Maria José Figueras: “Exigirem al nou Govern poder rebaixar les taxes de les matrícules, ens fan ser molt poc competitius”

Maria José Figueras és la nova rectora de la Universitat Rovira i Virgili, després que fos escollida el passat 15 de maig pel conjunt d’estudiants i treballadors dels diferents campus. Aquesta catedràtica de Microbiologia promet una major participació dels estudiants en les decisions de la universitat i potenciar la recerca en tots els ensenyaments.

Què és el que creu que la va fer guanyar?

  • Jo crec que el que ens va fer guanyar va ser probablement el sentiment de molta gent de pensar que potser valia la pena optar per un canvi d’un equip de govern continuista durant diversos anys. Els estudiants sobretot volien algú que els volgués escoltar més en les seves necessitats.

Ja hi ha línies marcades de quins seran els ensenyaments prioritaris en aquest mandat?

  • De fet aquesta ha estat una sensibilitat especial que hem tingut en el nostre programa electoral, la idea era que no volem només potenciar la recerca en els àmbits més científics de les experimentals com serien enginyeries, biomedicina o química, sinó que pensem que hem de ser excel·lents en tots els àmbits del coneixement. Els recursos els hem de distribuir amb la proporció adequada perquè cada àmbit pugui fer una recerca que els faci ser punters al seu àmbit de coneixement.

Vostè ve de medicina, hi haurà alguna millora prevista al campus?

  • Jo he estat directora de Departament de la Facultat de Medicina. Una de les coses que em va animar a presentar-me va ser resoldre les problemàtiques concretes que tenia la nostra facultat i la poca receptibilitat per part del rector de les demandes que teníem. A cada centre se l’atendrà amb les seves necessitats, però Medicina té uns problemes que no tenen altres ensenyaments. Tenim la sala de dissecció, que és on intervé tota la donació de cadàvers i que forma part d’una despesa important del centre, l’estabulari, que és una altra peculiaritat, és a dir, són coses que necessiten de recursos de la universitat, com també en un futur el nou edifici, tot i que no crec que sigui en el meu mandat.

Ara mateix s’està construint l’edifici de la nova facultat d’Educació i Psicologia. Qui ho pagarà això?

  • Ha començat en principi amb fons propis de la universitat i evidentment nosaltres intentarem ara que ja hi ha Govern a la Generalitat que el puguin acabar. Ara mateix, amb les obres a mitges, només permetria que es mogués part de la Facultat d’Educació i Psicologia. Però sí que volem que la universitat s’impliqui molt més en l’evolució de les obres, jo en aquest moment no puc dir quin pla d’execució té tampoc, aquests dies al llarg dels traspassos ens aniran dient quin és el compromís d’execució, el pressupost que hi havia inicial què és el que cobreix exactament, i què és el que hem d’anar a reclamar perquè no ens trobem aquest edifici a mitges.

Tem que no es pugui acabar?

  • No t’ho puc dir en aquest moment, dependrà molt de la situació econòmica del país. Ha començat i hem de veure fins a on servien. Sembla que servirien per una primera planta però no puc dir exactament, encara no conec tot el projecte.

Els estudiants han estat una part d’aquesta victòria. Vostè ha promès que els farà més partícips de les decisions de la URV. Com ho farà?

  • Per començar hem de buscar mecanismes amb els que nosaltres arribem a l’alumnat, perquè la majoria no sabia que hi havia eleccions ni qui eren els candidats a rector. Han votat 1.100 estudiants dels 13.000 que tenim, això ja vol dir que la participació ha sigut molt baixa, més alta que l’altra vegada, del 5 s’ha passat al 9%, però molt insuficient. Nosaltres els correus electrònics que els enviem no serveixen per a res. Precisament ens reunirem amb el consell d’estudiants per veure quines coses necessiten i del que hem parlat al llarg de la campanya.

Vostè diu que impulsarà un codi de bones pràctiques per a properes eleccions. Quines han estat les males pràctiques?

  • El que no m’ha agradat ha estat sentir dia sí dia no com de bons han sigut i el que han aconseguit que d’acord amb la llei electoral general no es planteja durant la campanya. De vegades he pensat que era perquè no hi havia candidats alternatius i per tant s’havien anat planificant un seguit d’activitats com ara la renovació d’una càtedra, etc. Quan parlo del codi de bones pràctiques em refereixo a equiparar els candidats amb els mateixos mitjans. Això s’ha de fer des de la mateixa estructura de la universitat. No teníem tradició.

Coneix ja els que seran els consellers de la Generalitat amb qui haurà de parlar?

  • Tots volem un govern amb qui dialogar. La universitat no ha estat parada per no tenir govern, però amb interlocutors podrem saber a mig o llarg termini què passarà amb els pressupostos, si tindrem més dotació de plantilla per aquest curs o el curs que ve. Les universitats catalanes volem un 30% més de pressupost per anar reduint les taxes de matrícula que ens fan molt poc competitius amb les universitats que ens envolten. A Castelló o a València és més barat i els estudiants se’n van cap allà.

Ja han vist que els estudiants se’n van de la URV.

  • Ho notem per exemple en algun màster interuniversitari, que vol dir que està compartit entre diverses universitats i l’alumne decideix on es matricula. Ho acaba fent a l’altra universitat que és on és més barat. Són aspectes que s’han de regular i s’han d’intentar canviar perquè d’alguna forma ens perjudica.

En aquest context polític la URV ha protagonitzat algunes polèmiques en tots dos sentits, primer per adherir-se a pactes pel dret a decidir i més tard per no cedir les instal·lacions de la universitat pel referèndum de l’1 d’octubre. Quina serà la tendència d’aquest nou mandat?

  • Jo sóc partidària de respectar els principis democràtics, la llibertat d’expressió, i igual que es dona cabuda a un acte en un sentit es pot donar cabuda a un acte amb un altre sentit. El diàleg i la llibertat d’expressió són els principis democràtics que intentarem defensar sempre. I que no se senti cap part de la societat exclosa dins l’estructura universitària, que ha de ser plural i ha de recollir totes les iniciatives de la societat.
Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Vilafranca del Penedès celebra el recital ‘Esgarrapant la nit… poesia en femení’

Esgarrapant la nit… poesia en femení és un recital poètic i musical que aquest dissabte…

3 minuts fa

Les prioritats de la UE haurien de centrar-se en educació, segons els espanyols

L'Eurobaròmetre del Parlament Europeu indica que pels espanyols, els temes més prioritaris són l'educació i…

4 minuts fa

La pedregada de dissabte arrasa la collita de 1.500 hectàrees de vinyes de l’Alt Penedès

La pedregada que va caure dissabte al Penedès ha arrasat la collita de prop de…

9 minuts fa

Se celebra la primera sessió del Consell Municipal de Salut Pública de Vilafranca

Dijous passat 30 de maig es va reunir per primera vegada el Consell Municipal de Salut…

26 minuts fa

Sant Pere de Ribes posa en marxa un servei de canguratge

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes posa en marxa a partir del 22 de juny…

36 minuts fa

Es presenta a Reus el Rally Catalunya – Costa Daurada Legend 2024

La plaça de la Llibertat de Reus ha acollit avui la presentació del nou Rally…

37 minuts fa

Esta web utiliza cookies.