El transport representa el 25% del total d’emissions d’efecte hivernacle de la Unió Europea, i l’aeri i el marítim són els sectors més difícils de descarbonitzar pels seus elevats requeriments energètics i la forta dependència dels combustibles fòssils.
En aquest context, en què la UE s’ha fixat objectius de reducció de la petjada mediambiental del transport, entra en joc el projecte europeu COCPIT, que compta amb la participació d’investigadors i investigadores del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili.
Aquest projecte ajudarà en l’assoliment dels propòsits mediambientals contribuint al desenvolupament a gran escala de combustibles basats en microalgues, des de la fabricació fins a la comercialització, integrant una cadena de valor circular, innovadora i completa.
El projecte COCPIT té com a eix central la innovació en totes les etapes del procés productiu. Per exemple, l’etapa del cultiu de la soca de microalgues es durà a terme en un reactor de pel·lícula fina per intensificar l’activitat fotosintètica de les microalgues, i a més a més el reactor es cobrirà amb una placa fotovoltaica semitransparent per així produir energia elèctrica de forma simultània.
En l’etapa de transformació de la biomassa de microalgues en biocombustibles, s’utilitzaran líquids iònics per extreure els lípids i les proteïnes i fer el procés més assequible, eficient i ecològic.
Precisament, l’equip investigador del grup PISET de la URV, format per Esther Torrens, Denisse Rivas, Jacky Cheikhwafa, Alba Zurita i Christophe Bengoa, és el responsable d’aquesta part del procés i el seu escalat. El projecte també adoptarà enfocaments i tècniques destinats al refinat del biocrú resultant per reduir el seu contingut de nitrogen i que encaixi dins els estàndards de sostenibilitat internacionals.
La circularitat és clau en aquest projecte, motiu pel qual s’integren els diversos fluxos d’energia i de subproductes del procés dins la cadena de valor.
En aquest sentit, l’hidrogen generat s’emprarà en el refinament del combustible, els panells fotovoltaics permetran l’abastiment energètic de la mateixa instal·lació de producció de microalgues, i els residus del procés seran transformats en energia en els encontorns de l’espai productiu per estimular les simbiosis industrials.
Però el projecte COCPIT, finançat per la Unió Europea i que compta amb la participació d’onze institucions industrials i de recerca de sis països europeus, va més enllà i també inclou l’etapa comercial, amb el desenvolupament d’una eina de decisió basada en indicadors econòmics, socials i ambientals, que permetrà l’anàlisi de diversos escenaris prospectius, la comparació de tecnologies i la identificació de les vies de conversió més sostenibles.
A més, COCPIT treballarà per a la centralització de les innovacions en combustibles de transport sostenible, oferint un mercat integral on l’eina de decisió i una sèrie de solucions tecnològiques estaran al servei dels inversors, ajudant-los a triar la millor solució per al seu projecte de combustibles basats en microalgues.
Concactiva, amb la col·laboració de Caixabank, ha desenvolupat per tercer any el Programa “Terra d’Oportunitats”, per fomentar l’emprenedoria rural, la…
L'accés a l'estació de l'L3 del Metro de Barcelona al Passeig de Gràcia des d'Aragó-Rambla Catalunya ha hagut de ser…
La celebració de Sant Jordi és una de les festivitats més arrelades a Catalunya, però és menys coneguda arreu d'Espanya…
La Policia investiga la mort d'una dona que ha aparegut esquarterada en un habitatge després que un home fos localitzat…
Diferents entitats, partits polítics de l'Ajuntament de Lleida i col·lectius de la ciutat també s'han deixat veure, una vegada més,…
El sol d’avui ha sortit amb una intenció clara: fer de Sant Jordi una jornada per recordar. I ho ha…
Esta web utiliza cookies.