Elvira Ferrando, consellera de Comerç a l’Ajuntament de Tarragona: “Desitjo compartir el gran comerç que tenim a Tarragona”

Elvira Ferrando, consellera de Comerç a l'ajuntament de Tarragona. Foto: Enric Contreras

Tarragona ja olora a Nadal. Primer va ser la instal·lació de l’enllumenat nadalenc, després el muntatge dels arbres de Nadal de la Rambla Nova i de la plaça Corsini. A continuació, va arribar l’encesa dels llums de Nadal de l’interior del Mercat i el seu entorn i, per últim, l’encesa de l’enllumenat de la ciutat aquest divendres 30 de novembre. Una encesa “compartida”, tal com descriu la consellera de Comerç Elvira Ferrando i amb el protagonisme dels nens i nenes de Tarragona, que ja “l’estaven esperant”. Amb aquesta, a més, ha quedat oficialment inaugurada la Campanya de Nadal, de la qual Ferrando ens descobreix tots els detalls.

Què podrà trobar la gent que passegi pels carrers de Tarragona durant aquests dies tan nadalencs?
Tal com hem presentat en la Campanya de Nadal ‘Tarragona, un Nadal per compartir’, compartirem moltes coses. Compartirem activitats, compartirem música perquè el comerç aposta de nou pels ‘Nadals Musicals’ amb més de 40 actuacions no només al centre, sinó també a Ponent, Llevant, el Barri del Port i la Part Alta. Trobarem aparadors solidaris. Vull recordar que és el segon any que Tarragona fa la Campanya de Nadal absolutament compartida amb totes les associacions de comerciants. Així mateix, hem volgut que el cartell sigui fet per una Fundació com Topromi –una associació que té un taller d’art amb persones amb discapacitats, però amb molta capacitat artística-. Igualment farem que l’objecte protagonista dels aparadors sigui també compartit per aquestes persones que han de participar molt activament en la societat i en les festes nadalenques, com és en aquest cas els nois i noies de la Fundació Estela, que ens faran uns elements molt bonics.

Als carrers de Tarragona, durant els dies de Nadal, trobarem una gimcana per tots els comerços -140 comerços-, trobarem animació, tió i música nadalenca, que és aquell element que m’agradaria que diferenciés Tarragona d’altres ciutats. El Nadal Musical amb 40 actuacions ha de ser aquell punt pel qual, a banda que la gent vingui a comprar per l’atractiu del mateix comerç, també ho facin perquè la música els acompanya. És a dir, vinc a escoltar música i compro o vinc a comprar i, de pas, escolto música.

Quins reptes es plantegen enguany?

Jo crec que el repte era, per segon any consecutiu, que sigui una campanya compartida per les 19 associacions, que surt de la Taula de Comerç. El segon repte és que sigui un model diferent, més solidari. Per primera vegada, el cartell es fa des d’una entitat com Topromi i els elements decoratius, en comptes de comparar-los, els hem encarregat a la Fundació Estela que ens fan unes manualitats meravelloses. Es tracta d’incloure la societat i el comerç. Quin millor aparador que el dels comerços de la ciutat per fer veure que el Nadal és de tots? Quan, a més, estigui enllestida la gran obra d’art feta pels nois i noies d’Estela, veureu que val la pena passejar per Tarragona i veure els aparadors.

Quines iniciatives s’enceten per potenciar el comerç a peu de carrer i fer front a les grans superfícies?

M’agrada que em facis aquesta pregunta perquè per primera vegada, dins de l’agenda de Comerç, hem parlat amb els grans operadors. Nosaltres, com a Comerç, incloíem els nostres propis actes i, de vegades, no teníem la informació dels grans operadors. D’aquesta manera, dins de l’agenda es podran consultar els actes de les associacions de comerciants, com també els dels grans operadors. De moment, hi ha més de 150 actes inscrits que podran superar-se. També he de dir que tenim un actiu molt important que és el nou rellotge carilló de la plaça Corsini. Comercialment, ja m’han fet arribar que està tenint un efecte impressionant a tots els voltants i que per Nadal també tindrà un protagonisme molt important.

De fet, s’espera que sigui un dels reclams perquè la gent vulgui passejar i comprar per aquesta zona.

Ja ho és. Fins i tot divendres, que va ploure, aquesta plaça que és enorme estava farcida de gent. Serà un reclam i, per això, sona les 12 h i a les 18 h perquè en aquest interval de temps la gent pugui comprar, visitar la ciutat o prendre alguna cosa, tranquil·lament. I els comerciants ja m’han fet arribar que així és.

També es fan ofertes de pàrquing als clients del Mercat Central i el seu entorn. En què consisteixen?

Quan es compra al Mercat ja hi ha els tiquets de compra. Però, també hem volgut que les botigues dels voltants puguin tenir la gentilesa de donar aquests tiquets quan vénen a comparar als voltants del Mercat i als comerços de la Via T. Cada any ho hem fet i ho continuarem fent. També he de dir que, a partir de les 20h, el pàrquing del Mercat surt per 0,50 cèntims l’hora. És una mesura d’Espimsa i considero que és una oferta molt bona perquè la gent pugui vindre a comprar tranquil·lament.

Per acabar, un desig per Nadal?

Desitjaria el que diu el cartell de Nadal: ‘Tarragona, un Nadal per compartir’. I que cadascú triï allò que vol compartir: la pau, la família, el benestar, la solidaritat i jo, com a consellera de Comerç, compartir el comerç, aquest gran comerç que tenim a Tarragona i compartir i gaudir de la nostra ciutat.