El Port de Tarragona instal·la una pedra d’escullera que formarà part de la nova Ruta Patrimonial del Port

Aquest element simbolitza el record i la memòria dels presidiaris que van encarregar-se de construir l'artèria principal del Port, l'actual dic de Llevant

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Port de Tarragona ha inaugurat un nou element, en el mirador del dic de Llevant, que formarà part de la Ruta patrimonial del Port de Tarragona.

Aquest nou element és una pedra d’escullera, que transportaven els presos, que ret homenatge als més de 5.000 presidiaris encarregats de construir l’artèria principal del Port, l’actual Dic de Llevant. Segons ha explicat l’autora dels textos i de l’espai digital, Montserrat Gispert, aquest element és “essencial” per completar l’itinerari patrimonial. 

La història que hi ha rere aquest element es veu reflectida en la placa conmemorativa, que es troba ancorada a la segona rotonda del dic de Llevant, lloc on el President de Port, Josep M.Cruset ha fet pública la nova incorporació en l’acte d’inauguració. A més, al davant d’aquesta placa s’instal·larà un tòtem informatiu que relatarà les diferents etapes de construcció del Dic de Llevant i, recordarà a tots aquells presidiaris que van executar les dures tasques de construcció de l’artèria principal del Port.

El text, escrit en català, castellà i anglès, anirà acompanyat d’imatges il·lustratives i un codi QR que redirigirà el públic a un espai digital en el qual s’hi podran trobar continguts de suport al conjunt commemoratiu com ara, a través del Google Maps, quinze espais diferents de la ciutat relacionats amb els presidiaris: el penal de la Pedrera, el convent dels Caputxins, el convent de sant Francesc o l’Hospital de Santa Tecla.

Des d’aquesta plana web també hi haurà un enllaç des d’on es podran descarregar tots els textos, en català o castellà, i també des d’on es podran descarregar el llibre Els presos i el Port de Tarragona.

Un passeig per la “Ruta Patrimonial del Port de Tarragona”

La iniciativa pretén apropar als ciutadans els béns culturals, històrics i passaígistics del Port tarragoní. La Ruta Patrimonial respon al propòsit de desenvolupar i conservar espais d’alt valor històric i cultural.

“Aquesta Ruta Patrimonial i aquest nou element posa en valor la història del Port de Tarragona”, ha explicat Cruset. A més, ha esmentat que la pedra d’escullera instal·lada servirà per “pendre consciencia” de que part de la ciutat de Tarragona es va construir a través d’esclaus vinguts d’arreu d’Espanya.