Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Óscar Sánchez: “Creem sinergies perquè els aturats de Constantí trobin feina”

Constantí és un municipi del Tarragonès, marcat pel seu polígon industrial i un fort teixit cultural. El seu alcalde, Óscar Sánchez, parla en aquesta entrevista de les iniciatives que tenen en marxa per reactivar econòmicament la vila i de tots els projectes per dotar d’equipaments públics a la ciutadania.

Per fer el balanç dels tres anys de mandat és inevitable parlar de la pandèmia. Com l’heu gestionat?

Constantí va ser una de les primeres administracions del país que va reaccionar. Vam aprovar un pla de xoc de 700.000 € d’ajuts al comerç local, famílies vulnerables i associacions. A més, vam mantenir els llocs de treball en espais com el poliesportiu, que estava tancat. Es va crear un grup de voluntaris per portar la compra i mascaretes. Estic molt agraït a tota la gent que va participar.

M’adono que en els pobles més petits el tractament en aquests casos és més familiar i humà.

Ens coneixem pràcticament tots i la política és més personalitzada en lloc d’institucional. La gent està satisfeta perquè vam estar al peu del canó i el balanç és positiu.

A l’hora de sortir de nou s’ha hagut de reactivar la vida. En quin estat es troba la reactivació econòmica?

Durant la pandèmia vam canviar les nostres prioritats. Ens ocupa molt millorar els carrers i les places i impulsar el polígon, ja que hi tenim unes 400 empreses. Vam aprofitar perquè al matí fèiem tasques d’atenció a les famílies, mentre que a la tarda continuàvem amb la feina que teníem prevista sobre impulsar el polígon, la formació. Recordo dies molt durs.

I com actueu ara?

Tenim un programa en marxa molt potent que es diu “Fes Cultura, Fes Salut”. Compta amb pràcticament 50 activitats socials en què participa molta gent del poble. Després en l’àmbit de la formació, tenim una escola d’adults molt potent i piquem pedra per formar els aturats. A més, donem subvencions de fins a 6.000 euros a les empreses que contractin aturats de Constantí. Amb això, creem aquestes sinergies per posar en contacte les empreses amb la gent que busca feina. D’altra banda, també hem intensificat les campanyes per potenciar el comerç local. Té moltes dificultats perquè estem al mig de Tarragona i de Reus i hem d’estar al seu costat. Finalment, impulsem la transformació de la via pública: obres, reformes de carrers i places, manteniment de voreres o canviar l’enllumenat per fer-lo més sostenible i barat.

Els carrers, les places i la neteja és el tema principal en les converses amb els alcaldes. Com ho teniu a Constantí?

Durant la pandèmia vam acabar plecs tècnics i administratius del nou contracte de la brossa (neteja diària, recollida selectiva i tractament de residus). Crec que s’ha notat un canvi i funciona molt bé. La gent comenta que Constantí està molt més net i fem campanyes per intentar que es recicli millor. En llocs que hi havia molta afluència, hem fet illes noves de contenidors per facilitar a la gent la feina del reciclatge. 

Us plantegeu el porta a porta?

Només al comerç. Aquí tenim moltes cases amb pisos i és difícil. En un futur a mitjà termini implantarem les targetes als contenidors que vagi acompanyat a un sistema de bonificacions per qui recicli bé.

Ara heu impulsat una nova ordenança de convivència ciutadana. En què consisteix? 

És la modificació de l’ordenança de 2008, que ja era molt antiga i preteníem adaptar-la a la nova normativa. Volíem afegir alguna modificació d’accions quotidianes, que el 2008 pràcticament ni existien, com els patinets elèctrics. A més, obliguem als propietaris dels gossos a portar una ampolla d’aigua, gratuïta per part de l’Ajuntament, per mantenir el mobiliari de la via pública i evitar males olors quan facin les seves necessitats.

Sembla estrany que encara s’hagi d’educar els ciutadans en coses tan d’educació de convivència.  

Crec que ara encara més. La societat va cap a un món més individualista. Hauríem de tenir una visió més col·lectiva i de pertinença al municipi. Per exemple, comentava amb un regidor que abans cadascú netejava la porta de casa seva i no s’havia de pagar. En moltes coses avancem molt bé, però en d’altres sembla que retrocedim com a humans.

A nivell cultural, com es troba la reactivació cultural postpandèmia?

Amb molta naturalitat. Tenim una regidora de cultura que és tot terreny, no para d’organitzar coses, i tenim la gran sort de tenir un municipi amb moltes entitats i associacions. Hi ha municipis que són molt rics, però no tenen el nostre teixit associatiu. Vam muntar un Sant Jordi espectacular.

Ara estem desencallant el teatre auditori que es va començar a fer el 2011, sense un plantejament econòmic ni un pla d’usos. No van fer res més. Quan van fer l’estructura de formigó, fins al 2015 no van ficar ni una sola totxana. Volem fer un projecte nou, més modern i sostenible, amb plaques solars. A l’abril de l’any passat vam aprovar un pla d’inversions inèdit que el pot desencallar i, a finals del 2024, espero que sigui una realitat. A més, volem fer una piscina climatitzada, també sostenible, per la gent jove i per la gent gran.

Que té a veure Constantí amb en Johan Cruyff?

Vam fer la inauguració del camp de futbol 7 de la Fundació Johan Cruyff, que transmet els valors que el Johan transmetia als seus jugadors i companys. Estem contentíssims perquè hi ha moltes noies joves jugant a futbol i això vol dir que ha sigut una inversió molt encertada.

Quin és el projecte estrella del mandat?

En tenim molts. No et podria destacar un. Set o vuit són molt importants, però que no podran estar acabats en aquest mandat per la pandèmia. Un és la transformació de l’auditori, que el volem transformar en un centre cultural, i un altre podria ser la piscina coberta.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Banyoles obre la temporada de bany a l’Estany

Notícia següent

Descobreixen un tractament eficaç per combatre la metàstasi cerebral

Notícies relacionades