El ple de Torredembarra aprova el pressupost del 2018

Els comptes inclouen gairebé un milió d'euros per inversions i un augment del 7,8% en impostos directes

El ple de l’Ajuntament de Torredembarra ha aprovat aquest dimarts un pressupost de 21,6 milions d’euros per a aquest any 2018. Només l’equip de govern, format per ERC, PSC i l’ABG, han votat a favor dels comptes. El partit municipalista Avui Democràcia s’ha abstingut, mentre que la resta de grups de l’oposició han votat en contra.

Des del govern han destacat que es tracta d’un pressupost amb un altre caire respecte als que es van aprovar en els dos exercicis anteriors. L’Ajuntament de Torredembarra ha anat complint les urgències que tenia en aquests dos primers anys de mandat, tant a nivell d’actuacions com en la reducció d’endeutament. A més, la prudència a l’hora de calcular ingressos i despeses ha permès que l’equip de govern tingui més marge de maniobra i, fins i tot, finançar inversions a través dels diners provinents d’ingressos corrents.

El regidor d’Hisenda, Josep Maria Guasch, ha explicat que amb aquest pressupost es mostren els objectius que té l’actual de govern i es marquen les prioritats per invertir amb uns recursos que ha qualificat d’escassos. Entre els punts més destacats dels comptes d’aquest any hi ha l’augment del capítol d’impostos directes per la revisió del cadastre, el gairebé un milió d’euros que es dedicarà a inversions i un increment del 1,7% en despeses de personal a causa de l’augment salarial.

Pressió fiscal

Un dels punts més intensos del debat durant la sessió plenària ha estat per parlar sobre el capítol d’impostos directes. El govern espera ingressar 12,5 milions d’euros en aquest concepte, un 7,8% més que l’any passat. Això es deu, en bona part, a la revisió cadastral feta per l’Estat l’any passat i que va permetre regularitzar la situació d’unes 500 finques. En aquest sentit, alguns partits de l’oposició van acusar el govern d’augmentar la pressió fiscal, però l’alcalde Eduard Rovira ha replicat que l

‘augment dels ingressos per impostos no significa que també creixi la pressió fiscal. Ha assegurat que el que estan fent és “justícia fiscal, perquè l’anàlisi del cadastre ha permès que surti a la llum un frau fiscal que s’havia produït en èpoques de governs anteriors”.

Un dels partits de l’oposició que ha posat més l’accent en la rebaixa de la pressió fiscal és Ciutadans. La formació taronja ha qualificat de ridícul el descens aplicat sobre l’IBI en els últims anys. El seu portaveu, Toni Cruz, creu que el govern tindrà més marge de maniobra als pressupostos gràcies als ingressos que rebran dels ciutadans.

Sense obres faraòniques

En el capítol d’inversions, l’Ajuntament té previst destinar 976.000 euros per aquest concepte durant aquest any. Gairebé un milió d’euros que s’han de sumar als prop de tres que es van aprovar l’any passat en diferents paquets amb els diners del romanent de tresoreria 2016 i dels diners retornats de l’IVA. Amb aquesta quantitat de recursos a destinar per fer inversions, des de l’oposició s’ha demanat al govern que es posi fil a l’agulla a algun dels grans projectes que té pendents el municipi, com la finalització de la nova piscina o l’escorxador. Però Rovira ha defensat la línia seguida per l’equip de govern a l’hora de fer inversions. Segons ha explicat, la seva prioritat no és fer grans obres, sinó les actuacions més petites que suposen unes necessitats imprescindibles.

Rovira va dir que el seu equip de govern no vol fer “cap piràmide” i que les grans actuacions les deixaran per quan hi hagi capacitat econòmica.

Manca de model de ciutat

Joel Navas, del PDeCAT i Unió, ha destacat que l’actual govern no sap quina Torredembarra vol en el futur i creu que així és difícil fer un projecte. Assegura que falta un pla de mandat i que hi hagi més ambició, perquè ara mateix no hi ha visió de futur. La regidora Núria Gómez (PP) ha destacat que després de tres anys de mandat encara no se sap quin model dibuixar per la Torredembarra del futur.

Des de la CUP, Toni Sacristan ha destacat la manca d’una partida per a pressupostos participatius. Diu que això és una mostra que estem davant d’uns comptes continuistes, tècnics, neoliberals i allunyats del que vol la ciutadania.

Finalment, per part d’Avui Democràcia, Rosa Maria Guasch ha dit que, malgrat que hi ha mancances en aquests comptes, sí que creu que Torredembarra està avançant i que el govern ha fet moltes coses bé.