Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Jordi Molinera i Alba Muntadas: “Hem decidit no aturar cap dels projectes que teníem”

Entrevista als coalcaldes d'Altafulla

Els coalcaldes d’Altafulla, Jordi Molinera i Alba Muntadas, a l’Ajuntament. JULIO COLLADO

Fa poc que s’ha complert el primer any de mandat. Quina valoració en feu?

ALBA: Ha passat molt ràpid i el fet que al març saltés això de la pandèmia ens ha fet saltar tots els plans per l’aire. Projectes en les quals voldríem haver anat més ràpid van quedar aturats i ens vam centrar en la gestió de la pandèmia. Ara encara hi som perquè estem amb la represa i tot són protocols de veure com anem obrint els diferents espais municipals amb mesures d’higiene i prevenció. Per tant, ha estat un any complicat.

JORDI: Ens ha passat volant. Quan entres al govern ho fas en ple estiu i bàsicament has de continuar amb la dinàmica. Quan ja començàvem a ser el nostre govern i a tirar endavant les nostres polítiques va saltar tot pels aires amb la pandèmia i la nostra prioritat es va centrar en la gestió de la covid-19 a Altafulla. En el confinament sobretot volíem que tothom tingués el suport que necessitava per part de l’Ajuntament, i després en el desconfinament hem hagut d’anar preparant Altafulla per a la nova realitat. Ja no es prepara la platja com sempre, sinó amb molts protocols i mesures de seguretat. I això també passa amb activitats culturals com l’Altacústic o amb la reobertura dels serveis de l’Ajuntament. Això ha fet que moltes energies i molt de temps s’hagin destinat a aquesta preparació de la nova realitat.

Algun projecte el vau poder acabar abans?

ALBA: Acabàvem de presentar el pla de gestió de platges i volíem començar a fer presentacions als grups d’interès com restauradors i veïns però això es va aturar. Ara ho hem reprès una mica de pressa i corrents perquè ens ha vingut de sobte la temporada d’estiu, però no amb tranquil·litat i com ho volíem haver fet.

Com valoreu aquest primer any de coalcaldia?

ALBA: Bé, però a vegades ha estat una mica caòtica en el sentit que els treballadors no estan acostumats a aquest sistema i no saben amb qui dels dos han de parlar. Això ha fet que a vegades les coses s’alenteixin una mica i potser en el que hem de posar una mica d’ordre és en explicar-nos millor i fer entendre com fem les coses i que és igual amb qui dels dos es parli perquè els dos podem tirar endavant les coses. També va bé per descarregar la responsabilitat, que no sempre sigui d’una persona i s’hagi de compartir. Podríem dir que estem en període de pràctiques i la valoració és bona.

JORDI: És una cosa nova per nosaltres i pels treballadors i treballadores de l’Ajuntament i és veritat que les primeres setmanes va generar molta confusió. Però la valoració que en faig és positiva perquè és una manera que les decisions siguin molt més debatudes i compartides amb la resta de l’equip de govern i donar un major consens. Al final crec que anem cap a uns lideratges compartits i no individualistes, perquè els ajuntaments som anacrònics de la societat i una família no està liderada per una sola persona o les entitats són gestionades per juntes de govern. Ha sigut una experiència d’un any, marcada també per dues baixes de maternitat i paternitat, amb la que estic molt content.

Quin impacte ha tingut la covid-19 a Altafulla?

JORDI: És evident que hi ha gent que ha perdut la seva estabilitat laboral i s’ha quedat a l’atur o està en un ERTO. Hem passat dels 202 aturats la primera setmana de març abans de la covid-19 a 280 aturats la primera setmana de maig. Per sort, els serveis socials de l’Ajuntament i el Consell Comarcal van respondre molt bé i van ser capaços de detectar els casos de vulnerabilitat més importants i en els quals feia falta reaccionar. En això s’hi ha treballat moltíssim i s’ha pogut donar resposta.

En l’àmbit sanitari, com a la regió del Camp de Tarragona, no hem hagut de lamentar grans mals personals. Sí que hem tingut gent afectada per la malaltia i que han hagut de ser ingressats, com algun treballador de l’Ajuntament, però la cosa sembla que per sort no ha quedat més enllà d’un gran ensurt i no hem de lamentar tants mals com a altres llocs de Catalunya on hi ha molt veïns que han perdut la vida.

Quines mesures econòmiques i socials s’impulsaran des de l’Ajuntament per pal·liar la crisi de la covid-19?

ALBA: S’han aprovat les bases per ajuts a comerços i famílies. Hem destinat 20.000 euros a cadascuna d’aquestes ajudes i a més també hem destinat 4.000 euros més als ajuts d’urgència dels serveis socials, que són els que detecten i poden actuar més ràpid en els casos que ho necessiten.

