L’Ajuntament del Morell celebra la inversió europea a l’ecoplanta del municipi

La planta, que suposarà la creació de 200 llocs de treball, convertirà residus sòlids urbans no reciclables en metanol

La Unió Europea va donar a conèixer aquest dimarts quins són els set projectes als quals destinarà més d’un bilió d’euros en el marc dels Fons d’Innovació. Un d’ells ésl’ecoplanta que s’instal·larà al Morell, que convertirà residus sòlids urbans no reciclables en metanol.

“Es tracta d’una subvenció importantíssima, ja no per a la industrialització o l’impuls a l’economia del territori,sinó perla descarbonització”, celebra l’alcalde del municipi, Eloi Calbet. “És un gran pas endavant per al projecte, que el consolida com una iniciativa mediambientalment sostenible, basada en l’economia circular”, continua.

I és que aquestsfons europeus es destinen a projectes que tenen com a objectiu aportar tecnologies innovadores al mercat en indústries intensives en energia, hidrogen, captura, úsi emmagatzematge de carboni i energiesrenovables. En definitiva, propostes innovadores per descarbonitzar diferents parts de la indústria i els sectors energètics del continent.

Amb poc més de 100 milions d’euros, “es una inversió clau per al nostre municipi i per al territori en general”, afirma Calbet, “que comportarà l’arribada d’una química nova i diferent, i que esperem que sigui símbol de noves iniciatives industrials al nostre territori”.

Serà la primera planta d’aquest tipus que es construeixi a la península Ibèrica, i serà gestionada per Repsol i Agbar, mentre que Enerkem en serà el soci tecnològic clau. A més, es preveu que l’Ecoplanta Molecular Recycling Solutions suposi 700 llocs de treball en fase de construcció i 200 llocs de treball en fase d’operació.

La resta de projectes subvencionats es localitzen a Bèlgica, Itàlia, Finlàndia, França, els Països Baixos, Noruega i Suècia.