L’Hospital Universitari Joan XXIII reafirma el seu compromís amb els pacients amb malalties minoritàries, les seves famílies i els professionals sanitaris que els atenen. En el marc del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries, que se celebra demà divendres 28 de febrer, l’hospital vol donar visibilitat a aquestes malalties poc conegudes, promoure la sensibilització social i fomentar la investigació per millorar la qualitat de vida dels afectats.
L’Hospital Joan XXIII ha creat un grup de treball, liderat per la Dra. Mònica Magret, Dr. Joan Duran i Dra. Mireia Álvarez, per coordinar i impulsar iniciatives que millorin l’atenció d’aquests pacients, promovent un abordatge multidisciplinari, la formació dels professionals i la col·laboració amb altres centres i entitats de recerca. Aquest esforç col·lectiu reforça el compromís del centre sanitari de Tarragona amb una sanitat més equitativa, inclusiva i adaptada a les necessitats dels pacients amb malalties minoritàries.
L’Hospital Joan XXIII ha identificat aproximadament 600 pacients amb malalties minoritàries, a finals de 2024, gràcies a la implementació del sistema de codificació Orphacode, a mitjans de 2022, una eina essencial per a la correcta identificació, seguiment i gestió d’aquestes patologies. Aquest sistema “permet un registre dinàmic, més precís en les històries clíniques electròniques i va incorporant diagnòstics de forma evolutiva”, explica la neuropediatria de l’Hospital Joan XXIII, Mireia Álvarez. El registre facilita la investigació i la col·laboració entre institucions sanitàries, alhora que “ajuda a planificar millor els recursos sanitaris destinats a aquests pacients”, afegeix l’especialista.
Les malalties minoritàries són aquelles que afecten generalment menys d’1 de cada 2.000 persones, segons la definició de la Unió Europea, però en conjunt impacten milions de persones arreu del món. Moltes d’aquestes patologies són cròniques i poden tenir un origen genètic, autoimmunitari, infecciós o ambiental. La seva complexitat fa que sovint el diagnòstic sigui difícil i es retardi durant anys, cosa que dificulta l’accés a tractaments efectius. La manca de coneixement mèdic i de recerca sobre aquestes malalties suposa un repte important, ja que en molts casos no existeixen teràpies específiques i els pacients han de dependre de tractaments crònics i pal·liatius.
Els passatgers atrapats des de primera hora de la tarda a causa d’una avaria d’electrificació a la línia R15 podrien…
Les imprudències a la carretera poden tenir conseqüències tràgiques. Aquest dissabte al migdia, un conductor ha posat en risc la…
Nou Barris ha parlat alt i clar. El passat 5 d’abril, les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) del Districte van…
Ja s’ha confirmat la identitat de la dona assassinada en el feminicidi que ha commocionat Tarragona i el conjunt del…
Després d’una jornada marcada per la vaga convocada pels sindicats UGT i CCOO, PortAventura World ha emès un comunicat aquest…
Aquest dissabte 19 d’abril, els Comuns han mostrat el seu suport a la vaga de les treballadores i treballadors de…
Esta web utiliza cookies.