La Ciutat de Tarragona

El Port Tarragona inaugura la mostra de Rafael Romero ‘Línia de flotació’

La inauguració, oberta al públic, serà el dijous 29 d’agost a les 19h al Tinglado 2 del Moll de Costa

El Tinglado 2 del Moll de Costa del Moll de Costa del Port de Tarragona obre les portes a una nova exposició de l’artista Rafael Romero sota el títol ‘Línia de flotació’. Es tracta d’un projecte que parla, segons paraules de l’autor, “Els vaixells recullen en la seva idiosincràsia una narrativa del món i la pertinença de l’home a aquest. Entre un vaixell senegalès carregat de fusta de teca; un costa-riqueny —la dolça mercaderia del qual són pinyes tropicals— i un maltès carregat de naftalina, s’estableixen els límits del món i la complexitat d’aquest. Però, en tot cas, i malgrat les grans diferències culturals i lingüístiques, en aquest ferro que flota, hi ha un port de sortida i un altre de destinació, com en la línia de la nostra fràgil i efímera existència…”.

L’accés a la inauguració i l’entrada a l’exposició és de caràcter gratuït. Els horaris d’obertura del Tinglado 2 són, d’abril a setembre, de dimarts a dissabte de 10 h a 13 h i de 17 h a 20 h. En canvi, d’octubre a març, són de dimarts a dissabte de 10 h a 13 h i de 16 h a 19 h. En totes dues franges els diumenges i festius sempre oberts d’11 h a 14 h. Els dilluns romandrà tancada.

 

L’exposició

Rafael Romero sobre la seva mostra: “Era jo un nen privilegiat a la Barcelona de la meva infància,  quan des de la meva casa, allà a la llunyania, apuntant-me a una finestra, veia passar els vaixells  amb els seus deixants de fum i el so de les seves sirenes. Després, com el teló que cau en el teatre  sentenciant la fi d’una funció, van construir edificis enfront d’aquesta finestra, tapant la meva visió i  censurant les meves aspiracions. Vaig deixar llavors de veure aquells animals fantàstics de pavellons  diversos i retòriques impossibles. En l’imaginari d’un nen, aquelles misterioses naus de ferro,  prodigiosament flotants, que es desplaçaven per l’aigua lenta i majestuosament, eren convertides en  éssers d’ontologies diverses capaces de dirigir-me a un món que per mi només existia en els llibres  il·lustrats. Quan un privilegi desapareix, cal buscar-lo novament, i així sempre que vaig poder, vaig  treure el cap a qualsevol litoral en el qual es produís aquesta estranya fenomenologia dels ferros que  suren sota diverses banderes, sabors, olors i músiques subtils. Palimpsestos en definitiva pintats,  escrits i reblats des de llengües, dialectes i signes suggeridors que no poden faltar en aquesta  obsessiva predisposició d’observar i relatar que tenim els pintors. Així vaig poder en diferents viatges,  translacions emocionals, incloure en la meva agenda fites, instantànies imprescindibles, postals  cosides a l’ànima, vaixells que esperen en la Mar de Màrmara el pas del Bòsfor cap a la Mar Negra,  uns altres creuant l’Estret de Gibraltar unint dos continents, tal vegada aquests gegants negres i  vermells que travessen la Mar Groga amb inscripcions en ciríl·lic o tagal, tant se val, l’important és  l’ensomni, escoltar l’ànima. Embriaguesa estètica, diria Stendhal”.

Els vaixells recullen en la seva idiosincràsia una narrativa del món i la pertinença de l’home a aquest.  Entre un vaixell senegalès carregat de fusta de teca, un costa-riqueny, la dolça mercaderia del qual  són pinyes tropicals, i un maltès carregat de naftalina, s’estableixen els límits del món i la complexitat  d’aquest. Però en tot cas, i malgrat les grans diferències culturals i lingüístiques, en aquest ferro que  flota, hi ha un port de sortida i un altre de destinació.

