Dimarts, 23 d'abril de 2024
És notícia

Tarragona balla a so de danses tradicionals

Avatar photo

Enguany la XXVII Festival de Danses Tradicionals arriba a les 27 edicions i han passat per la ciutat agrupacions de totes les autonomies de l’estat i internacionals

Com és habitual cada any, la ciutat de Tarragona rebrà dins el Festival de Danses tradicionals la visita de dues agrupacions de dansa i música que ens aproparan la forma d’entendre la tradició. Una comunitat de l’Estat Espanyol com és Castilla-La Mancha i una altra de parla catalana com ho són les Illes Balears.

Es tracta de l’Associació Cultural Aires de la Cala (Pollença, Illes Balears) i el Grupo de danzas Magisterio (Albacete, Castilla-La Mancha) que seran acompanyades per l’Esbart Dansaire de Tarragona, l’entitat amfitriona i que fa aquest festival amb l’objectiu de difondre les danses i les músiques tradicionals com a instrument d’un millor coneixement de les diferents cultures.

Enguany arriben a les 27 edicions i han passat per la ciutat agrupacions de totes les autonomies de l’estat així com grups de França, Andorra, Sèrbia, Ucraïna, Turquia i Àustria.

Des del 1987 que un grup mallorquí no visitava Tarragona i s’espera que les danses, tan properes a les nostres, siguin vistoses per al públic. També és la primera vegada que ens visita un grup d’Albacete i s’espera que sorprengui amb les seves danses i cançons tan diferents.

Associació Cultural Aires de la Cala (Pollença, Illes Balears)
El grup Mallorquí es va fundar el 2011. La iniciativa va sortir uns cinc anys abans d’un grup de joves amb gran interès pel ball i la cultura tradicional, perquè en aquell temps al poble de Pollença estava amb decadència i s’havia descuidat en temes molt importants com el ball, indumentària, etc. Això implicava que a l’hora de celebrar una festa o un esdeveniment sempre se cercaven grups d’altres pobles i contrades.

En aquests darrers anys ha anat recuperant indumentària i balls tradicionals i perfeccionant els seus coneixements dels balls i la cultura popular i des de l’any 2011, l’agrupació conjuntament amb l’associació Xeremiers Orats organitzem L’aplec de Cultures a Pollença, un acte organitzat per donar a conèixer i així difondre la cultura popular de diferents indrets en el territori de parla catalana com també d’altres territoris.

També cal destacar la recuperació de la dansa del batle, que es balla el dilluns de Pasqua després de la missa a l’església del Puig de Maria així com la participació en l’ofici de la patrona del Port de Pollença.

Grupo de Danzas Magisterio (Albacete, Castilla-La Mancha)
El Grup de Danses Magisteri es va fundar el 1977 al si de la facultat d’educació de la UNIVERSITAT DE CASTELLA LA MANXA; abans anomenada Escola de Magisteri, prenent d’ella el nom de “MAGISTERIO”. Des de l’any 80 funciona com a Associació Cultural col·laborant amb entitats institucionals i culturals dins el camp dels balls i músiques tradicionals.

En l’actualitat el formen 50 socis dels quals 15 pertanyen a la música, 2 al cos tècnic i la resta al cos de ball. Els instruments que utilitza són: bandúrries, llaüts, guitarres, guitarró, viola i les percussions tradicionals de cada zona.

Des de la seva fundació porta unes 1.300 representacions datades, havent actuat en la pràctica totalitat de les comunitats autònomes d’Espanya, així com en 20 països d’Europa, Amèrica i Àsia

El seu repertori consta de Seguidillas, Jotas, Torrás, Pardicas, Fandangos, Malagueñas, Danzas de hombres, Gandulas, Hierbabuena, poblatas amb un total de 53 peces recollides al lloc d’origen pel mateix grup, a la província d’Albacete i zona d’influència així com cançons com els Mayos, Aguilanderos, Cantos de matanza, de boda, villancicos, romances, tonás de quintos, etc.

Actes programats del Festival
Entre altres actes, els grups faran el següent programa pels carrers de la ciutat:
A les 19,15 h: Cercavila i danses per la Rambla Nova, c/ Sant Agustí, Portalet i plaça de la Font.
A les 19,45 h: Recepció dels grups a l’Ajuntament de la ciutat per part de les autoritats municipals.
A les 20,15 h: XXVII Festival de danses tradicionals amb la participació dels tres grups i l’acompanyament en el cas tarragoní del grup de música tradicional Faktoria Folk.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

“Anem a la platja!”, una exposició de fotografies antigues a la Torre del Port

Notícia següent

Comença la venda de la Grossa de Cap d’Any 2017

Notícies relacionades