Fèlix Alonso: “Apostem per un turisme familiar i, cada vegada més, per l’esportiu”

Entrevista a l'alcalde d'Altafulla

-Un gran repte de l’Ajuntament és situar el deute a zero, com espereu aconseguir-ho?
De fet ja està fet. Abans teníem un deute de més de 100.000 euros i no podíem seguir així. Al ple municipal del dijous 26 d’abril, els regidors vam aprovar la modificació de crèdit i una de les partides d’aquesta modificació era reduir i situar el deute municipal a zero. La veritat és que és un objectiu que teníem des del començament.

-S’invertirà gairebé 2 milions d’euros per a millores urbanes com la construcció del gimnàs de La Portalada, quan es començaran a fer aquestes obres?
Les obres avancen a poc a poc perquè l’administració és així, tots els tràmits administratius són inapel·lables i necessiten temps. Aquests tràmits tenen els seus processos perquè tothom pot participar, ja que tant la ciutadania com els experts poden fer esmenes. A més, les obres s’han de licitar i després ha de sortir a concurs, per tant, tot triga més del que nosaltres voldríem, això en tots els municipis. Una cosa és aprovar-ho i una altra és quan comencen i quan finalitzen.

Amb una mica de sort, si parlem de la construcció del gimnàs de La Portalada, jo calculo que les obres les començarem al mes d’octubre o al de novembre. Respecte al Casal Municipal La Violeta, segurament serà una mica més tard, potser al desembre o el gener del 2019. Aquestes són les possibles dates de l’inici, la finalització? Doncs jo calculo que per l’estiu o pel setembre de l’any que ve.

-Com avancen les obres de la Biblioteca i els Arxius municipals?
Les obres avancen i, segurament, les obres estaran finalitzades al mes de juny. Però, personalment, sóc una mica més prudent i dic que al mes de juliol. Però clar, com tenim els mesos d’estiu pel mig potser no l’obrim oficialment fins al mes de setembre perquè tenim al barri marítim la Bibliomar durant aquests mesos, llavors potser decidim no obrir la nova biblioteca i els arxius municipals fins al mes de setembre, encara que pot ser que l’obrim al juliol.

-La inversió a les entitats esportives s’eleva als 50.000 euros, es pretén apostar més per l’esport?
En realitat, hi ha tota una sèrie de partides que volem reforçar. Vam dur a terme una enquesta amb els nostres habitants en què els hi vam preguntar en què volíem que invertíssim des de l’Ajuntament i va sortir guanyadora l’opció dels vestuaris del camp de futbol. És cert que al llarg d’aquests últims anys hem fet una inversió molt bona en el terreny de terra posant gespa artificial i és un estadi que, personalment, crec que és molt bonic. Ara ens faltaven els vestuaris i costen uns diners i, de moment, vam aprovar una partida de 50.000 euros per la seva modificació i potser ens quedarem curts. Des de l’Ajuntament ens hem compromès a fer les obres al mes de l’agost, que és quan l’escola de futbol s’atura. Però és cert que es un continu perquè és una cosa que s’utilitza bastant i que, per tant, s’ha d’anar renovant i mantenint. Llavors, encara que 50.000 euros és una bona inversió, segurament no ens quedarem aquí i s’haurà de fer molt més.

-Per quin tipus de turisme apostarà Altafulla per aquest estiu 2018?
El de sempre, nosaltres hem apostat per un turisme familiar, de proximitat i amb el que la gent es trobi a gust en un poble tranquil com és Altafulla i que, a la vegada, gaudeixi de la platja meravellosa que tenim i de l’espectacular façana marítima, que difícilment és comparable amb altres poblacions de la Costa Daurada; i també de la xarxa de 25 km per caminar. Nosaltres promocionem això des de l’Ajuntament, que la gent gran i tothom vingui a caminar pels camins d’Altafulla a passar un dia o un cap de setmana. El nostre municipi és un lloc ideal pel clima, perquè tenim senyalitzats els 25 km i per la façana marítima que té una espectacularitat importantíssima.

Per tant, busquem un turisme familiar i, cada vegada més, per l’esportiu; però no només a Altafulla sinó a tot el territori. Justament l’altre dia vaig estar parlant amb Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, i amb Josep Poblet, alcalde de Vila-seca, sobre l’opció d’especialitzar-nos en aquest tipus de turisme perquè surt molt rendible, és molt tranquil i la gent no ve únicament a l’estiu, sinó que també s’apropa fora de temporada perquè aquí es poden practicar aquests esports però, desgraciadament, a altres països d’Europa no per la seva climatologia.

-Un referent de l’estiu al municipi és la Nit de Bruixes, que acull al voltant de 10.000 visitants, hi haurà alguna novetat aquest any?
És una nit de bruixes i, per tant, sempre hi haurà sorpreses. Jo estic convençut que la gent que ho està portant, aquest any també ens portarà novetats. La veritat és que amb la Nit de Bruixes estem batent rècords i en l’edició anterior hi va haver un gran volum de gent. A més, l’any passat va ser molt espectacular i la gent va quedar molt sorpresa i molt agraïda.

Des de l’Ajuntament, el que fem és promocionar el poble de diferent forma per tal que no exclusivament al mes de juliol i agost vingui gent, sinó durant tot l’any. Nosaltres entenem que hem de promocionar això per tal que la gent vingui i, amb això, els restauradors i comerciants es puguin guanyar la vida i crear ocupació, que és el que ens interessa.

-Què creu que els Jocs Mediterranis aportaran al municipi d’Altafulla?
De moment, ja han aportat l’aspecte material, que és la Via Augusta i els arranjaments als diferents carrers. Però, al final, el més important dels Jocs és la possibilitat del que és immaterial que ofereixen i de record, que tothom pugui recordar que ha viscut una cosa que no es tornarà a repetir a Tarragona. D’igual manera que la gent de Barcelona recorda els Barcelona 92, hem de tindre la capacitat de dir “jo vaig estar, jo vaig ajudar i jo vaig assistir” als Tarragona 2018. A més, donem un missatge de pau, de solidaritat i de cultura, que avui és imprescindible al Mediterrani.