El pati del Fortí de Sant Jordi, baluard costaner del segle XVIII declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, acollirà aquest dissabte 24 de maig a les 21 h una proposta d’òpera contemporània: Anòxia, naumàquia coral, de l’artista Fito Conesa.
L’activitat s’emmarca en la programació del Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona, Mèdol, que torna un cop més a activar espais no normatius de la ciutat com a escenaris d’expressió artística.
Concebuda com un cant simbòlic a la crisi climàtica del Mediterrani, Anòxia, naumàquia coral és una òpera en què interactuen diferents veus i un component electrònic. Es tracta d’una adaptació d’uns 25 minuts de durada de l’obra que va guanyar el Premi de Videocreació de la Xarxa i Loop 2023, i que en aquest format només musical compta amb la interpretació de la mezzosoprano Claudia Schneider i un cor a tres veus format per Erika Michi, Enrikson i Siddarth Singh. Fito Conesa, al teclat, condueix la interpretació.
L’Anòxia es produeix quan falta oxigen respirable a les cèl·lules, els teixits o un sistema biològic determinat, com poden ser els aquàtics. El Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides ha alertat que el Mediterrani és una de les regions més afectades pel canvi climàtic, amb impacte directe sobre l’oxigenació de l’aigua. Zones com el Delta de l’Ebre, l’Albufera de València o la llacuna de Venècia han patit episodis d’anòxia o hipòxia estacional causats per excés de nutrients de l’agricultura, combinats amb l’augment de la temperatura i la baixa renovació de l’aigua. A partir d’aquesta idea, Fito Conesa ha construït una obra poètica i cerimonial que apel·la a l’emergència i a la responsabilitat respecte el medi ambient.
L’objectiu de Mèdol amb aquesta proposta és que el públic prengui consciència de la problemàtica d’una manera simbòlica i emocional amb el Fortí de Sant Jordi com a escenari, davant la mar, convertit en un espai de ressonància i significat.
Construït pels anglesos durant la Guerra de Successió per defensar la costa tarragonina, el fortí de Sant Jordi se suma en la línia d’altres espais històrics que Mèdol ha activat puntualment com a espais artístics, com és el cas de la Tabacalera fa només uns dies en motiu de la mostra Digital After All, o l’antiga seu del Banc d’Espanya.
L’accés del públic és gratuït prèvia reserva i les invitacions es poden aconseguir omplint el següent formulari: https://medol.cat/activitats/fitoconesa-anoxia-naumaquia/.
Mèdol, Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona, és un espai dedicat a la creació, exhibició i difusió de l’art contemporani. Amb una programació diversa que inclou exposicions, activitats i projectes de mediació cultural, Mèdol busca apropar les pràctiques artístiques contemporànies al públic i generar reflexions crítiques sobre la societat actual. Ubicat a Casa Canals, un edifici històric de Tarragona, el centre es configura com a punt de trobada entre artistes, investigadors i ciutadania, i afavoreix el diàleg entre la creació i el context local i global. Mèdol és un equipament de referència dins de la Xarxa pública de centres i espais d’arts visuals de Catalunya, i un espai clau del teixit cultural del territori.
La regidora de Joventut de l’Ajuntament de Cambrils, Natàlia Pleguezuelos, ha lliurat els certificats d’Agents de Salut a 25 joves…
El Teatret i la Pèrgola del Serrallo seran aquest diumenge els escenaris de la celebració del Dia d’Àfrica 2025 a…
El proper dissabte 7 de juny, la Plaça Coll de Balaguer de l’Hospitalet de l’Infant es convertirà novament en l’epicentre…
L’Audiència de Tarragona jutja un home acusat de violar una dona a l’exterior d’una discoteca de Salou (Tarragonès) el 21…
Després de l’èxit de l’edició de l’any passat, la Real Federación Española de Patinaje ha tornat a confiar en Vila-seca…
Santiago Oliva Gorria serà el nou líder del grup Oliva Motor a Tarragona. El gerent s'ha marcat l'objectiu de consolidar…
Esta web utiliza cookies.