Rafael Romero porta més de trenta anys desenvolupant la seva tasca artística en el camp de la  pintura. La seva obra ha estat exposada fins avui en seixanta ocasions de manera individual i més  de 150 de manera col·lectiva en institucions públiques i privades nacionals i internacionals. També  ha participat en vint fires internacionals d’art contemporani i ha estat guardonat en vint ocasions en  diferents premis artístics. Rafael Romero és actualment artista en les galeries: María Nieves Martín  (Badajoz), Arbre Bleu d’Essaouira (Marroc), La Cerverina d’Art (Cervera), Ismes de Vilanova i la  Geltrú (Barcelona) i “In der Mühle” Schornbach (Alemanya). La seva obra es troba en diferents  col·leccions i museus, destacant, entre altres, el Museu d’Art Contemporani Espanyol Marugame  Hirai. Marugame. (el Japó). El Museu d’Art Modern de Tarragona. (Tarragona). El Museu del Dibuix  Julio Gavín Castillo de Larrés. Larrés (Osca). La Casa Museu de Miguel Hernández. Oriola (Alacant).  El Museu del Càntir d’Argentona (Barcelona), La Col·lecció Suñol d’Art Contemporani (Barcelona). El  Museu Cortijo Miraflores. Marbella (Màlaga), el Museu de Belles Arts de Cartague-Salambo (Tunísia)  el Museu Arxiu Can Caralt de Sant Andreu de Llavaneres (Barcelona), el Museu Espanyol del Gravat.  Marbella (Màlaga). El Museu Enric Monjo de Vilassar de Mar (Barcelona). El Museu d’Art Fueguino  de Riu Gran (l’Argentina), el Centre D’Art Can Castells de Sant Boi de Llobregat (Barcelona), el Museu  d’Història de la Immigració de Catalunya (Sant Adrià de Besòs), el Museu del Mar de les Terres de  l’Ebre a Sant Carles de la Ràpita (Tarragona), el Museu de la Pesca de Palamós, els museus  Haegeumgang i Fantapia de Corea del Sud i els museus Gansi Art Museum, Tagus International  Center of Art, Ningbo Art Museum i Tianyi-ge Museum de la República Popular de la Xina.

Romero és professor del Departament de Conservació de les Arts i la Restauració de la Facultat de  Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Actualment, és el (I.P.) Investigador Principal del Grup  d’Innovació Docent M.I.M.A. (Memòria i Matèria Artística) GINDO U.B./188 d’aquesta universitat.  Dirigeix l’àrea “Laboratori de Tècniques i Materials Pictòrics i Escultòrics” del Grau en Belles Arts i  Grau en Conservació-Restauració. Doctor “Cum laude” en Belles Arts Rafael Romero és tutor de  Pràcticum 2 i Treball Fi de Màster (TFM) del Màster de Formació de Professorat de la Universitat de  Barcelona, a més de professor col·laborador de la Facultat de Formació del Professorat i Educació  de la U.A.M. (Universitat Autònoma de Madrid) on imparteix docència convidada en el Màster  d’Educació Secundària i Batxillerat en l’especialitat de Dibuix. Rafael Romero és membre del Grup  de Recerca en Art i Gestió Cultural de la Universitat de Jaén i professor convidat de la Universitat  Nacional de Córdoba (Argentina) i la Universitat de Hangzhou (República Popular de la Xina). Delegat  del Rector per a la curadoria de la Sala d’Exposicions de Can llaurador de Teià (Barcelona). Les  seves línies de recerca actuals són: Didàctica de l’Educació Visual i Plàstica en Educació Secundària.

Mendo

Missatges recents

Vilafranca del Penedès impulsarà el comerç just amb la campanya ‘I tu, què tries?’

Aquest mes de maig nombroses organitzacions de diferents punts de Catalunya se sumen a la celebració del Mes Mundial del…

9 minuts fa

Lleida celebra el Dia Internacional de la Dansa amb una exposició i una mostra de dansa

En el marc del Dia Internacional de la Dansa, que se celebra el 29 d’abril, s'inaugura avui a la Llotja…

27 minuts fa

Enxampen en plena apagada a Lleida un conductor que gairebé quintuplicava la taxa d’alcoholèmia

La Guàrdia Urbana de Lleida va denunciar penalment aquest dilluns a la nit, en plena apagada energètica, un home de…

28 minuts fa

L’apagada elèctrica ‘provoca’ 21 ferits de diversa consideració pels generadors

Després de la gran quantitat d'hores en què l'electricitat va desaparèixer de les cases, molts van utilitzar els seus propis…

28 minuts fa

La Diputació destina 2 MEUR per al trasllat del conservatori de música la Tabacalera

La Diputació de Tarragona ha aprovat en el ple d'aquest dimarts un modificatiu de crèdit que inclou una partida de…

38 minuts fa

Tortosa crea un departament de psicologia juvenil gratuït

L'Ajuntament de Tortosa activarà a partir del mes de maig un servei de psicologia juvenil, un servei gratuït, proper, accessible…

47 minuts fa

Esta web utiliza cookies.