Mig miler de persones demanen avançar la jubilació en el sector químic a Tarragona

La proposta ja s’ha presentat als ajuntaments de les zones de l’Estat on hi ha indústria química. Els consistoris votaran mocions de suport a aquesta reivindicació

Imatge general del polígon nord de la petroquímica de Tarragona vist des de Puigdelfí. ACN
El Sindicat de Treballadors (STR) ha organitzat aquest dijous 26 de maig una marxa per demanar que s’avanci l’edat de jubilació per als treballadors del sector químic. Mig miler de treballadors han participat a una manifestació que ha començat a Plaça de la Generalitat, ha recorregut el centre de la ciutat i ha acabat a la Plaça de la Font, on s’ha llegit un manifest reivindicatiu.
La campanya de l’STR per avançar la jubilació dels treballadors del sector químic va començar el passat mes de març i ja està sumant adhesions al teixit institucional i polític de tot l’Estat amb l’objectiu de poder presentar una proposta al Congrés dels Diputats el 2023. El secretari de comunicació de l’STR, Jordi Margalef, ha explicat que “estem convençuts que per les condicions de la nostra activitat, amb una càrrega física i mental molt important, mereixem que es contempli un avançament de la nostra jubilació com tenen reconegut altres col·lectius com els miners, els bombers o alguns cossos de seguretat”.
La proposta ja s’ha presentat als ajuntaments de les zones de l’Estat on hi ha indústria química. Els consistoris votaran en les properes setmanes mocions de suport a aquesta reivindicació. El proper pas serà, aquest mateix any, que la iniciativa arribi als parlaments autonòmics per, ja al 2023, portar-la al Congrés dels Diputats.
En aquest sentit, l’STR ja està mantenint contactes amb totes les forces polítiques per argumentar una reivindicació que s’emmarca en preceptes de l’Organització Mundial de la Salut, l’Organització Internacional dels Treballadors i de l’ordenament legal espanyol, que preveu aquesta possibilitat d’avançar la jubilació en els casos en què les tasques professionals no siguin adequades a partir de determinada edat.
La campanya, d’àmbit estatal, ja s’ha presentat a Cartagena i Tarragona i en les properes setmanes veurà la llum a altres  àrees amb activitat de la indústria química com Puertollano, A Coruña, Huelva, San Roque o Santa Cruz.