Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

Paloma i Adrià, membres de l’Associació Renau Natura: “La nostra entitat treballa per donar a conèixer l’entorn de Renau”

Feu-nos cinc cèntims de què és l’Associació Renau Natura.
L’Associació es va posar en marxa l’any 2012. Va ser per iniciativa dels propis veïns del poble ja que, a nivell d’associacions, no hi havia res. Amb aquesta inquietud, i aprofitant que estem en un poble on més enllà del terme municipal tot és espai protegit i natural, volíem fer algo vinculat l’entorn natural de Renau. Fer activitats interessants pel poble i vinculades amb la cura de l’entorn i per donar-lo a conèixer…

Quin són els objectius de l’Associació?
Tenen a veure amb donar a conèixer i conservar l’entorn. Parlem sempre del Patrimoni Natural. Les activitats de Renau Natura sempre giren entorn a la natura que envolta el municipi, a la seva protecció i per donar a conèixer les espècies, la fauna…

Aquí tenim un espai que es un PEIN (Paratge d’Interès Natural) d’altra banda estem dintre de la Xarxa Natura 2000. Són dos figures de protecció Natural, una a nivell català i l’altre a nivell europeu. Aquest reconeixement el tenim perquè aquí hi nidifica l’Àliga de Cua barrada que és una espècie protegida.

Quin tipus de valors voleu transmetre des de Renau Natura?
Donar a conèixer els espais que tenim aquí, flora, fauna. Fem excursions, activitats de conservació, sensibilització… És una mica barrejat perquè les inquietuds dintre de l’entitat també són variades. Des de fer una cursa, que la vinculem a l’entorn, a fer una activitat de reciclatge o anar a recollir farigola quan és el temps. Qualsevol cosa també és una excusa per donar a conèixer alguna cosa. Per exemple, a les rutes nocturnes donem a conèixer el gripau, el torlit, el mussol…Aamb l’excusa de sortir a caminar anem introduït el missatge.

Quines són les activitats on més gent heu arribat a mobilitzar?
El Mercat del Trasto i la cursa que anomenem “Silvestre” podem dir que són les dues activitats més grans que fem. Aquest darrer any hem tingut 200 inscrits a la Silvestre. Ha estat com doblar la població de Renau, un fet que en cap altre moment de l’any passa.

Treballeu només amb nens o també amb adults?
Tot el que fem és per a tothom. No hi ha res que hagi estat enfocat a un únic públic. Gairebé totes les activitats estan enfocades a un nivell familiar, aquí ho englobem tot. Pensem en clau familiar, a més és la realitat del poble. Fem coses on tothom hi pugui participar.

Quin és el vostre àmbit d’actuació? Només Renau o també feu extensible la vostra feina a altres municipis de l’entorn?
En principi ho fem tot a Renau. Fora del poble no fem res. La fira del Trasto, per exemple, si que el fem en col·laboració amb l’Argilaga, però la resta d’activitats les centrem al poble.

Potser s’ha donat algun cas en que algunes de les nostres activitats ’han replicat a altres llocs, com el que vam fer de recuperar l’òliba, que s’ha fet a Nulles.

Quina ha estat l’acció més important que heu fet?
El tema de l’òliba va ser molt bonic perquè va haver molta participació dels veïns. Aquesta activitat va requerir d’una coordinació bastant complexa. Tothom estava implicat i emocionat per veure com creixien les cries de l’òliba. Va durar un mes i mig, i cada dia les anàvem a veure per alimentar a les cries. Ens vam repartir les tasques. Fins i tot aquesta activitat tenia un punt nostàlgic. L’activitat es deia “Fem tornar les òlibes”, ja que pel voltant n’hi ha, però al poble no. La idea era reintroduir-les. Les vam criar i elles mateixes ja van marxar.
Per altra banda, fa unes mesos vam posar unes càmeres de foto trampeig que es disparen quan hi ha moviment. Amb aquest sitema vam veure diversos animals, com per exempla una ganeta, toixons i senglar…

Hi ha activitats que han mogut molta gent i d’altres que donen un toc diferent.

Com organitzeu les activitast que heu de fer?
Al gener fem un calendari d’activitats i fem una programació. Hi ha coses que repetim cada any. Per exemple la sortida nocturna a l’estiu, una sortida de recollir residus…

Fa poc heu creat un hotel d’insectes. Heu obtingut bons resultats?
Hem de dir que aquestes estructures s’han començat a fer sobretot en ambient urbà, ja que aquí potser no calen, tenim molt d’espai natural on ja hi van els insectes. En el nostre cas, és més un tema de divulgació, ja que això afavoreix que hi hagi pol·linitzadors, molt necessaris a la vida quotidiana. És cert que estem afavorint el lloc on crien, però realment té més sentit i es fa més a llocs urbans.

Com es construeixen aquestes estructures? Necessita d’un tipus de tronc específic?
És un tema de profunditat. Ha de tenir una cambra d’uns 12 centímetres i després depenent del diàmetre del forat s’hi posen unes especies o altres.

Si algú vol formar part de l’Associació què ha de fer?
Ens vam constituïr legalment i vam fer una junta. Després vam obrir-ho perquè la gent se’n pugués fer soci d’una manera formal. Potser ara mateix som uns 30 socis.

No obstant totes les activitats estan pensades per a tothom, siguin o no socis, siguin o no del poble. Hi ha activitats que si que fem que la gent s’inscrigui, o bé perquè mobilitzem a molta gent, o bé per qüestió de material, però tothom pot venir a participar.

Per aquells interessats, temim correu electrònic, blog, Facebook, Twitter… On fem difusió de tot el que es fa des de l’Associació.

Alguna cosa a destacar?
Som una entitat petita amb pocs recursos i fem tot una mica en proporció.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els veïns de l’Horta reclamen reiteradament la rebaixa dels impostos que paguen

Notícia següent

Desestimen el recurs que pretén una indemnització en el cas Villa Alexander a Salou

Notícies relacionades