El Teatre Metropol de Tarragona ha acollit aquest dissabte “l’Aperitiu de Santa Tecla”, l’esdeveniment amb el qual Repsol ha volgut celebrar els seus 25 anys de suport a les Festes de Santa Tecla. Amb aquest espectacle, Repsol ha volgut reunir als representants de les entitats, balls i elements que conformen el Seguici Popular i la Festa de Santa Tecla, i que han omplert la platea del teatre. Juntament amb ells, també hi ha assistit autoritats de la ciutat i del territori, representants d’altres organitzacions, i tarragonins i tarragonines en general que no s’ho han volgut perdre.
Amb un Metropol decorat per l’ocasió, incloent-hi la presència de diferents elements del Seguici Popular petit, l’Aperitiu de Santa Tecla ha esdevingut un espectacle divers i àgil, presidit pel to festiu i desenfadat que pertoca a les dates, i incloent també una important dosi musical, gràcies a la participació de la Banda Unió Musical de Tarragona.
Alhora, l’Aperitiu de Santa Tecla ha ofert també espai per a la reflexió, amb taules rodones sobre el passat, el present i el futur de la cultura popular i tradicional i de les festes majors. La trobada ha culminat amb un aperitiu a peu dret que ha tingut lloc a la Casa Joan Miret.
Tot plegat ha permès Repsol no només celebrar els seus 25 anys de vinculació amb les Festes amb les entitats que les fan possibles, sinó sobretot donar-les les gràcies per aquest quart de segle de camí comú, per haver permès el complex industrial implicar-se amb la cultura popular i tradicional de la ciutat, i sobretot per l’esforç individual i col·lectiu de totes les persones que les formen, que és el que fa possible que Tarragona compti amb una Festa Major admirada i referent arreu.
El Ball de Diables infantil (1998): l’origen del suport
El suport de Repsol a les Festes de Santa Tecla va iniciar-se el 1998, quan la companyia va decidir implicar-se en la creació del Ball de Diables infantil, iniciativa que va representar el naixement de la Santa Tecla petita, avui en dia totalment consolidada com a part de la seqüència ritual de les Festes i que compta amb versions infantils de nombrosos balls i elements del Seguici Popular.
Des de llavors, i durant aquests 25 anys, el suport de Repsol ha fet possibles projectes de diferents entitats i balls com la Moixiganga de Tarragona, el Ball d’en Serrallonga, el Ball de Cossis, la Cucafera Petita, el Bou Petit, la Víbria Petita, els Negritos Petits, el Ball dels Set Pecats Capitals, el Ball de Cercolets Petit, l’Àliga Petita…
Més enllà de l’ajut concret a les entitats del Seguici, Repsol s’ha compromès també amb la difusió de la festa i els seus elements. Durant tot aquest temps, des del complex industrial s’ha col·laborat per exemple amb propostes com el programa “Santa Tecla a les Escoles”, una iniciativa de divulgació de la cultura tradicional a les escoles de la ciutat, o el Puzle de Les Festes, una iniciativa que va impulsar en el seu dia el grup de grallers “Els Quatre Garrofers”.
En aquest àmbit de la difusió, Repsol va donar suport també a la Casa de la Festa, amb el finançament de la segona fase, consistent en la millora i modernització del discurs expositiu de la instal·lació, i posteriorment va col·laborar en accions de conservació de l’equipament i de millora del mobiliari.
Aquest compromís s’ha reeditat aquest 2023: Repsol ha renovat un any més el seu acord amb l’Ajuntament com a patrocinador principal de les Festes, i també ha subscrit convenis amb entitats, com el Ball de Diables de Tarragona, la Víbria de Tarragona, l’Esbart Dansaire de Tarragona o les quatre colles castelleres de la ciutat.