Torredembarra tanca la commemoració ‘Mai Més’ dels vuitanta anys de la Guerra Civil

En el marc de la commemoració “Mai Més” dels vuitanta anys de la Guerra Civil que es va iniciar el 2017 i que enguany arriba a la seva fi, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra, conjuntament amb l’Antena del Coneixement de la URV, el Centre d’Estudis Sinibald de Mas i la Biblioteca Mestra Maria Antònia, ha organitzat tot un seguit d’actes per tal de recuperar la memòria d’aquest esdeveniment tan transcendental com tràgic. Aquesta activitat té com a objectiu crear un espai on reflexionar i analitzar les claus d’aquell conflicte bèl·lic, des d’una perspectiva local però sense deixar de
mirar més enllà. En aquesta edició, també s’inclou una activitat infantil, un contacontes que servirà per parlar de la convivència en època de conflicte.

Tot i que les activitats conformen un conjunt global, el seu calendari es presenta al voltant de dos eixos:

Repressió i exili: Una conferència on es farà un repàs de com va funcionar la justícia repressiva i com va recaure damunt els torrencs. Una obra de teatre, “Memòria de les oblidades”, que dona veu a quatre dones van viure la represàlia i que van ser empresonades a les Oblates, i un tast de llibres de Jordi Manent relacionats amb Pompeu Fabra i el seu exili.
Primer franquisme: Dues conferències. Una al voltant de la instauració del règim i l’altra on, a través del que es podria considerar una anècdota com va ser el pas d’autoritats per la vila, es coneixerà la importància que atorgava el règim a la simbologia i a la propaganda.
També es presenta una exposició amb obres d’un dels fotògrafs tarragonins més importants, Hermenegild Vallvè, amb imatges de la ciutat de Tarragona durant el període 1936-1939. Novament, s’ofereix la possibilitat de visitar el refugi antiaeri de la plaça de la Font.

Calendari d’activitats:

Inauguració de l’exposició: “Revolució i guerra civil a Tarragona. Imatges d’Hermenegild Vallvé”

18 de gener, a les 19 h, a la Sala Lluís d’Icart

Procedent del Centre d’imatges de Tarragona / l’Arxiu.

Presentació de l’exposició a càrrec del Dr. Jordi Piqué, historiador i cap del Servei d’Arxiu de l’Ajuntament de Tarragona i presentació del cicle a càrrec de Núria Batet, regidora de Patrimoni de l’Ajuntament.

L’exposició romandrà oberta fins al 23 de febrer, de dilluns a divendres, de 10 a 20 h (accés pel Pati del Castell) i dissabtes, d’11 a 13.30 h i de 17 a 20 h (accés pel camí de l’Era).

Conferència: “La instauració del règim franquista a Catalunya”

23 de gener, a les 19 h, a la Sala Lluís d’Icart

A càrrec del Dr. Joan Maria Thomàs, investigador ICREA Acadèmia Generalitat de Catalunya.

Conferència: “ La repressió franquista a Torredembarra (1939-1945). Tribunals militars i tribunals de responsabilitats polítiques”

30 de gener, a les 19 h, a la Sala Lluís d’Icart

A càrrec de Carme Miquel i Joaquim Nolla, historiadors.

Activitat: “L’Exili a través dels llibres: el cas Pompeu Fabra”

12 de febrer, a les 18 h, a la Biblioteca

Comentari del llibre “Fabra i Coromines: amistat i cartes d’exili”. Club de lectura d’assaig. Aquest club completa l’oferta del clubs existents (teatre, poesia en escena, novel·la, novel·la en anglès). Es llegiran i comentaran llibres d’assaig d’interès dels participants. Un cop al mes es debatrà sobre la lectura del llibre escollit. Per a la primera sessió, i lligat al cicle Mai Més, es proposa aquest llibre sobre la temàtica de l’exili.

Conferència: “La parafernàlia franquista. La visita del comte Ciano i Serrano Sunyer”

13 de febrer, a les 19 h, a la Sala Lluís d’Icart

A càrrec de Carlos Blanco, doctor en Història Moderna.

Activitat: “Contes per la pau després de la guerra”

15 de febrer, a les 18 h, a la Biblioteca

Sessió de contacontes, a càrrec de Carles Alcoy. Adreçat a alumnes de 3r a 6è de primària.

Teatre: “Memòria de les oblidades”, de Tecla Martorell

16 de febrer, a les 20 h, a l’Espai Cultural de la Sala del Mar

A càrrec de la companyia Rosa Andreu. Entrada 4 €. Venda d’entrades al web www.torredembarra.cat i mitja hora abans de la funció.

Visites guiades a l’exposició i al refugi de la plaça de la Font

Dissabtes 16 i 23 de febrer, a les 11.30 h i a les 13.30 h

Inici: Sala Lluís d’Icart. Guitage Joaquim Nollas, historiador. Reserva prèvia al correu cultura@torredembarra.cat indicant el nom i cognom de les persones que volen fer la visita (màxim 25 persones).

En aquest espai us podeu descarregar el programa complet.