Això pel que fa a ajuts directe, però també volem fer molt èmfasi en el fet que com a Ajuntament hem pres la decisió de no aturar cap dels projectes que teníem de millora del poble i projectes culturals. Aquest estiu, adaptant-se a la situació, la majoria d’activitats culturals que es feien s’han mantingut perquè així ajudem a mantenir l’activitat i això fa córrer l’economia en sectors que han patit molt la crisi de la covid-19.

Igual passa amb els petits projectes com la remodelació del centre mèdic o les obres de la il·luminació al camp de futbol que teníem planificats i hem volgut tirar endavant perquè involucren a empreses del voltant i creiem que és una manera d’activar l’economia local.

Les úniques activitats que sí que s’han aturat del tot són les més populars com cercaviles o correfocs que són les que agrupen més gent i no pots controlar els aforaments ni les distàncies. Per sort, a Altafulla tenim les festes majors a la tardor i esperem haver recuperat la normalitat i poder-les tirar endavant.

En un municipi de costa com Altafulla, quina afectació pot haver-hi en la temporada turística d’estiu?

JORDI: Altafulla té un turisme bàsicament de segona residència. Si tenim uns 5.000 habitatges, un 40% aproximadament són segones residències. Això dona molta vida turística al sector de la restauració i el comerç a l’estiu. Hem vist que en les últimes setmanes molts d’ells han vingut i molts carrers de Baix a Mar que normalment estan vuits aquests dies estan plens. D’altra banda, el turisme de proximitat que habitualment tenim en càmpings i hotels està començant a vindre. Sí que hi ha hagut un efecte de por i la gent estava atemorida, però ara sembla que d’alguna manera la gent s’ha envalentit i s’ha animat a fer les seves vacances.

Això a Altafulla ens ajudaria a dinamitzar l’economia. Des de l’Ajuntament podem fer inversions i ajuts, però no podem ocupar-nos de tota la reactivació econòmica del municipi i el sector privat en aquest sentit és molt important. Van tenir una aturada molt important al març i abril, però després van poder obrir i ara arriba un estiu que serà atípic, però que ja comença a semblar-se a coses bones.

La gestió de les platges com serà a Altafulla?

ALBA: A finals de febrer vam presentar el nostre pla de gestió de la platja, que ja hem començat a desplegar aquest estiu. Una de les mesures que volíem prendre era una substitució progressiva de les dutxes pels rentapeus, però a causa de la covid-19 no hem pogut posar ni una cosa ni l’altra perquè no podíem garantir les mesures de seguretat necessàries. Per tant això quedarà aparcat per l’any que ve.

El que sí que hem començat a fer és la gestió de l’espai natural de manera de fer la mínima intervenció possible intentant compaginar els usos recreatius amb l’ecosistema viu i dinàmic. Aquest any la platja ha estat molt castigada pels temporals i el que s’ha fet seguint el Pla de Gestió és agafar la sorra de la zona del Vinyet i portar-la a la zona del Voramar amb la idea de regenerar les dunes per tal que a l’estiu es vagi assentant i pugui aguantar els temporals de tardor i hivern. A més, hem retirat les plantes invasores i en plantarem autòctones, ja que les d’ara no aguantaven els temporals. La idea no és fe una intervenció de cara a l’estiu, sinó que la platja es mantingui tot l’any.

Per últim, també hem potenciat la neteja manual enfront de la mecànica, perquè en remoure la sorra el que fa és que no se sustenti tant i la sorra marxi més fàcilment. En aquest sentit, també vull valorar positivament l’ús de les platges per part de la gent, ja que en llençar les deixalles a la paperera no s’acumulen a la sorra i fa que la neteja manual sigui suficient per mantenir la platja neta i en bones condicions.

Per acabar, la Festa Major d’Altafulla és a la tardor. En quina situació queda?

ALBA: El que hem planejat com a govern és aquest estiu i les activitats que teníem per juliol i agost. Vam decidir mantenir les que podíem tenir un control de l’aforament, tot i que algunes han estat modificades, i suspendre les que reunien una gran aglomeració de gent. A partir d’aquí, a finals d’estiu haurem de veure com ha evolucionat tota la situació i que és el que es permet i el que no. Esperem poder fer una Festa Major que no serà com sempre, però en la que puguem recuperar les activitats de cultura popular. L’avantatge que tenim és que haurem vist poblacions que celebren les seves festes majors a l’estiu i potser ens servirà per agafar alguna idea si no es pogués fer una festa normal. De moment, tot està a l’aire.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Amposta i la URV col·laboren en la recerca arqueològica del jaciment de l’Antic

Notícia següent

El proper dimarts s’inicien les obres per arreglar el paviment malmès del carrer Girona de Granollers

Notícies relacionades