Creixell es declara municipi feminista

El Ple Municipal de l'Ajuntament de Creixell va aprovar en la sessió ordinària del dimecres 18 de desembre passat una moció que va presentar el grup municipal d'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA - ERC-AM per declarar Creixell, municipi feminista

La moció es basa en laCarta Europea per a la Igualtat de Dones i Homes en la vida local. El document destaca que “els governs locals poden utilitzar les seves competències per cooperar a favor d’una major igualtat. El feminisme és una oportunitat perquè tots i totes , homes i dones, comencem a viure d’una altre forma els nostres municipis i la convivència que en ells s’hi produeix, exercint la igualtat de manera efectiva en tots els aspectes de la vida”.

Alhora, s’assumeix com a propi el “Decàleg per a la construcció de ciutats feministes”, que va néixer fruit del treball conjunt entre les alcaldesses del Baix Llobregat, el Centre d’Estudis Comarcals i el Consell de les Dones del Consell Comarcal del Baix Llobregat i que va ser presentat en el marc de la presentació del 5é Congrés de Dones del Baix Llobregat el 23 de març de 2018. Aquest decàleg recull un seguit de mesures per anar implementant progressivament a Creixell, dedicant-hi els recursos necessaris per fer efectives les polítiques feministes i d’equitat.

S’establiran clàusules per evitar l’escletxa salarial entre homes i dones als contractes i licitacions que efectuï l’ajuntament, evitant la contractació amb aquelles empreses en les quals es detectin aquesta escletxa salarial en qualsevol dels seus estaments, posant especial atenció a les diferències salarials intersectorials en sectors especialment feminitzats (neteja d’edificis municipals, servei d’atenció domiciliària, entre d’altres…).

També s’establirà un protocol d’actuació per evitar la discriminació laboral de les persones LGTBI i dones migrades i racionalitzades i s’apostarà públicament per la seva contractació pública i privada, així com per la seva visibilitat.

D’aquesta manera es va acordar fer visible el compromís de suport municipal amb les demandes del moviment feminista.A Creixell el Col-lectiu Feminista Papallones Liles realitza diferents activitats durant l’any

Per la regidora delegada de la secretaria de la Dona i Igualtat, Chelo Picón, “Creixell és i ha d’ésser un municipi que treballi i promogui la defensa dels drets de les dones i la lluita per la igualtat entre les dones i homes, l’eradicació de la violència masclista i l’eliminació de la discriminació per raó de gènere i sexe. I per això hem volgut declarar Creixell com a municipi feminista”. Des de l’ajuntament es dona suport a les diferents activitats que durant l’any organitza el Col-lectiu Feminista Papallones Liles de Creixell.

Les Papallones Liles de Creixell, un col-lectiu feminista molt actiu.
El col·lectiu feminista Papallones Liles de Creixell va néixer el febrer del 2017 impulsat per un grup de dones unides per una ideologia en comú vers el feminisme. Donen suport a la idea de la lluita contra el patriarcat, l’avortament lliure, la defensa de la societat comunal com a medi pel canvi, el moviment LGTBI i el lliure pensament vers la sexualitat i el cos de la dona. Aborden temàtiques relacionades amb el gènere a partir de debats i aprofiten aquests espais de construcció teòrics per poder aportar elements d’anàlisi que consolidin una bona praxis política, transversal i feminista en tots el àmbits que ens vinculen a la nostra societat.
Al llarg de l’any duen a terme diverses activitats al municipi i participen també amb altres entitats. Tenen un punt lila fixe a la Biblioteca Municipal de Creixell on es poden trobar llibres vinculats a les temàtiques que toquen.

Cada 8 de març, es sumen als diferents actes que tenen lloc a Creixell, en commemoració al dia de la dona, pinten un mural en un dels edificis cedits per l’Ajuntament.
Per la Festa Major sempre col·laboren, enguany amb la participació de la colla castellera Nois de la Torre que van fer un pilar de dones. El dia Internacional Contra la Violència vers la Dona (25N), van ocupar la Plaça Major amb una performance i a la Plaça de Vorey van pintar el primer banc LGTBI de la vila.
Un cop cada tres mesos projecten pel·lícules al nostre cicle de cinefòrum amb espai de debat en acabar. Juntament amb la regidoria de la dona de l’Ajuntament de Creixell, aquest 2019 han creat i convocat el I CERTAMEN LITERARI PAPALLONES LILES, que ha estat obert fins el 31 de desembre i que formarà part dels actes programats per a la celebració del 8M del 2020, amb la corresponent entrega de premis.
PERFORMANCE REIVINDICATIVA AQUEST DIUMENGE 12 DE GENER A LES 12H. A LA PLAÇA DEL MIRADOR DE CREIXELL
El poble de Creixell tornarà a dir “NO” a la violència masclista aquest diumenge 12 de gener, a les 12 del migdia, a la Plaça del Mirador. Ho farà a través d’una performance del col·lectiu Feminista Papallones Liles de Creixell, que s’emmiralla en les feministes xilenes i en l’himne que varen crear en contra les violacions dels drets de les dones durant les protestes que hi van haver en el país andí l’octubre passat: “Un violador en tu camino”. En aquest cas la performance es diu “El violador ets tu”.
L’acte està obert a tothom i les persones que hi vulguin participar estan citades mitja hora abans per assajar. Caldrà que portin un mocador negre per tapar-se els ulls.