Més de 160 farmàcies de Tarragona notifiquen els positius per test d’antígens

La farmàcia serà la que activarà el circuit

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Més de 160 farmàcies de la demarcació de Tarragona poden notificar a partir d’ara els positius detectats amb un test d’antígens i, d’aquesta manera, activar el circuit. Així, les persones que donin positiu en un test d’antígens que s’hagin fet a casa (autodiagnòstic) podran notificar-ho per telèfon a la farmàcia. Aquesta farà constar el resultat positiu de la covid-19 a la història clínica i això permetrà notificar els contactes estrets i tramitar la baixa laboral. El llistat de les farmàcies es pot consultar a la web del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona.

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, va anunciar la mesura per les altes incidències de casos de la sisena onada i va remarcar que es posa en marxa amb caràcter temporal i complementari a les altres vies.  Aquesta via està pensada per a persones asimptomàtiques o amb símptomes lleus.

Craywinckel va emmarcar aquesta mesura en un context en què les incidències de covid-19 són molt elevades i de pujada encara de contagis, així com d’ingressos als hospitals. L’objectiu, va dir, és «facilitar que els pacients que realment ens necessiten puguin arribar amb més facilitat al sistema i que les persones amb una base asimptomàtica o símptomes molt lleus no hagin d’arribar-hi si no és necessari».

Aquest nou canal va entrar en funcionament ahir i la notificació la poden fer totes aquelles farmàcies que es troben adherides al programa de tests d’antígens supervisats, unes 1.300. En la roda de premsa per presentar la mesura, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, va assenyalar que hauria estat «ideal» que totes les farmàcies poguessin fer la notificació, però que han optat per recórrer a la xarxa d’establiments que ja tenen l’aplicació per notificar positius davant de la urgència de la situació. La llista es podrà ampliar.

Procediment

Pel que fa al circuit, quan una persona obtingui un resultat positiu en el test d’antígens ràpids (TAR), es posarà en contacte amb la farmàcia preferentment a través d’una trucada telefònica, ja que s’ha d’aïllar de seguida. Casas va indicar que, en el cas que la farmàcia comuniqués, s’hi intenti contactar per correu electrònic o que un familiar s’hi desplaci. El president del Consell de Col·legis Farmacèutics demanava «paciència» i «comprensió» perquè la mesura afegirà «càrrega» de feina a les farmàcies.

La persona que hagi donat positiu s’haurà d’identificar al farmacèutic facilitant-li el número de DNI o el CIP de la targeta sanitària i haurà d’indicar la marca del test per comprovar que s’ha realitzat la prova. El farmacèutic introduirà el resultat a la història clínica del pacient, que rebrà un SMS per accedir a l’eina de rastreig ContacteCovid.cat, on podrà reportar els contactes estrets o demanar la baixa.

878 nous contagis

Pel que fa a les dades epidemiològiques, Salut va notificar en el balanç d’ahir un total de 878 nous contagis. D’entre aquests, 580 corresponen a la regió del Camp de Tarragona, que en suma 83.238 des de l’inici de la pandèmia, i 298 a les Terres de l’Ebre, que eleva la xifra total a 22.929. D’altra banda, no es va notificar cap nova defunció i la xifra acumulada es manté en 1.250 i 200, respectivament.