Daniel Cid, president del Consell Comarcal del Tarragonès: “Continuarem treballant per fer la vida més fàcil a la gent, dins les nostres possibilitats”

Creu que és difícil compaginar un govern amb tantes ideologies diverses?

No. Els òrgans supramunicipals no haurien de tenir un govern pròpiament. Ja que els consells i les diputacions estem en benefici dels altres. Tothom està al servei dels altres i els òrgans supramunicipals aparquen les ideologies. No hi ha carreteres d’esquerres o de dretes, com tampoc beques menjador per a un nen de famílies d’esquerres o de dretes. Oferim els serveis que tenim i el màxim de possibles per a tothom. En un òrgan supramunicipal, les ideologies no hi tenen cabuda, tret d’algun afer molt puntual: alguna moció, el referèndum… El treball diari del consell és tractar d’arribar a tothom i sobretot, com més gent i més desfavorida, millor.

Quin balanç faria del CCT?

Amb el govern de Convergència hem tingut molt bona entesa. Hi ha una comunió total en tot el Consell Comarcal: anem tots a una. Vam començar el govern el 2015 amb CiU i ens vàrem partir el mandat en dos anys cadascun. A nosaltres ara ens correspon aquests dos anys de mandat (2017-2019). Els primers dos anys que ha presidit Pere Virgili, l’alcalde de Roda de Berà, han estat molt positius,  i per la meva part, continuarà així: assolint els màxims acords. Per primera vegada –en 30 anys- , el partit dels socialistes dirigeix la institució i és tot un honor.

Quins són els objectius del seu mandat?

Arribar on no s’hagi pogut arribar fins ara. És un món com les noves tecnologies: cada dia que passa, hi ha més aplicacions, t’has de posar al dia, i aquí succeeix el mateix: sempre hi ha coses, sempre hi ha nuclis de població que pateixen… Tractar de millorar i abocar recursos per fer la vida més fàcil a la gent dins les nostres possibilitats. El Consell Comarcal no és la Diputació, és l’òrgan finalista.

S’ha estrenat com a president del CCT en la creació de la “Taula del Francolí”. Quin objectiu té aquest projecte?

El riu és vida. El Francolí vertebra tot el Tarragonès des de tot el seu curs. Nosaltres estem de pas, però el riu es queda allà, per sempre, està viu i ens impregna el seu caràcter. Volem millorar els accessos per a tothom (per exemple, per a persones que tenen mobilitat reduïda hi puguin accedir), netejar on pertoqui, fer les passeres… Hem d’aconseguir que la gent gaudeixi del riu i que aquest se senti protegit d’abocaments. Ens hem de protegir mútuament.

On s’ubicarien aquestes passeres?

Al riu Francolí es preveu la construcció de tres ponts: al Pont de Santa Tecla (Tarragona), Centcelles (Constantí) i a La Granja (El Morell). Tots tres amb un cost aproximat de 32.600 €. Pel que fa al riu Gaià està previst instal·lar les passeres a Fontanilles (La Riera de Gaià), al Pont Tren (El Catllar) i a Aiguabarreig torret (El Catllar). Els tres amb un cost aproximat de 19.200 €. A La Riera de Gaià es farà un pas a Ardenya, tot i que això se n’encarrega directament l’Ajuntament de La Riera de Gaià i té un pressupost de 5.500 €.

És positiu per a Vespella que ara vostè sigui el president del CCT?

Imagino que sí. És el poble que m’estimo i on hi visc, tot i que he nascut a Tarragona. Porto tota la vida a Vespella, me l’estimo igual que a Tarragona. És positiu? A nivell municipal és un honor. Sempre ha estat un honor ser l’alcalde de Vespella i que ara em toqui dirigir el CCT també és un honor. De totes maneres, serà positiu per a tots els municipis petits, és bo que el president del CCT sigui alcalde d’un municipi petit: cada poble és una història.

Primer a Roda i ara a Vespella, la presidència comarcal segueix al Baix Gaià. Quin paper juga el CCT a l’Agrupació del Baix Gaià?

Aglutina i coordina. Es parla del consorci del Baix Gaià, però pròpiament no hi és aquest consorci; jurídicament, no el tenim. Estem buscant una figura jurídica que creï o aglutini aquesta agrupació de municipis per tal de vertebrar la subcomarca del Baix Gaià dins del Tarragonès. És una comunió de 12 municipis dels 22 del Tarragonès que tenim altres arrels a part del Francolí, i que també estan banyats pel riu Gaià, amb molts nexes d’unió i una sensibilització especial en un indret. El CCT fa d’aixopluc, de paraigües jurídic i econòmic. Coordina i dinamitza, tot això, conjuntament amb el Patronat de Turisme de la Diputació.

Com a president i també com alcalde de Vespella de Gaià, com li agradaria veure l’Agrupació?

Ho potenciarem. És una bona Agrupació i tenim molts nexes d’unió. Hem de potenciar el turisme. Anar més enllà: no només el de platja (Roda, Creixell, Altafulla, Tarragona…), sinó que també hi ha municipis a l’interior que també tenen coses a dir: la Ruta Verda, la ruta dels Castells del Baix Gaià, entre d’altres. El CCT ha de dinamitzar l’oferta turística del territori per donar un valor afegit a la nostra contrada. Hem de seguir donant suport als municipis que formen part de l’Agrupació.