Begoña Floria, consellera de Festes i Patrimoni a l’Ajuntament de Tarragona: “La tradició és la columna vertebral de les nostres festes”

Avatar photo

Desafortunadament, Sant Magí es va haver de cancel·lar per unes circumstàncies molt greus com ho van ser els atemptats. Es reforçarà la seguretat per Santa Tecla? S’han pres algunes mesures al respecte?

Malauradament es va produir el terrible atemptat a Barcelona que ens va commocionar a tots. En Junta de Portaveus vam acordar per unanimitat suspendre tot el programa festiu de Sant Magí respectant els tres dies de dol decretats i per solidaritzar-nos amb les víctimes i les seves famílies.

La seguretat a les festes i en el dia a dia de la ciutat es treballa de manera coordinada entre tots els cossos de seguretat i de manera discreta s’adopten les mesures necessàries i convenients. En temes de seguretat cal treballar molt i parlar poc i així es fa de la policia local juntament amb la resta de cossos.

La Part Alta sempre ha sigut el cor de les Festes de Santa Tecla. Enguany, es tenen en compte altres escenaris de la ciutat, sobretot pel que fa als concerts més multitudinaris. És un pas perquè la propera sigui més “complerta” la diversificació d’altres espais de Tarragona?

Amb l’esperit de conviure festa i descans, enguany s’han adoptat un seguit de mesures que han permès obrir nous espais de la festa i garantir la convivència, al mateix temps, que es manté l’essència festiva al centre de la ciutat, fàcilment accessible a peu. La conselleria de Festes treballa amb el compromís de millorar la convivència als espais públics i en aquest sentit hem programat les festes d’aquest any i hi seguirem treballant els propers anys.

Un dels leitmotivs de la Santa Tecla d’enguany és fer una festa més “caminable”. S’habiliten diferents horaris de transport públic per poder arribar als concerts?

La descentralització dels espais s’ha pensat en tot moment amb la idea que si hi ha diferents punts de festa simultanis s’hi pugui arribar a peu. L’EMT, la xarxa de busos municipal, funcionarà també en aquests dies de festa i animem a tota la ciutadania a fer-ne ús per accedir als actes des dels diferents barris tarragonins. Des de l’Empresa Municipal hem fet un esforç en els darrers anys per ampliar la cobertura territorial, augmentar freqüències i guanyar em puntualitat, per oferir cada vegada un millor servei.

És per la pressió veïnal (Farts del Soroll…) el motiu d’aquests canvis?

La descentralització de l’espai festiu ha estat un acord treballat amb els diferents grups polítics del consistori, amb les entitats veïnals i amb les que organitzen actes festius. És fruit del consens i la voluntat de tots plegats de treballar per seguir gaudint d’unes grans festes, com sempre han estat, i garantir una bona convivència.

Com es gestiona la convivència del descans veïnal amb els que volen gaudir de la festa?

Des de la conselleria de Festes hem acordat un seguit de mesures i criteris que tenen com a objectiu garantir, en la mesura del possible, aquesta bona convivència entre descans i festa. No és una tasca fàcil trobar l’equilibri. Aquest any hem pres un seguit de mesures que passades les festes avaluarem i analitzarem i ens serviran per començar a treballar per les festes de l’any que ve.

Com i quin és el model de festa tarragoní?

Tarragona es posiciona any rere any com una festa amb un fort contingut tradicional que és la columna vertebral del nostre model festiu. A més incorpora al programa els continguts generats des del món associatiu sense deixar de banda els grans concerts i espectacles. Tot plegat una gran confluència de voluntats que desemboquen en un programa equilibrat i pensat per ser viscut col·lectivament.

Una de les apostes d’enguany és demostrar el talent tarragoní …

A Tarragona tenim creadors, músics, artistes amb una trajectòria consolidada i també de més novells que comencen a despuntar i guanyar-se el seu lloc en el panorama creatiu. I Santa Tecla és el moment ideal per fer d’aparador d’aquest talent local. Així aquest any, descobrirem el jove grup tarragoní Roba Estesa, el cineasta David Aymerich que estrenarà la seva opera prima El dulce sabor del limón. I també d’altres ja consagrats com les orquestres Estalada i Cat Rock i Jordi Català i Paper de Tornassol.

