L’alabastre de Sarral, protagonista d’una exposició a la Diputació de Tarragona

Avatar photo

Després d'una forta crisi econòmica i la manca de relleu generacional als anys noranta, aquesta exposició torna a lluir que l'alabastre té una capacitat de resiliència insuperable i que és més viu que mai

Sarral, municipi de la Conca de Barberà, és conegut per la seva fortalesa artesana i vinícola. Però també per un element mineral que el situa al mapa, al cor de la Conca i que des d’allà el trasllada a la província, a Catalunya i al món: és l’alabastre.

Per aquest motiu, la Diputació de Tarragona acull des d’aquest divendres dia 12 de gener una exposició al Pati del Palau de la Diputació. Una mostra on els més curiosos podran gaudir de la tradició, de l’art, però també de la innovació en aquest material tan especial, l’alabastre. El visitant podrà observar la quantitat d’obres que es poden utilitzar amb alabastre: des de seients, làmpades, joies, gerros, figures, escultures… Un material translúcid i blanquinós, tradicionalment utilitzat en arquitectura i decoració que omple de llum al Pati de la Diputació, però també reflecteix l’esforç de tots els habitants de Sarral que ho han fet possible.

Aquesta exposició hi serà fins al proper 4 de febrer. La mostra, titulada ‘1919-2017 Any Alabastre Sarral’, s’emmarca en els actes del centenari de la creació del primer taller d’alabastre modern en aquesta localitat de la Conca de Barberà. Segons l’organització, l’any 1917, Maurice Raüd i Víctor Arcangioli -refugiats de la primera Guerra Mundial procedents de França i Itàlia, respectivament- van arribar a Sarral. Allà els van acollir -i, sobretot en el seu alabastre utilitzat entre els segles XVI i XIX- ho van trobar una nova oportunitat per crear el que avui se celebra com “una de les indústries més destacades i úniques de les comarques de Tarragona”.

La inauguració va tenir lloc aquest divendres dia 12 de gener i va comptar amb la presència de més de cent vint assistents. L’acte ha estat encapçalat pel president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, l’alcalde de Sarral, Josep Amill i del comissari de la iniciativa, Damià Amorós.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet va tenir paraules per explicar la història que ha marcat l’alabastre a Sarral, com a motor artístic i econòmic de la població. Poblet també ha ressaltat la importància que tot i que el sector hagi empetitit en nombre, “ha crescut en projecció” i que també “és del tot rellevant destacar que Sarral, en un context d’economia de país de tot un segle, vosaltres sou un referent nítid de què va ser fa 100 anys de la tornada en posada en marxa de l’alabastre”, ha afegit.

Per la seva banda, el comissari de “2017 Any Alabastre Sarral”, Damià Amorós,ha afirmat que “aquesta exposició, ens ha costat perquè s’han hagut de reobrir pedreres” i és que amb tot això, la mostra acull les obres creades pels tallers de la població, un municipi que ja s’ha recuperat de l’extracció i utilització de les pedreres locals, després d’una forta crisi econòmica i la manca de relleu generacional als anys noranta. Però avui, torna a lluir que l’alabastre té una capacitat de resiliència insuperable i que és més viu que mai.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Reus abandona el títol de la Capital de la Cultura Catalana

Notícia següent

Denegades 62 llicències d’armes, la majoria per antecedents de violència de gènere

Notícies relacionades