’Amazònia equatoriana) en el marc del Programa de Coneixement de la Realitat (PCR) de l’entitat, amb el propòsit de conèixer els projectes als quals donen suport des del grup de Tarragona i el seu context.

-Quan va néixer l’entitat i amb quin objectiu?
Enginyeria Sense Fronteres neix el 1992 impulsada per un grup d’estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona per realitzar viatges d’identificació i assistències tècniques, així com activitats de sensibilització i denúncia al món universitari. Amb el temps l’entitat evoluciona de la implementació de projectes de cooperació molt tècnics a la implementació de programes d’intervenció integrals de desenvolupament.

Originàriament ESF neix com una organització de cooperació al desenvolupament centrada en les injustícies entre el Nord i el Sud Global, executant projectes de cooperació a diferents països del Sud i projectes d’Educació al Desenvolupament i incidència política al Nord adreçats a visibilitzar a les nostres societats els problemes del sud, lluitar contra les causes atribuïbles als països del Nord i promoure una concepció i ús de la tecnologia al servei del desenvolupament. Però en els últims anys, el nostre àmbit d’actuació s’ha estès també al nostre territori on, junt amb altres col·lectius de la societat civil catalana, espanyola i fins i tot europea, treballem per combatre les injustícies que patim també aquí i per construir models alternatius per a satisfer les nostres necessitats col·lectives, entenent que el Nord i el Sud formen part d’un mateix món sotmès a unes mateixes regles econòmiques que generen centres i perifèries així com a desigualtats entre classes, gèneres, grups ètnics, etc.

-Què diries que és l’organització Enginyeria Sense Fronteres?
Enginyeria Sense Fronteres és una associació formada per persones de diverses edats (des d’estudiants a persones jubilades) i procedències; l’associació del territori de Tarragona està format per gent de tota la província. És molt important remarcar que no som només enginyers sinó que som un equip pluridisciplinar en el que comptem amb ambientòlogues, advocades, químics, geògrafs, biotecnòlegs, gent de l’àmbit de la comunicació i el periodisme, etc. Som persones amb pensament crític que treballem per un mateix compromís: la transformació social per a un món social i ambientalment més just, en què es facin efectius els drets humans.

Promovem una visió crítica del desenvolupament tecnològic. Denunciem els impactes socioambientals negatius d’algunes tecnologies així com les desigualtats econòmiques derivades dels models de gestió de la tecnologia i de les escales en que s’aplica. No entenem la tecnologia com un fi en si mateix, sinó com una eina, una eina més entre d’altres, al servei de processos d’emancipació social, una eina per transformar democràticament. Entenem que els problemes ambientals i socials dels nostres temps no se solucionaran a través de la millora de la tecnologia, sinó a través de transformacions econòmiques, epistèmiques, ètiques i polítiques radicals.

-Quantes associacions teniu a la província?
A Tarragona només tenim un grup que abasta tota la província (El Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre). No som una associació independent sinó un grup territorial d’ESF, que és una Associació d’àmbit Català que a la vegada està federada amb altres entitats (ISF) d’altres comunitats autònomes del territori espanyol. El grup de Tarragona està format per gent que viu a Tarragona capital, Reus, Cambrils, Garcia, Salou i altres municipis. El gros de la nostra activitat es concentra principalment a Tarragona ciutat, però fem força activitats també a Cambrils i Reus.

-Quins àmbits de treball teniu?
En concret des del grup de Tarragona recolzem un projecte de cooperació al desenvolupament que es du a terme a una província amazònica de l’Equador. En el marc d’aquest projecte es duen a terme activitats diverses per donar suport a un grup de comunitats rurals en els processos de gestió comunitària de les xarxes de distribució d’aigua potable i per enfortir les capacitats tècniques de les administracions públiques així com les poblacions locals pel control de la contaminació de l’entorn.

-Quines activitats dueu a terme?
Per assolir els nostres objectius duem a terme activitats molt diverses. Als projectes del sud realitzem documentals de denúncia, donem suport tècnic en l’elaboració de normativa ambiental, elaborem manuals sobre diferents temes per a la població local, fem estudis, dissenyem petites infraestructures, oferim assessorament jurídic, fem tallers a comunitats, oferim formació a les institucions, ajudem a teixir xarxes de suport entre diferents organitzacions locals, entre altres.