Però també ho és celebrar que el folklore tarragoní continua ben viu… 

Els aniversaris de les entitats del Seguici tarragoní són un orgull per la ciutat. Que, any rere any, celebrem efemèrides és el símbol inequívoc de la maduresa i consolidació de la tradició cultural i folklòrica tarragonina. Aquest any,  el Ball de Bastons de Tarragona celebra els 40 anys de la seva represa. La Mulassa i la Mulasseta celebren els 30 i els 15 anys, respectivament. Coincidint amb els 15 anys dels Set Pecats Capitals es presentarà la seva versió petita que s’incorporarà al Seguici Petit. I la Cucafera Petita també compleix 15 anys. A més, del Ball d’en Serrallonga i els So Nat-Grallers que fan 30 anys, l’Esbart Dansaire de Tarragona que compleix 35 anys de la seva existència, els 20 anys del Ball de Valencians i els 15 de la recuperació de la Cobla de Ministrers del Consell Municipal. I per molts més que vindran i celebrarem.

Amb quin pressupost compta Santa Tecla 2017?

El pressupost és de 400.00 euros.

La música continua sent la protagonista. Quines actuacions seran els plats estrella?

El plat fort és el concert de Santa Tecla, al nou escenari de Vidal i Barraquer hi pujaran els Txarango, que actuaran amb les tarragonines Roba Estesa. Un grup tarragoní revelació que aquest estiu no han parat de fer concerts pel territori i també les tindrem a Tarragona. I també m’han recomanat que no em perdi un grup que ens sorprendrà per l’espectacle que ofereixen i és el concert familiar de The Pengins Band: Reggae per Xics, a l’espai La Terrasseta, als jardins de Saavedra.

Quin o quins són els moments més màgics que ha vist a través dels seus ulls com a espectadora?

Des que sóc la consellera de Festes, visc Santa Tecla molt intensament. El moment més màgic per la solemnitat i el simbolisme que representa és l’entrada del Braç de Santa Tecla, i també hi afegiria els diades castelleres i la Baixada de l’Àliga que han anat creixent fins a convertir-se en els actes més multitudinaris de les festes. I també m’impressiona el Seguici Petit, que és el reflexe que la festa està molt viva i tenim Santa Tecla garantida per anys i anys.

Quines novetats presenta Santa Tecla?  (“aparca el cotxet”)

Cada any, anem introduint elements nous que surten de l’experiència d’altres anys i de la pròpia evolució de Santa Tecla. En destacaria la recuperació del Mercat i el seu entorn com a espais de la festa. Tenim nou Mercat i l’hem de viure i aprofitar. També la creació del “Fest-te la festa”, un espai inclusiu i participatiu que esperem que esdevingui un referent de la consolidada seqüència ritual de la nostra festa major. I una altra novetat, que té més a veure amb facilitar el gaudi de la festa a la ciutadania és l’aparcament de cotxets que hem organitzat per a les famílies durant les actuacions del Seguici Popular. Podran deixar el cotxet a l’Antiga Audiència i així els facilitem l’accés i la circulació per la Part Alta.

Què no ens podem perdre?

Jo els recomanaria que no es perdessin les dues diades castelleres, la Baixada de l’Àliga, el Retaule de Santa Tecla i l’Entrada del Braç de Santa Tecla. Però sobretot els convidaria  a participar-hi, de manera general, des del respecte i el civisme in a deixar-se endur per l’acollida generosa dels tarragonins i tarragonines.

Més enllà de gaudir, Santa Tecla també presenta una vessant més solidària. Amb quines activitats es compta enguany?

La Marató de Donació de Sang és un acte que la ciutadania fa créixer cada any i és una mostra de la solidaritat tarragonina. Tarragona és la ciutat capdavantera a Europa en aconseguir el nombre més gran de donacions en un sol lloc i dia. A més, celebrem una nova edició de la ‘Festa per a tothom’ un exemple d’integració social que compta amb el suport de Dow i que ha consolidat una penya festiva amb més de 200 integrants. Moltes entitats també organitzen vermuts solidaris en benefici d’iniciatives socials, com la Marató que organitza l’ACTAC en benefici d’Astafanias.

Per qui no ho sàpiga, quin és el lligam de l’Amparito Roca amb Santa Tecla?

En el període de recuperació festiva, als any 80, la banda de música existent en aquell moment no era massa procliu a tocar temes populars. A petició d’entitats i espontanis van començar a interpretar peces més populars, entre les que l’Amparito Roca va començar a guanyar terreny per acabar esdevenint l’himne que avui és. Un naixement espontani que ha esdevingut sens dubte la banda sonora de la nostra festa major.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El PSC pregunta al govern sobre el calendari d’obres de l’estació intermodal de Reus

Notícia següent

El joier de Tàrrega acusat d’estafar l’assegurança diu que li van robar a punta de pistola

Notícies relacionades