La Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme es retroba a Torredembarra

La III Trobada de la Xarxa d'Ajuntaments Mai Més s'ha celebrat al Casal Municipal amb 14 municipis participants i dues noves iniciatives

Aquest matí, catorze municipis integrants de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme, Mai Més, que impulsa l’Amical de Mauthausen i altres Camps, han assistit a la III Trobada d’Ajuntaments, que ha tingut lloc al Casal Municipal de Torredembarra. Com a novetat, en aquesta reunió es presentaran dues noves propostes que pretenen treballar en la manera de fer polítiques sobre memòria o bé com haurien de ser urbanísticament els espais de memòria històrica a les ciutats, entre altres aspectes. Una de les propostes és “la creació d’un Banc de Recursos Pedagògics” i l’altra “Un Recull Municipal d’Experiències”, segons ha explicat el president de l’Amical Mauthausen i altres Camps, Enric  Garriga.

Garriga ha descrit aquestes propostes com “elements metodològics per al desenvolupament de les polítiques de memòria” i ha apuntat que la intenció és que els ciutadans tinguin un recurs per consultar, on puguin trobar exemples. El president de l’Amical també ha destacat la importància d’aquesta trobada i de la Xarxa com un “espai de debat sobre el fons de la qüestió”.

Enguany, la Xarxa ha tingut com a punt de trobada el municipi tarragoní de Torredembarra. El regidor d’Ensenyament, Jordi Solé, ha recalcat el compromís del municipi en aquesta causa, treballant sobretot a través dels instituts i la joventut. Un exemple d’això és el mural de pintura realitzat pels alumnes del batxillerat artístic de l’Institut Torredembarra i que es presentarà avui amb motiu de la trobada. La voluntat és que “aquesta memòria que colpeja pugui sortir a la llum”, ha sentenciat el regidor.

Durant tot el dia, els representants dels catorze ajuntaments gaudiran de diferents ponències i debat. Cal destacar la conferència que ha presentat el director de l’Observatori Europeu de la Memòria, Jordi Guixè: ‘La memòria històrica i el seu encaix en el present. Una mirada a les experiències europees’. A banda de les xerrades, es preveu un homenatge als deportats i deportades republicans, a les 14h, al monument al deportat de Torredembarra, Esteve Cañellas, al Parc del Llovet, i una ofrena floral, com a cloenda de la III Trobada d’Ajuntaments de la Xarxa Mai Més.