La tarragonina Paloma Cava, finalista dels Premis +50 Emprende

Paloma Cava, tarragonina resident a Barcelona, de 50 anys, és la fundadora d'aquesta iniciativa emprenedora que ha quedat entre els 10 projectes finalistes en l'edició d'enguany

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Resoldre qualsevol necessitat sorgida arran de la mort d’un ésser estimat perquè la família no hagi de perdre energia en aquestes qüestions i es puguin centrar en el que és realment important en aquell moment. Aquesta és la raó de ser d’Empath, una iniciativa creada per Paloma Cava, tarragonina resident a Barcelona, de 50 anys i que ha estat seleccionada entre els 10 projectes finalistes d’aquesta, la quarta edició, dels Premis +50 Emprende.

Aquests premis s’emmarquen en el programa Generación SAVIA, el projecte de la Fundación Endesa en col·laboració amb la Fundació máshumano, i la productora 02:59 Films, que té l’objectiu d’impulsar el talent sènior en el nostre país. Al certament s’hi ha presentat un total de 281 emprenedors d’arreu de l’estat espanyol els quals han presentat un total de 107 iniciatives. El guanyador es coneixerà aquest mes de febrer en una gala que se celebrarà a Madrid.

Empath va sorgir arran d’una experiència personal que va marcar un abans i un després en la vida de la seva fundadora i va motivar la seva creació. El seu objectiu és acompanyar la persona que veu acostar-se el moment de la seva mort a deixar-ho tot enllestit alhora que acompanya la família en aquest moment tan delicat i li facilita la resolució de qüestions que sovint són excessivament burocràtiques o requereixen molta dedicació. Així, des d’Empath s’encarreguen tant d’endreçar i guardar les pertinences personals, traslladar el contingut de la propietat on sigui necessari, valorar allò que s’ha de vendre, etcètera. Gestionen les propietats, des d’un buidatge fins a una reforma, fins a la seva posada en venda o lloguer. “És important deixar-ho tot ben tancat per poder marxar en pau, i així, també hi guanya la família”, assegura Paloma, que destaca, però, que vivim en una societat que viu d’esquena a la mort i on a la gent li genera rebuig aquest tema. “Malgrat tot, és l’únic segur que sabem, que morirem”, apunta.

Des que es van crear els Premis +50 Emprende l’any 2019, el nombre d’inscrits ha anat creixent i s’ha consolidat com la convocatòria de talent sènior més important d’Espanya. En total, s’han presentat 846 projectes i hi han participat prop de 1.500 emprenedors, en les quatre edicions (2019, 2020, 2021 i 2022) d’aquests premis.

El responsable del projecte Generación SAVIA a la Fundació Endesa, Antonio Mera, ha subratllat que “els projectes presentats en aquests premis mostren el talent present entre els sèniors, susceptible de ser utilitzat en favor de tota la societat”. Per la seva banda, el director dels Premis +50 Emprende, Fernando Lallana, ha incidit en el valor dels emprenedors sènior: “Tenen molt per aportar; la seva experiència i la seva capacitat de resiliència i adaptabilitat suposen un plus per al teixit empresarial. “Els guardons, que tenen una dotació econòmica de 30.000 euros (dels quals hi ha 18.000 euros en premis en metàl·lic i 12.000 euros en serveis d’assessorament) es lliuraran el febrer del 2023 en un esdeveniment que se celebrarà a la seu d’Endesa a Madrid.

A la gala, els finalistes hauran de presentar els seus projectes al jurat, presidit per Leopoldo Abadía i format per professionals i experts en l’àmbit de l’emprenedoria i idees de negoci.