Tarragona, aparador de la fotografia internacional amb l’arribada del festival SCAN

Avatar photo

L'esdeveniment tindrà lloc des d'aquest 17 d'octubre i fins al pròxim 9 de desembre amb més d'una vintena d'exposicions

Imatge de la presentació del festival internacional de fotografia SCAN que se celebra a Tarragona. Foto: Alba Sancha

El festival SCAN converteix Tarragona, un any més, en aparador de la fotografia internacional des d’aquest dimecres 17 d’octubre i fins al pròxim 9 de desembre. L’esdeveniment fotogràfic acull en la seva 7a edició prop de 25 exposicions i activitats i més de 100 autors en més d’una desena d’espais de la ciutat i de fora. Les diverses seccions del festival permetran, no només que els fotògrafs emergents donin a conèixer la seva obra, sinó també que aquests puguin establir contactes amb personalitats del món de l’art, com comissaris, editors i empresaris. A més, enguany, s’estrena una nova secció dedicada a les famílies i els més menuts, el Petit SCAN.

“El festival de fotografia més important de Catalunya”. Així ho ha catalogat Jesús Vilamajó, que s’estrena enguany com a director tècnic de l’SCAN, a causa de la baixa de David Balsells, que havia estat al capdavant fins que s’ha hagut d’apartar degut a la seva malaltia, com ha comentat Vilamajó. El nou director ha fet un repàs de les diverses seccions i activitats del festival com el Talent Latent, l’SCAN PhotoBooks, el Full Contacte i el Punt Editorial, a més de les exposicions.

Un festival per establir contactes

Moltes d’aquestes seccions ofereixen als fotògrafs participants poder augmentar la seva agenda de contactes en el món de l’art, segons ha explicat Vilamajó. Són un exemple Talent Latent i Full Contact. La primera es materialitza en una gran exposició de la millor fotografia novell actual que es pot veure al Tingaldo 2, Centre d’Art de Tarragona i que enguany té com a principal novetat el seu nou comissari, Sema d’Acosta. Enguany, s’han seleccionat 15 autors, 11 dels quals són dones, assolint així, per primera vegada, “una majoria destacable de dones”, com ha detallat d’Acosta. Aquesta vegada, a més, el Talent Latent porta el sobretítol Thinking About (photography) i el comissari ha dividit l’exposició entorn de tres eixos: forma-llenguatge, on es qüestiona l’entitat pròpiament dita; memòria-veritat, en el qual es qüestionen “els pilars fonamentals de la foto”, i finalment, altres-nosaltres, que “fa referència al poder a través de la imatge”, segons Acosta. El comissari ha destacat també l’essència del Talent Latent, que són el descobriment de les noves tendències i territoris, com també l’aprenentatge per aconseguir entendre que volen dir els autors amb les seves imatges.

D’altra banda, el Full Contact encara va més enllà, ja que es configura com un punt de trobada on “artistes molt joves presenten el seu treball a personalitats del món de l’art”, segons ha detallat el director tècnic Vilamajó. Amb aquesta activitat, els dies 19 i 20 d’octubre els autors dels 21 projectes seleccionats en aquesta secció podran presentar els seus portafolis i generar sinergies i contactes per aconseguir “visibilitat”, ja sigui entre els mateixos artistes i fotògrafs o bé entre aquests mateixos i els professionals del món de l’art, com a editors, comissaris, crítics, etc.

Finalment, també es proposa una altra forma original i més “low-cost” d’exposar les obres dels autors amb l’SCAN PhotoBooks. Amb aquesta activitat, s’exposaran 52 llibres de fotografia autoeditats que es podran veure també al Tinglado 2. En aquesta línia es troba també el Punt editorial, un espai de venda de llibres de fotografia que tindrà lloc entre el 19 i 20 d’octubre al Tinglado 1.

L’SCAN arriba a tota la ciutat i fora d’aquesta

El festival internacional de fotografia, però, no es limita al Moll de Costa, ja que estarà present a molts altres espais de la ciutat i de fora amb diverses exposicions. La Fundació Forvm, que dirigeix l’SCAN amb un paper protagonista, acollirà l’exposició Estudio elemental del Levante, de Ricardo Cases. A l’Espai Jove Kesse es podran veure l’exposició Migrants o refugiats? Fugint de la violència a Amèrica Central, d’Edu Ponces, i Més enllà, de Laura Solé. Des del Col·legi d’Arquitectes, Elisa Rosàs i Tosas presenta Territorial i La Grey. El Museu d’Art Modern inaugura l’exposició En-Trace d’Anna Malagrida. Les Escoles d’Art de Reus i Tarragona presenten Nparanpare de Daniel Casanovas i El Frente del col·lectiu El Cíclope Mecánico, respectivament. Ha Aretz o la Terra Promesa, de Roger Grasas, és la proposta de La Grey, el nou espai de creació contemporània que s’ha volgut sumar enguany a l’SCAN.

Pel que fa als arxius de la ciutat, tant l’Arxiu Històric de Tarragona de la Generalitat amb l’exposició de Joaquim Cabezas, Viure la fotografia; així com el Centre d’Imatges de Tarragona / Arxiu de l’Ajuntament, Treball i lleure a Tarragona, ara fa cent anys. La Biblioteca de Tarragona presenta una conferència-taller sobre Els millors llibres de la història de la fotografia, a càrrec de Marc Coromina. Caixaforum Tarragona també participa en el festival amb el taller Fotomaton ciutadà, una activitat participativa adreçada a col·lectius amb risc d’exclusió social a càrrec de Ruido PHOTO I que se celebrarà els dies 24 i 25 d’octubre. Pel que fa a les galeries privades, la Sala Fefu Forés i AD Hostels presenten Lux de Ram(onGiner i Pàrquing porta AUM de Martí Gasull a la seva sala, així com el taller Vins de fotografia.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Cau una nena des d’un segon pis a Riudoms

Notícia següent

Ricardo Cases presenta la seva obra fotogràfica a la Fundació Forvm

Notícies relacionades