Tarraco Viva arriba a la ciutat del 5 al 19 de maig

Aquesta edició dedicarà una part important de les activitats a conèixer millor el món urbà de l’antiguitat clàssica

Begoña Floria i Magí Seritjol amb altres membres del festival. Foto: Laura V-M

El festival romà de Tarragona, Tarraco Viva, arriba a la seva XXI edició del 5 al 19 de maig. Sota el títol: La ciutat romana i el món urbà en el Mediterrani clàssic, l’esdeveniment vol dedicar una part important de les activitats programades a conèixer una mica millor el món urbà de l’antiguitat clàssica. La consellera de Patrimoni, Begoña Floria, ha destacat l’aposta d’aquest festival pel Patrimoni i el coneixement, “una relació importantíssima perquè tant un com l’altre esdevenen dos pilars fonamentals, juntament amb la divulgació. Que ens permet posar en valor el nostre patrimoni”, ha dit.

Com a novetat destaca una col·laboració especial amb el Seminari de Topografia Antiga de la URV, SETOPANT. El qual farà una recreació virtual del fòrum de Tarraco per tal de poder-ho mostrar en activitats de divulgació històrica durant el mateix festival. I apropar els models arquitectònics a la realitat de color del qual podria haver estat la ciutat romana de Tarraco. També hi destaquen dues exposicions divulgatives que tindran lloc al Mercat Central i a la Biblioteca pública. “És un festival de referència perquè som el lloc de trobada anual de tot aquell que està al voltant del món dels museus, de la història i del món clàssic”, ha esmentat Floria.

La inauguració tindrà lloc a les muralles, amb una recreació històrica de ‘Roma fundadora de ciutats’. Mentre que l’acte de cloenda es farà al Recinte firal. Aprofitant que aquest any hi ha eleccions municipals, el festival proposa una recreació històrica on s’explicarà i es mostrarà com votaven els romans a les seves ciutats.

El director del festival, Magí Seritjol, ha explicat que les ciutats són l’invent més humà de tots, i per això aquesta edició se centra precisament en la ciutat. “La gent va a les ciutats perquè creu que trobarà noves perspectives de futur. Els membres de Tarraco Viva pensem que des del passat es poden aportar reflexions pel present, per això amb aquest projecte volem fer reflexionar des de la història”, ha conclòs.

Un total de 427 actes i 139 activitats, pensades per arribar a tota mena de públics formen Tarraco Viva. Entre les activitats destaca el Fòrum de divulgació, un lloc de trobada que permet recrear el que es feia en l’antiguitat al Fòrum de la ciutat. Un format de fira que aspira a donar a conèixer la realitat de la gestió pública i privada del patrimoni històric del món antic.

El cartell

La representació gràfica de les nostres ciutats sovint es fa mitjançant un skyline o un logotip, però a l’antiga Roma l’equivalent era la representació d’unes muralles i divinitats femenines amb corones i altres atributs. Per aquest motiu el cartell d’aquesta edició és una dona amb una muralla com a corona.