Anabel Margalef: "El 8 de març hem de sortir al carrer i fer palesa la sororitat de les dones"

Anabel Margalef, regidora d'Igualtat a l'Ajuntament de Vila-seca. JULIO COLLADO

Quina valoració fa d’aquests primers mesos de govern pel que fa a la seva regidoria?

Fem una valoració positiva perquè des de l’Ajuntament volem treballar la transversalitat en les diferents àrees, no només en l’àrea de Dret Social i Participació Ciutadana on s’integra la regidoria de Polítiques d’Igualtat. Una cosa important que m’agradaria recalcar és el nostre compromís amb les dones en defensa dels seus drets i amb les polítiques feministes, perquè és una eina útil per arribar a la igualtat efectiva entre homes i dones. Tenim una bretxa salarial en l’àmbit laboral i també hi ha d’haver cooperació en l’àmbit de les cures perquè aquest paper normalment sempre l’assumeix la dona. Aleshores, hem de treballar en la corresponsabilitat.

El passat mes de juny es van fer unes enquestes per a l’elaboració del Pla Local d’Igualtat de Gènere i LGTBI+. Com van anar?

S’ha fet la diagnosi i estem fent la revisió del Pla d’Igualtat de Gènere. Més endavant tindrem reunions amb l’empresa contractada. S’han extret dades a població i a diferents entitats i associacions de dones i, en aquests moments, s’està fent la valoració de la diagnosi per a poder presentar el Pla d’Igualtat de Gènere aquest any. Encara no vull fixar cap data exacta, però suposem que després d’estiu ja estarà presentat.

Mentre no s’elabora aquest pla, quines polítiques d’Igualtat s’estan portant a terme?

Sobretot estem treballant en la transversalitat  i en l’àmbit de la joventut. Per exemple, dintre de les activitats emmarcades dins el Dia Internacional de la Dona farem a l’Auditori una obra de teatre adreçada als estudiants per tal que vegin i donin la seva valoració. En aquesta obra de teatre agafen una carta i han d’analitzar en aquella situació concreta com reaccionarien.

Quina importància tenen les entitats del municipi?

En aquestes activitats del 8 de març s’ha volgut donar valor a les entitats feministes del municipi com l’Associació de Dones de La Pineda, al Casal de la Dona de Vila-seca i a l’Associació de Dones Progressistes de La Plana. Porten molts anys d’activitats vinculades al municipi i durant tots aquests anys enrere han estat les precursores de les activitats. A més, des de fa un any també tenim L’Heura Lila, que és una coordinadora feminista que està prenent el paper més reivindicatiu de les jornades. Per això, l’acte central del 8 de març, que és el més reivindicatiu, l’organitzen elles.

Les entitats s’impliquen molt?

S’impliquen molt. Els hi dono la llibertat per poder fer les activitats, fem reunions prèvies i després farem reunions de valoració. Amb els diferents grups municipals també ens vam reunir per explicar-los les activitats i també vam recollir propostes per després confeccionar unes activitats que s’emmarquessin en el Dia Internacional de la Dona, que al final és un acte reivindicatiu però també ha de tenir un caràcter lúdic i festiu.

Quins actes s’han preparat al voltant del 8 de març?

Tenim actes repartits en diversos dies. Comencem el dijous 5 de març amb l’obra de teatre “Cartes per la Igualtat”, que va dirigida als instituts. El divendres 6 de març, la Coordinadora Feminista també ha organitzat la presentació del llibre “Sempre han parlat per nosaltres” de l’autora Najat El Hachmi, una escriptora musulmana que explicarà tots els estereotips que hi ha hagut en el món musulmà  vers la dona.

Del 7 al 14 de març hi haurà l’exposició  “La lluita per l’oportunitat de viure”, que està centrada en el paper de la dona durant la Guerra Civil i el franquisme, i que ha estat organitzada pel Casal de la Dona de Vila-seca. El dissabte 7 de març serà el dia en el qual es concentren més activitats, començant a les 12 hores per la inauguració d’aquesta exposició a la Biblioteca. A les dues del migdia es farà un dinar de germanor a La Pineda al que es pot apuntar tothom que hi vulgui. Després a les sis de la tarda es farà l’acte institucional a l’Auditori, en el qual es faran diferents parlaments. A més també hi haurà un cor de dones. Primer es farà una interpretació de peces per part d’un cor femení i després totes les dones que vulguin participar podran cantar diverses peces. Les interessades només cal que s’inscriguin en l’enllaç que s’ha habilitat al web i on també trobaran les lletres de les cançons.

El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona i, per això, considerem que aquest és el dia on hem de sortir al carrer, fer palesa la sororitat de les dones i hem de plasmar l’apoderament de la dona a través de la concentració reivindicativa. També lluitar per l’erradicació de la violència masclista que aquest any està sent bastant negre en aquest aspecte. La manifestació farà tot un recorregut pels carrers de Vila-seca i acabarà amb un vermut solidari.

El Casal de la Dona també ha volgut fer un taller de cuina el dimecres 11 de març, que no va només a les dones sinó que es busca que hi hagi corresponsabilitat. El mateix dia també es farà un taller de defensa femenina a La Plana, perquè volíem centrar activitats als tres nuclis. El dia 12 de març es faran uns balls en línia i el dia 13 hi haurà una projecció de quatre curtmetratges dirigits per directores i posteriorment es farà un debat.

Per acabar, i dins la transversalitat entre diferents àrees que comentava al principi, farem un curs de formació en perspectiva de gènere que diem “Empoderament i lideratge d’una mateixa” que durarà del 18 de març al 29 d’abril. La intenció és que en un futur es vagin fent activitats durant tot l’any i no se centrin només en les dates commemoratives del 8 de març o 25 de novembre.