Aaron Sentís, cap de la Colla Gegantera del Passeig de Torroja: “Amb la creació dels nous gegants egipcis volem fer més gran la colla”

En quin moment fundeu la Colla Gegantera del Passeig de Torroja i amb quin esperit?
La Colla Gegantera del Passeig de Torroja és una agrupació particular d’una casa anomenada Villa Sant Magí, del mateix passeig i la vam fundar l’any 2009, juntament amb el meu pare Ramon. Nosaltres som una família de gitanos de la ciutat, de tota la vida i fa més de 130 anys que portem els gegants de Tarragona. Tot va començar com una gran anècdota quan jo era més petit, parlant un dia amb el meu pare de la possibilitat de fundar una colla gegantera, i mira ara, ha acabat fent-se realitat!

Com ha estat per a tu, que ets el cap de colla, encetar aquest projecte? Si entenem que va ser fruit d’una anècdota, ara porteu una gran trajectòria que suposo que no deu haver estat fàcil.
Sí, la veritat és que ha significat molt per nosaltres el fet de començar del no-res i, ara, haver-se consolidat a nivell de tota Catalunya. Som uns 20 geganters aproximadament a la colla, entre gitanos i no gitanos; tenim un esperit d’unió, familiaritat i germanor entre nosaltres.

A part de la Colla Gegantera del Passeig de Torroja, tinc altres projectes a Tarragona. Com he comentat, a la meva família hem portat durant generacions els gegants de la ciutat i, també, hem col·laborat amb diverses colles de Tarragona i altres de Catalunya, com per exemple els gegants d’Ascó, que els estic assessorant, o els gegants de les Terres Cavades, un projecte que actualment està mig parat i que, juntament amb el Pol Panadès estem treballant-hi.

Heu rebut algun tipus de suport per part de l’Ajuntament de Tarragona per engegar la Colla Gegantera o algun dels projectes que s’hi ha realitzat dins?
No, només ens han donat els quatre permisos que es necessitaven. En ser una colla particular i no ser una associació, tot ens ho paguem de la nostra butxaca. Realment és un pes econòmic molt gran i el suport des de l’Ajuntament és el mínim. No estaria de més, ja que és una activitat que fem per Tarragona i tot suport és necessari. Repsol sí que ha col·laborat amb el projecte dels gegants a través del Club Maginet.

Centrant-nos amb la parella de gegants nous; si no erro, compteu ja amb 3 gegants, un gegantó i un capgròs. Quan decidiu embarcar-vos en la construcció d’una nova parella de gegants i perquè egipcis?
El projecte va començar fa sis anys, quan jo en devia tenir uns tretze, i parlant amb el meu pare, vaig decidir idear una nova parella de gegants mai vistos a Tarragona; Ramsès II i Nefertari. Juntament amb el meu pare i Ferran Rey vam començar a construir-los. Egipcis per què? Perquè si ens posem a mirar, històricament no hi ha hagut egipcis a Tarragona ni culturalment tampoc hi ha hagut cap gegant egipci,així que hem volgut innovar. Ens hem basat en un treball de recerca històric de quatre anys i posteriorment uns altres quatre anys de construcció, i al final ha sigut un somni fet realitat; molt de temps invertit, molta despesa. Així, la parella s’unirà als dos gegants antics, els hebreus Tecla i Magí, que la colla llueix des de fa anys per les festes.

Explica’ns una mica com són aquests egipcis; el seu aspecte, la seva vestimenta.
El gegant, Ramsès II, és un guerrer i porta una cuirassa de polipell; el volíem vestir amb una cuirassa de llautó però pesava massa i la figura per si sola ja té un pes molt elevat. Fa 3,90 metres i ronda els 90 quilos. Nefertari és una faraona i vesteix amb la típica túnica amb una sobretúnica damunt i símbols egipcis als faixins. La geganta fa 3,65 metres i pesa uns 65 quilos aproximadament. S’han construït a base de cartó pedra i l’estètica de la vestimenta està inspirada en la pel·lícula Exodus de Ridley Scott; a partir d’allí vam anar jugant i fent-los al nostre gust.

El conjunt de joieria s’hi veuran representats els anells amb la serigrafia de la roda de carro per identificar el nostre poble i perquè tothom sàpiga que la comunitat gitana de Tarragona porta aquests gegants, i també porten altres símbols egipcis, com un ull, un gat i alguna escriptura.

Com ha estat la coordinació entre tu i el teu pare a l’hora de construir els gegants?
Dient la veritat, ens ha costat. El meu pare estava decantat per fer el típic faraó amb bel i túnica i jo vaig pensar en fer-ho diferent, ja que ho fem, fem-ho bé!

Ara mateix esteu en punt àlgid com a colla, com us veieu en el futur?
Ens veiem molt bé; començar des d’una anècdota fins a estar a nivell més que de Catalunya, quasi mundial, fa que tinguem molts projectes i iniciatives per endavant. La intenció de crear aquesta nova parella ha estat fer més gran l’entitat gegantera i, a finals d’any, volem crear l’Associació de Geganters, presidida per mi on entrarien tots els membres dels geganters, ja que som tots una pinya; en una colla som tots! També tenim previst, per l’any que ve, fer un viatge al País Basc i a França per fer una trobada de geganters; però bé, aquí entra la disponibilitat de cadascú.

Amb la creació dels nous gegants, heu vist la presència de nous membres o voluntaris que es vulguin endinsar a l’entitat?
Han entrat nous familiars meus, que han portat els gegants de la ciutat i d’altres que no n’han portat mai cap però sempre han estat relacionats amb tot aquest món. L’Antoni, per exemple, és un membre nou i mai ha portat un gegant. El seu avi va ser el perpetuador de les festes de Tarragona i cap de colla dels gegants, i ell li feia molta il·lusió estar dins de les faldilles i saber el que feia el seu avi.

Teniu pensat, en un pròxim futur, construir més gegants i altres elements?
De moment no. Personalment tenim el projecte de Terres Cavades però encara no hi ha res en ferm, s’han de mirar pressupostos, decidir l’escultor, fer l’equip, i ara encara estar en pensament. Si es fes, seríem una colla agermanada, ja que està a la mateixa ubicació. A la llarga, donar-nos a conèixer fora de Catalunya amb sortides i trobades.

En el marc de la 4a Trobada de Gegants de Sant Magí, seran 60 gegants d’arreu de Catalunya i Castelló els que estan convocats el dia 12 d’agost. Com se us presenta aquest dia amb l’acte inaugural de la parella egípcia?
Serà un dia històric, ja no només per a mi sinó per tota la colla. Serà molt especial perquè en una trobada tan gran tindrà lloc la inauguració dels nostres gegants i, a més, comptarem amb un actor i un cantant; és una feina molt treballada des de fa més d’un any i estem molt contents.

Parlant amb l’actor tarragoní Victor Benjumea, li vaig proposar que fes un pregó encara que fos d’uns cinc minutets i ens vam animar. Està a les seves mans; encara hi està treballant. El cantant és l’Enrique Abellán, àlies Kiki Maya, i és com si fos família nostra. És gitanet de Gràcia i de Palma de Mallorca, i fa poc va baixar a Tarragona perquè tenia un ‘bolo’ a Reus; mentre sopàvem vaig comentar-li que volíem fer un documental i que m’agradaria que col·laborés amb les seves cançons i així ha estat. Ens ha dedicat una rumba catalana especialment per la Colla Gegantera del Passeig de Torroja que podrem escoltar el dia de la trobada gegantera.