Al Nord, impulsem iniciatives legislatives populars, fem accions de denúncia i desobediència, organitzem xerrades, fem recerca sobre els diferents àmbits temàtics en què treballem, organitzem jornades d’anàlisi i debat, cinefòrums, xerrades, organitzem tallers per a diverses edats amb materials d’educació per al desenvolupament creats per la mateixa entitat (contes, jocs , exposicions, obres de teatre, etc.), participen en fires d’entitats i en actes i campanyes liderades per altres entitats.

-Quins requisits s’han de seguir per ser voluntari?
Un dels valors o trets distintius de la nostra entitat és el pes que hi té el voluntariat. És un voluntariat molt actiu, amb un sentit de pertinença a l’entitat molt fort i amb control sobre totes les decisions que es prenen a l’entitat. En principi els i les voluntàries manen i el personal tècnic contractat (alliberats i alliberades) es limiten a executar les propostes i decisions del voluntariat. Pertànyer a ESF és gairebé una forma de viure.

Per entrar a ser voluntari del grup d’ESF de Tarragona, només cal posar-se en contacte amb nosaltres. Un cop rebem la petició, nosaltres ens posem amb contacte amb les persones interessades i ens reunim amb elles per explicar-los què és l’entitat (el nostre ideari, les activitats que fem, les formes en què ens organitzem tant en l’àmbit de grup com en l’àmbit de tota Catalunya, etc.).

A poc a poc els convidem a conèixer i participar d’altres espais de l’entitat més enllà del grup de Tarragona, com l’assemblea mensual del voluntariat (que anomenem CASA), reunions de coordinació amb altres grups, o activitats organitzades per altres grups. Anualment celebrem uns campaments amb tots i tots els voluntaris i les voluntàries de l’entitat, per tractar sobretot temes interns de l’organització i per posar les cures com a pilar fonamental de la nostra forma de fer i organitzar-nos.

-Els voluntaris poden fer una estada a l’Equador, ens pots explicar una mica més això?
Sí, els voluntaris i voluntàries que volen fer una estada als nostres projectes de cooperació a l’Equador, a través del Programa de Coneixement de la Realitat (PCR), han d’estar pendent de les convocatòries que anualment es publicant al nostre web i es difonen a través de les nostres xarxes socials. D’altra banda, a través del Programa “Col·labora en un Projecte de Cooperació Internacional” del Centre de Cooperació al Desenvolupament “URV Solidària”, els estudiants de la URV que siguin seleccionats per les places de PCR poden optar a una beca per cobrir el finançament de seu viatge a l’Equador

Aquest programa PCR no pretén ser una simple plataforma per viatjar sinó que pretén ser una via per convidar a persones a unir-se al nostre equip i per fer-ho amb coneixements exhaustius de les realitats en què treballem. Valorem especialment que els candidats i candidates que es postulen a aquestes places tinguin un compromís previ amb les activitats del grup i es demana que aquest compromís perduri després de l’estada. A més, per marxar amb el programa de coneixement de la realitat és obligatori seguir un procés de formació i assistir als campaments anuals de l’entitat.

-Tu vas marxar durant dos mesos a l’Equador, com va ser la teva experiència allà?
Durant aquells dos mesos, que vaig compartir amb el tècnic expatriat i un altre voluntari del grup, vaig estar duent a terme tasques ajustades al meu àmbit professional, sóc jurista especialitzada en Dret ambiental. Vaig començar a treballar en les investigacions preliminars per a l’elaboració de dos ordenances ambientals provincials sobre contaminació de l’aigua i dels sediments respectivament. També vam impartir tallers a les comunitats rurals sobre el dret humà a l’aigua i sobre aspectes socials conflictius que se susciten sovint en els processos de gestió comunitària de l’aigua. A més, vam escriure i publicar un manual divulgatiu sobre aquesta mateixa temàtica. Addicionalment, vaig ajudar l’altre company (ell és enginyer) en la recopilació de dades i informació tècnica i social pel disseny d’un sistema d’aigua que es construirà entre dues comunitats rurals.

A banda, d’apoderar-me com a voluntària de l’entitat, va ser una gran experiència personal i professional, així com una gran oportunitat per conèixer les meravelles del territori amazònic i en general les riqueses naturals del país. Aprofundir en la realitat social i política de l’Equador i de la regió on treballem ha sigut mot profitós per exercir les meves tasques com a voluntària i per a la meva vida professional.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Guàrdia Urbana denuncia dos grafiters per centenars de gargots fets per tot Reus

Notícia següent

El muntatge Dreams/Xarxa Humana, de la Fura dels Baus, espectacle estrella del FesticAM

Notícies relacionades