L’Alfa i Omega es traurà de la platja torrenca aquest dijous

Ara mateix, l'escultura suposa un perill pels banyistes pel seu gran deteriorament

L’estructura Alfa i Omega, que des de l’any 1999 acompanya als banyistes de la platja de Torredembarra, es desmuntarà a primera hora del matí d’aquest dijous i es portarà a un solar municipal (darrere del cementiri de la localitat) per analitzar el seu deteriorament i decidir quines mesures es prendran sobre aquesta escultura.

La primera vegada que es va notificar el deteriorament del monument va ser el passat estiu 2017 i l’Ajuntament va demanar un informe per analitzar la situació. L’informe el van rebre el febrer de 2018 i no presentava gaires alternatives: l’estructura està deteriorada i la part que més ho està són les dues potes. Les cobertures de soldadura s’han dissolt i el material amb el qual l’estructura està fet (acer corten), a través de l’informe que l’Ajuntament va demanar, “no és el material més adient perquè no està dimensionat pels vents i per l’aigua marina”, ha declarat Valeriano Pino, regidor de Via Pública i Manteniment.

El deteriorament de l’estructura provoca que aquesta sigui un perill per als banyistes. Per això i amb urgència per la rapidesa de l’extensió de l’oxidació del monument, l’Ajuntament de Torredembarra ha decidit traure-la del mar i portar-la a terra per poder analitzar-la correctament. “Les potes són pràcticament irrecuperables”, ha assegurat l’alcalde, Eduard Rovira. I ha afegit: “L’alfa (les potes) està molt afectada, l’omega (l’estructura del damunt) encara no ho sabem”. Després d’analitzar-la, es decidirà què fer-ne a continuació perquè podria ser que no tornés al mar, si això és el que la gent decideix. “Quan sapiguem el pressupost, entre altres coses, de la reparació i renovació; preguntarem a la gent què vol fer amb l’Alfa i Omega”, ha explicat Eduard Rovira.

Avui al port de Torredembarra, comença la construcció d’una pontona amb grua per poder treure l’Alfa i Omega de la platja. Un total de 10 persones, 3 d’elles de la brigada municipal, participaran en aquest desmuntatge de l’escultura. El cost d’aquesta obra és d’un total de 26.000 euros, que ja estaven plantejats en el pressupost municipal del 2018.

Alfa i Omega
L’Alfa i Omega és una escultura de ferro construïda per l’empresa privada SchwartHautmont Construcciones Metálicas S.A de Vila-seca, té 12 m d’alçada i el seu pes inicial era de 10 tones. Una obra del pintor i escultor Rafael Bartolozzi que es va inaugurar el 10 d’abril del 1999 en una jornada per celebrar el 20è aniversari dels municipis democràtics.