Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona: “Hem obert camí i espero no ser l’última presidenta dona de la Diputació”

És la primera dona que presideix la Diputació de Tarragona. Com valora aquest fet?
Ho valoro com una responsabilitat i també com una manera de denunciar una situació que és anòmala. Que després de tants anys encara no hi hagués hagut mai una dona al capdavant d’aquesta institució és una anomalia. Crec que hem obert camí i espero no ser l’última presidenta dona de la Diputació.

Esmentava aquesta anomalia d’haver hagut d’esperar 197 anys per tenir una presidenta. Creu que és degut al fet de  viure en una societat masclista?
És evident que aquest fet és fruit d’una situació heteropatriarcal i on la paritat i la igualtat encara no està assolida, tot i que hem fet grans avenços. Encara hem de continuar lluitant molt perquè aquesta igualtat sigui real i efectiva. A la mateixa Diputació de 27 membres que som 20 són diputats homes i només 7 són diputades dones. A les llistes de les eleccions municipals hem aconseguit que hi hagi paritat i ho hauríem d’intentar fer també en altres administracions. En el cas d’Esquerra Republicana de Catalunya ho hem fet així per reglament i per això, en aquest sentit, el nostre grup garanteix una paritat real.

Quines prioritats es marca la Diputació?
Els objectius aniran marcats amb una sèrie de valors com és el treball en equip, tant amb el govern com amb l’oposició, en tenir sempre al centre de les polítiques les persones, en poder tenir presents criteris de proximitat, transparència i participació, i en fer un reconeixement a la diversitat del territori. D’acord amb aquests valors farem un pla estratègic que anirem desenvolupant al llarg dels pròxims mesos i que tindrà certs aspectes a destacar, com és el repte de combatre el despoblament de determinades zones del nostre territori, o saber de quina manera podem ajudar a garantir el dret a l’habitatge als nostres municipis. També tractar de dur a terme polítiques transversals d’igualtat, fer de la cultura un servei públic i un pilar de l’Estat del benestar, entre d’altres. Aquests objectius els anirem desgranant durant els mesos vinents.

De fet un dels vostres objectius és ajudar als municipis més petits, que no disposen dels mateixos recursos que una ciutat com pot ser Tarragona.
Exacte. La Diputació presta uns serveis que són essencials i molt importants en municipis, sobretot més petits, que no disposen dels recursos suficients. Per exemple, no tots els ajuntaments poden disposar d’uns serveis de secretaria o d’un servei d’intervenció o arquitectura, i en aquest sentit la Diputació pot cobrir aquestes necessitats. També ajuda a subvencionar projectes, a realitzar determinades obres o prestar determinats serveis. Del que es tracta és que hi hagi un equilibri territorial entre tots els municipis que conformen la nostra demarcació.

Li ha donat algun consell l’antic president, Josep Poblet?
No, però es va oferir al fet que si en algun moment determinat calia que ens trobéssim, per si jo volia consultar alguna cosa o simplement tenir un intercanvi d’impressions que estava a la meva disposició, la qual cosa vaig agrair-li.

Quina herència ha deixat Poblet a la Diputació de Tarragona?
Li ha deixat una manera de fer política de gran talla. Ha proporcionat molta proximitat i molta consciència de l’ajuda que ofereix la Diputació als municipis. Penso que aquesta línia és la que hem de seguir perquè nosaltres amb aquest nou govern que s’ha conformat venim a construir sobre allò que ja està construït, i sobre una molt bona feina que s’ha fet durant aquests anys. La Diputació ha de continuar seguint per aquest camí de prestació de serveis i d’ajuda als municipis i als consells comarcals.

És presidenta gràcies a un pacte amb JuntsxCat. Quina valoració en fa i  com són les relacions entre les dues formacions?
Ho valoro de manera molt favorable i positiva. Des d’un primer moment ens vam posar a la feina i vam fer un primer ple de cartipàs. El pròxim 2 d’agost en farem un altre i tenim moltes ganes de funcionar i d’actuar en favor de la ciutadania, a la qual hem de donar servei.

Tot i haver desmentit en més d’una ocasió que l’alcaldia de Reus fos moneda de canvi per ser la presidenta de la Diputació, encara hi ha gent que ho dubta.
Només pot saber que això no ha estat així qui realment ha estat a les negociacions. En aquestes no hi va haver cap municipi que tingués més pes que un altre i es va fer tenint en compte el context de la nostra demarcació, sense obviar tampoc que hi ha un context nacional que, evidentment, va tenir també la seva influència.

Com es combina una vicealcaldia amb una presidència?
Doncs igual que ho han combinat els anteriors presidents de la Diputació amb alcaldies o amb les regidories dels seus municipis. Es combina organitzant-me bé, prioritzant de manera adequada i podent donar servei a les dues institucions a les quals represento. He de dir que de moment no em puc queixar i abasto les dues administracions amb prou garanties.

Fins ara hem parlat de caire polític, però com és Noemí Llauradó fora d’aquest àmbit?
Aquesta pregunta és molt difícil. Podria definir-me com una persona molt normal de 41 anys amb família i les preocupacions i inquietuds que guien el fet de tenir dues filles. Vaig estudiar dret, soc funcionària de la Generalitat de Catalunya i ara estic en serveis especials. Les meves inquietuds, a banda de la política, també ho són el fet de poder gaudir de la meva família, de les meves amistats i del territori. Visitar les localitats i els municipis que ens envolten i que ens donen oportunitats de conèixer els nostres voltants amb més profunditat, anar al cinema i llegir conformen les meves inquietuds.

Algun somni per complir que pugui desvetllar?
Sempre n’hi ha de somnis. Aquests són els objectius de la vida que et fan anar progressant i  avançant al llarg del camí. Com que en tinc més d’un els aniré desvetllant a mesura que els vagi complint.

⬇⬇⬇ AQUÍ PODEU VEURE L’ENTREVISTA SENCERA ⬇⬇⬇