Fèlix Alonso deixa la primera línia política

L'EINA, la candidatura republicana que ha guanyat les eleccions a Altafulla, obre converses per tancar un pacte de govern amb Junts, Ara Altafulla o el PSC

El cap de llista d’Alternativa Altafulla i alcalde des del 2011, Fèlix Alonso, no recollirà l’acta de regidor i deixarà la primera línia política després que l’EINA hagi guanyat les eleccions en aquest municipi del Tarragonès. En una entrevista amb l’ACN, Alonso es mostra orgullós de la feina feta i d’haver posat Altafulla al mapa. “Hem passat de ser un poble a ser un exemple, però ara em preocupa que tirem enrere o que visquem una paràlisi com passa a la Generalitat”, avisa el també exdiputat al Congrés. Després del tomb electoral, l’Ajuntament d’Altafulla quedarà en mans de l’EINA -una coalició d’ERC- amb una coalcaldia de Jordi Molinera i Alba Muntadas. “Passarem de lideratges egocèntrics a lideratges compartits i paritaris”, apunta Molinera a l’ACN.
Les eleccions del 26-M han donat cinc regidors a l’EINA-ERC-AM, quatre a Alternativa Altafulla-En Comú Guanyem, dos a Junts per Catalunya, un al PSC i un a Ara Altafulla. Amb aquest escenari, i tal com ja havia avançat durant la campanya, Fèlix Alonso no recollirà l’acta de regidor i s’apartarà de la política municipal.

En una entrevista a l’ACN, Alonso apunta que el fet que Catalunya i Espanya visquin “en estat de xoc”, que molts ciutadans s’hagin mogut pels “sentiments” a l’hora de votar i que ell no sigui independentista podrien explicar l’ascens dels republicans. “L’administració ha de ser de tothom i no d’una part, encara que el teu cor estigui en una part. Per tant, crec que això m’ha passat factura i que possiblement també s’hagi fet un vot molt anti-Fèlix”, opina.

Fèlix Alonso accepta el resultat de les eleccions i considera que els altafullencs li han dit a les urnes que deixi de governar i, fins i tot, “que deixi de ser regidor”. El seu partit ha perdut un centenar de vots i ha passat d’aplegar el 33% dels sufragis a un 24%. “Creiem que el poble s’ha manifestat i que correspon a uns altres governar. Nosaltres farem una oposició responsable i deixarem governar, sempre que les decisions s’avinguin a la legalitat. Farem una tasca lògica de control però no de criminalització”, explica.

Fins al 15 de juny, l’encara alcalde en funcions despatxarà els assumptes “del dia a dia”, però deixarà damunt la taula els de major transcendència, assegura. A partir d’aleshores, Alonso tornarà a la seva feina al ‘Diari Sport’, que va deixar el 2015 per incompatibilitat quan va ser escollit diputat al Congrés per En Comú Podem.

En les eleccions del 28-A, Fèlix Alonso no va repetir com a cap de llista al Congrés per Tarragona per centrar-se en l’alcaldia, que ara no podrà revalidar . “Les meves passions són el ciclisme, la política i el periodisme; i estic molt content de tornar a la feina amb amics de fa més de 35 anys. La vida continua i també és important tenir una feina després de la vida política”, reflexiona.

Alonso tanca l’etapa política recent amb satisfacció i orgull de la tasca feta al Congrés i a l’Ajuntament. De la seva estada a Madrid treu pit d’haver aconseguit que Tarragona “sigui la primera demarcació catalana amb bonificacions del 100% de les autopistes per als residents”, de la inversió en ferrocarrils o d’haver negociat el desdoblament de l’N-340, entre d’altres.

En clau municipal, considera que ha aconseguit posar Altafulla al mapa. “Hem passat de ser un poble a ser un exemple i em preocupa que tirem enrere, que tornem a ser un poble i a pensar en coses com la festa major. També em preocupa que puguem entrar en una paràlisi administrativa com la Generalitat. Altafulla ha de ser capdavantera en tot i sobretot cal treballar en salvar el planeta, perquè ens estem jugant el futur”, conclou.

Un canvi en forma de coalcaldia
El relleu de Fèlix Alonso al capdavant de l’Ajuntament serà doble perquè l’EINA vol implementar una coalcaldia amb Jordi Molinera i Alba Muntadas. En una entrevista a l’ACN, Molinera diu que aquesta serà una línia vermella de qualsevol pacte de govern perquè volen “innovar políticament i passar de lideratges egocèntrics a lideratges compartits i paritaris”. “Creiem que podem ser un petit experiment que ja funciona en d’altres països”, afegeix.

La candidatura d’ERC ja treballa en un nou “govern republicà”. Molinera assegura que durant aquesta setmana es reuniran amb tots els grups i que diumenge ho analitzaran en assemblea. Mentre les diferències programàtiques amb Alternativa Altafulla són “grans”, Molinera apunta que amb Junts, el PSC i Ara Altafulla “poden haver-hi punts de trobada”. L’EINA necessita dos regidors per sumar majoria absoluta al consistori, que en aquest mandat passa d’onze a tretze seients en haver superat el municipi el llindar dels 5.000 habitants.

Segons l’alcaldable, l’etapa d’Alonso s’ha caracteritzat “per una mancança de participació o de voler escoltar la ciutadania”, per la qual cosa s’emplaça a revertir la situació. “Volem escoltar a tothom i crear un consell de veïns de Brises del Mar, o consells de comerç i de cultura. A la gent d’Altafulla li agrada molt opinar i cal que tinguem les orelles ben obertes durant tot el mandat i no només un cop cada quatre anys”, assenyala.

Molinera aposta per un govern republicà que “escolti, sigui participatiu i tingui en compte la transparència”. Un dels principals reptes de la formació en el nou mandat és donar resposta a la demanda d’un centre de dia per a gent gran. L’EINA es compromet a analitzar les propostes i a debatre amb els veïns on s’ha d’ubicar. D’altres prioritats són la creació de les regidories de Treball i Habitatge.

Al seu torn, la coalcaldable Alba Muntadas assegura que tenen la voluntat de dur a terme els seus projectes amb el màxim suport i que per això aposten per l’entesa. “Som dels que pensem que parlant la gent s’entén i creiem que, com més persones se sumin al projecte de l’EINA, millor repercussió tindrà al municipi”, subratlla.

Gràcies als prop de 900 vots obtinguts a les urnes, la candidatura de l’esquerra independentista ha aconseguit guanyar dos representants respecte el 2015 i situar-se com la llista amb més regidors. L’equip l’integren Jordi Molinera, Alba Muntadas i Daniel Franquès, que ja han treballat a l’Ajuntament en el darrer mandat, i Gemma Maymó i Àlex Cañas, que s’hi incorporen.