Jordi Llopart: “He d’agrair molt la feina que estan fent els regidors en aquesta situació”

Entrevista a l'alcalde de Creixell

Jordi Llopart, alcalde de Creixell. Foto cedida.

S’acaba de complir el primer any de mandat. Quina valoració en fa?

És un any que va començar molt bé i que s’ha complicat moltíssim amb tot el tema del coronavirus. Això ens ha portat tota l’atenció i ens hem hagut d’anar emmotllant a la situació. En el fons hi ha hagut i segueix havent molt bona col·laboració entre tots per poder tirar les coses endavant, ja que ha estat una situació que ha paralitzat bastant les diferents activitats i projectes que s’havien de fer i que s’han acabat endarrerint. Però a poc a poc tot es comença a ressituar una altra vegada.

Van poder assolir alguns dels objectius que s’havien proposat abans de la pandèmia?

Hi havia el projecte de la plaça Major que va començar una mica tard i s’ha complicat amb la paralització per tot això, encara que fa un mes que ja s’ha pogut reprendre. Després el tema dels pressupostos els portarem al proper plenari a primers de juliol i haurem de tornar a engegar tot el procés, des de projectes que hi ha previstos fins al tema econòmic per poder tirar totes les regidories endavant. He d’agrair molt la feina que estan fent els regidors en aquesta situació. D’altra banda, també es va endarrerir tot el canvi de contenidors a través del Consell Comarcal, que ja s’han col·locat i ara s’està fent un estudi de què pot faltar o de si s’han de ressituar.

Aquests últims mesos han estat marcats per la pandèmia del coronavirus i la crisi que ha provocat. Ha tingut un gran impacte a Creixell?

No ens ha afectat a extrems molt greus. A Creixell tenim dues residències que han fet molt bona feina i no s’ha donat cap cas positiu. L’impacte l’està tenint més en el comerç i en el turisme. Totes les perspectives que podien haver-hi de cara a aquest any han saltat pels aires.

Quines mesures econòmiques prendran des de l’Ajuntament per tal de pal·liar els efectes?

Hem aprovat les bases per fer tot un paquet d’ajudes a famílies vulnerables que ja està pressupostat. D’una banda anirà encaminat a les famílies en una situació econòmica problemàtica i per altra banda per pal·liar tota l’afectació que pugui haver hagut en els diferents comerços.

A part d’això, les mesures de seguretat corresponents de tenir l’escola, la biblioteca o la llar de jubilats tancades i anar fent un control de tot el que ja venia marcat per la gran feina que han fet aquí la Policia Local  i Protecció Civil col·laborant entre ells perquè totes les mesures de seguretat s’anessin complint. No hi ha gaire diferència d’altres llocs, tenint en compte els recursos que té l’ajuntament.

També impulsaran alguna mesura social?

Ja teníem una línia d’ajudes i un conveni amb Sorea i una col·laboració amb un intercanvi de Càritas, Benestar Social i la regidoria corresponent. Com a mesures, hi ha hagut gent que abans de tirar menjar com productes de l’hort ens l’ha donat per poder repartir-los. Hem aprofitat qualsevol mena de prestació que se’ns hagi pogut donar per poder-la distribuir.

Creixell viu en gran part del turisme, com creu que tot el que ha passat afectarà la temporada?

Està tot una mica per veure en el sentit que el nostre turisme és familiar i de càmping. A part hi ha el de les segones residències, però aquest no es veurà tan afectat perquè amb el final de l’estat d’alarma la gent pot venir a veure com està la seva casa. Pel que fa als càmpings tornaran a obrir pràcticament tots i suposo que tindran una baixada d’ingressos perquè la temporada començarà ara al juliol i no per Setmana Santa quan estava previst. A part s’està adequant la platja perquè pugui estar en condicions i el més natural possible.

Com es gestionaran les platges a Creixell?

Seguint la normativa. Nosaltres tenim un quilòmetre i mig de platja i pràcticament la meitat és platja natural. No podem controlar tota aquesta zona perquè no tenim recursos humans suficients, però és veritat que en tot aquest temps que estava limitat sortir i concentrar-se aquí no hi ha hagut gaire problemàtica en aquest sentit. La gestió de la platja serà molt similar a la d’altres anys amb socorristes vigilant la zona, l’única diferència és que no hi haurà dutxes. No hi poden haver concentracions, però tot això ho anirem gestionant tal com vagi venint. Per nosaltres això és molt difícil perquè no som un ajuntament amb una gran capacitat d’actuació com El Vendrell o Salou, sinó que ens hem de limitar als recursos que tenim i a la forma en què puguem actuar de la millor forma possible i que la gent se senti a gust.

La nit de Sant Joan han optat per obrir la platja.

Aquest tema ha portat molta controvèrsia. S’han fet gestions amb els càmpings i les guinguetes per valorar la situació. Si es tanca la platja, la gent pot entrar per un cantó o per un altre. Possiblement també hi ha hagut una falta de definició en els municipis del costat, ja que vam contactar amb ells per veure que pensaven fer i no tenien una decisió definida. Nosaltres en un primer moment vam optar per tancar-la, però després de les consultes corresponents vam canviar d’opinió. No obrir tampoc voldria dir que en una punta menys accessible s’hi pogués entrar i fer algun “botellón”, però en aquest cas la policia aniria a fer la intervenció corresponent. El que demanem és que la revetlla de Sant Joan sigui familiar, sense aglomeracions ni festes.