El cinema en temps d’incertesa: arriba una setmana de REC a Tarragona

La XVII edició del Festival REC es durà a terme del 4 al 10 de desembre. Competiran 11 òperes primes de 8 països diferents

Del 4 al 10 de desembre, els i les amants del cinema tenen cita obligada: arriba una nova edició del Festival Internacional de Cinema de Tarragona REC, el festival emergent de cinema de la ciutat. El REC no només ofereix a l’espectador poder gaudir de pel·lícules d’estrena o descobrir nous directors i directores: sinó que és a la vegada, l’espai de trobada i de cultura de la ciutat, convertint a Tarragona en pantalla i aparador del panorama cinematogràfic internacional o és més: transformant la ciutat en l’escenari del talent del setè art. El cinema ens fa sentir, vibrar, somniar, reflexionar… I fins i tot, en paraules de l’actor Stephen Lang ens fa “oblidar dels nostres problemes”. Prova d’això, és que davant la situació política actual “l’ambient enrarit s’ha notat al programa, però en moments d’incertesa, la cultura és l’espai on tothom s’hi pot trobar i és allò que ens fa més humans”, segons el director del REC, Xavier García Puerto.

La presentació d’aquesta nova edició ha comptat amb la presència de Xavier García Puerto, director del festival i de Begoña Floria, consellera de Festes, Cultura i Patrimoni Històric. Enguany compta amb novetats i llargmetratges “arriscats”, segons l’organització, fent que el festival es consolidi, una vegada més, en l’espai de presentació i descoberta de novetats en el món de la gran pantalla, en exclusiva, per a públic tarragoní. La XVII edició tindrà llargmetratges i “òperes primes que tracten el món en el qual viuen els seus creadors amb creativitat, cruesa, curiositat i molta força visual”, afirmen. Competiran onze òperes primes de vuit països diferents: Rússia, Argentina, Colòmbia, Brasil, Xile, Alemanya, França i Espanya amb els següents títols: Tesnota (Demasiado Cerca) (5 de desembre, 18h), Adiós Entusiasmo (6 de desembre, 18h), Matar a Jesús (6 de desembre, 18h), Severina (6 de desembre, 22h), Los Perros (7 de desembre, 18h), Club Europa (7 de desembre, 20h), The Starry Sky Above Me (7 de desembre, 22h), Les Garçons Sauvages (8 de desembre, 16h), Manifiesto (8 de desembre, 18.15h), Muchos Hijos, Un Mono Y Un Castillo (8 de desembre, 20h) i Le Semeur (8 de desembre, 22h / 9 de desembre, 12h). Quatre d’aquestes pel·lícules són estrena absoluta a l’Estat Espanyol: són els casos de Severina, Club Europa, The Starry Sky Above Me i Manifiesto.

La inauguració es farà el dimarts 5 de desembre -a les 22 hores i a l’Antiga Audiència- de forma ben especial i que servirà d’homenatge al 50è aniversari de la seva realització. Serà el torn de la projecció de “No Compteu Amb Els Dits”, un migmetratge experimental del director català Pere Portabella, amb un guió elaborat per Joan Brossa.

Aquesta ortiga no pica

La imatge d’enguany del REC té forma de planta: una ortiga. La imatge ha estat guanyadora del concurs promogut entre els artistes i dissenyadors tarragonins. Els guanyadors del concurs van resultar Àngela Balcells i Pablo Carpal, i els finalistes van ser Núria Soler i l’equip format per Ariadna González i Marc Solé.

La imatge de Balcells i Carpal consta d’un cianotip (procés fotoquímic previ a l’aparició de la fotografia) amb la silueta d’una ortiga, planta que, tot i ser considerada una mala herba en moltes ocasions, té gran quantitat de propietats terapèutiques i afavoreix el creixement d’altres plantes al seu voltant. Una al·legoria que va més enllà i que pretén  demostrar que el festival és un catalitzador cultural al territori.

Així doncs l’organització aprofita la imatge del cartell per “empoderar” i visibilitzar que la proposta que ofereix el festival està oberta a tothom i que el fet de gaudir de bones pel·lícules no està determinat per condicionants econòmics o d’edat “el festival busca eixamplar la seva base social amb una aposta pel conjunt de la ciutadania per fer del cinema un espai més social i un punt de trobada”, afirmen des del REC. Però no ha estat l’única cosa que han volgut “empoderar”: en la present edició també s’ha posat un especial èmfasi en el paper de les dones en l’audiovisual i en el món del cinema, sobretot, en el cicle dedicat a elles WOMEN ON FIRE.

Aquesta nova edició aposta per nous enfocaments i nous horitzons, ja que es vertebrarà en un eix més social i ciutadà.  Prova d’això serà que algunes de les projeccions del Festival REC al Teatre del Serrallo les acolliran les Sessions Vermut o del MiniREC, la projecció de films escollits expressament perquè les gaudeixin totes les famílies.