La música tradicional, el jazz i la dansa, motors de la nova temporada teatral de Tarragona

Un total de 45 espectacles amb tres nous cicles

La nova temporada de tardors dels Teatres de Tarragona tindrà una programació estable, que es desenvoluparà entre octubre i febrer, que inclourà 28 espectacles de teatre familiar, de la temporada simfònica, d’òpera i del festival de màgia. Com a novetat d’enguany, s’incorporaran tres cicles dedicats a la música tradicional, el jazz i la dansa contemporània, amb un total de 17 espectacles representants al Teatre el Magatzem.

Carmen Machi, Ainhoa Arteta i El quartet Mèlt conformen alguns dels noms propis de la programació, que tindrà un pressupost de gairebé 90.000 euros. Un total de 45 espectacles que s’han presentat aquest dimecres en roda de premsa a la sala d’actes de l’Ajuntament de Tarragona i on el conseller de Cultura, Josep maria Prats aposta per crear estructures culturals que garanteixin la solidesa del panorama artístic de la ciutat; és a dir, espais d’ús, la creació de nous públics i potenciar el talent local.

Una de les altres novetats són les taquilles, que a partir del 13 de setembre es traslladaran al vestíbul del Teatre de Tarragona, «amb la voluntat de que els ciutadans puguin accedir de manera més ràpida a la compra de les entrades».

Els tres nous cicles de música tradicional, jazz i dansa contemporània compta amb les direccions artístiques de Joana Chordà (El Tecler), Kike Colmenar i Ana Corredor (Espai Evohé), respectivament, sempre sota l’organització municipal. Els espectacles es representaran al Teatre el Magatzem, de la Societat Obrera Tarraconense, i es convertirà en el complement del Teatre Tarragona com a seus de la programació.

Segons el regidor de Cultura, Josep Maria Prats, els nou cicles responen a allò que la ciutat demanda. «Hi ha una demanda de música tradicional, cal oferir més oferta de jazz a banda del festival internacional i també creiem que hi faltava una part important de dansa, en tant que la ciutat en té moltes escoles», ha resumit. La proposta, segons Prats, s’incorpora amb «amb voluntat de continuïtat i amb la voluntat de crear públics, que ajudaran a donar sentit als festivals que fem».

Pel que fa a la resta de la temporada estable, es desenvoluparà d’octubre de 2017 a febrer de 2018 i inclou 28 espectacles dividits en quatre grans pilars: teatre, temporada simfònica, òpera i festival de màgia. Entre les propostes d’arts escèniques destaquen Carmen Machi encapçalant el repartiment de la comèdia ‘La autora de Las Meninas’; les noves produccions d’’Art’, amb Pere Arquilluè, Francesc Orella i Lluís Villanueva, i de ‘Paraules’ encadenades, de Sergi Belbel, i el demolidor retrat del matrimoni que Lluís Soler i Mercè Arànega protagonitzen a ‘Dansa de mort’.

En l’apartat musical sobresurten el ‘Gran Concert d’Any Nou’ a càrrec de la Strauss Festival Orchestra o el concert de Nadal amb el Quartet Mèlt. La temporada també tindrà un important component solidari amb el concert de The Gospel Viu Choir a favor de Mans Unides i la gala de Pallassos Sense Fronteres.

La temporada simfònica vindrà de la mà de l’Orquestra Camera Musicae, que oferirà sis concerts. La soprano Ainhoa Arteta serà la protagonista del primer dels concerts d’una temporada en què el públic també podrà gaudir d’intèrprets de prestigi com la pianista Alice Sara Ott, el mandolinista Avi Vital i la violinista Sayaka Shoji i el director Salvador Mas. La música de John Williams també es podrà sentir al Teatre Tarragona en un concert dedicat íntegrament a la banda sonora de Star Wars.

La temporada estable dels Teatres de Tarragona se sumarà, un any més, al Festival Teatre Màgic amb dues propostes d’interès per al gran públic. El televisiu Jeff Toussaint proposarà a ‘Una nit hipnòtica’ una vetllada de magnetisme i misteri, mentre que el popular Juan Tamariz sorprendrà amb la seva barreja d’humor i il·lusionisme a ‘Magia Potagia… ¡y más!’.

La cita amb l’òpera arribarà en aquesta ocasió amb una òpera bufa de Mozart, ‘Così fan tutte’, amb la infidelitat com a teló de fons enmig de juguesques i embolics. La producció anirà novament a càrrec de l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell.

La programació familiar es potencia amb sis espectacles adreçats especialment als més menuts, entre els quals destaquen les clàssiques representacions dels Pastorets a càrrec de l’Associació la Salle i la companyia La Golfa, i dues noves propostes del festival ‘El Més Petit de Tots’, amb la companyia holandesa De Stilte i la dansa de l’Associació Blink Flash com a protagonistes.

El talent local també tindrà un pes destacat a la programació. Així, la Banda de Música Fòrum TGN s’estrenarà amb un concert dedicat a la banda britànica Queen, mentre que la Banda Unió Musical de Tarragona portarà a escena l’habitual Concert de Santa Cecília. RiTmEs, el nou espectacle de l’Esbart Dansaire de Tarragona i Faktoria Folk i la interpretació del Trencanous d’Artemis Dansa completen la nòmina dels creadors tarragonins.

Tots els espectacles tindran lloc al Teatre Tarragona, amb les úniques excepcions dels dos espectacles del Festival El Més Petit de Tots, que es representaran al Teatre el Magatzem, i del concert de Nadal de la JOIC, que tindrà lloc el 19 de desembre a l’Auditori de la Diputació.